Από ποιες ακαδημίες βγήκε η ενδεκάδα που… τρέλανε τους Έλληνες

Η Εθνική Ελλάδας, παρουσίασε τη νεότερη ενδεκάδα στην ιστορία της κόντρα στη Σκωτία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρώτα βήματα των θριαμβευτών της Γλασκώβης, με τον ΠΑΟΚ να έχει την… τιμητική του.
Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Τόπο στα νιάτα» έδωσε απέναντι στη Σκωτία ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και δικαιώθηκε απόλυτα.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός παρέταξε τη νεότερη ενδεκάδα στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας, με μέσο όρο ηλικίας τα 22,7 χρόνια και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε… «φύλλο και φτερό» τη Σκωτία, επικράτησε με 3-0, ανατρέποντας το 1-0 του «Γ. Καραϊσκάκης» και πετυχαίνοντας την άνοδο στη League A του Nations League.

Οι πλειοψηφία των βασικών ποδοσφαιριστών του θριάμβου της Γλασκώβης, κάνει τα πρώτα της βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το ξεκίνημα της καριέρας τους, έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Εννέα από τους 11 έκαναν την εκκίνηση τους σε ακαδημίες ελληνικών ομάδων, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ξεκίνησαν από ομάδες του εξωτερικού.

Η… αποικία του ΠΑΟΚ

Την τιμητική του έχει ο περσινός πρωταθλητής Ελλάδας ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της καριέρας για πέντε από τους 11 ποδοσφαιριστές.

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, αγωνίστηκε στις ακαδημίες της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τα 14 ως τα 18, πριν ενσωματωθεί στον ΠΑΟΚ Β και αργότερα ενταχθεί και στην πρώτη ομάδα, όπου διέπρεψε και εκτόξευσε την αξία του.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Βατανιακού, πριν μεταπηδήσει στην πρώτη ομάδα σε ηλικία 17 ετών. Έπειτα από 1,5 χρόνο εκεί, τον αγόρασε ο ΠΑΟΚ.

Γέννημα - θρέμα του δικεφάλου είναι και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο οποίος ξεκίνησε από ηλικία 10 ετών στους Θεσσαλονικείς, ενώ ο Χρήστος Τζόλης αγωνίστηκε στη Δόξα Πενταλόφου από τα 14 μέχρι τα 18, όταν και μετακινήθηκε στον «Δικέφαλο του Βορρά».

Την πεντάδα συμπληρώνει - κατά κάποιο τρόπο - ο Βαγγέλης Παυλίδης. Μπορεί να μην αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ, ή στις ακαδημίες του, ωστόσο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ακαδημία «Μπέμπηδες 2000», της οποίας διευθυντής ήταν ο παλαίμαχος παίκτης του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Κερμανίδης.

Οι υπόλοιποι... διάσπαρτοι

Μουζακίτης και Τζολάκης είχαν αφετηρία την τωρινή τους ομάδα, τον Ολυμπιακό, με τον δεύτερο να περνάει αρχικά τρία χρόνια (2015-18) στον Πλατανιά, πριν οδηγηθεί στις ακαδημίες των «ερυθρόλευκων».

Στον Παναθηναϊκό είναι μια ολόκληρη ζωή ο Γιώργος Βαγιαννίδης, ο οποίος ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία οκτώ ετών στο «τριφύλλι».

Εκτός big 4, αλλά στην Ελλάδα, ήταν η αφετηρία της καριέρας του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου, που αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης μέχρι τα 19 του, πριν πάρει μεταγραφή στον Πας Γιάννινα και να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα.

Οι μοναδικοί… ευρωπαίοι είναι οι Καρέτσας και Ζαφείρης, οι οποίοι έκαναν την εκκίνηση τους σε Γκενκ και Βαλερένγκα αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις αλλαγές της Εθνικής, ο Γαλανόπουλος ξεκίνησε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ, ο Ρέτσος από του Ολυμπιακού, ο Πέλκας από του ΠΑΟΚ, ενώ Μασούρας και Ιωαννίδης, έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε Ομόνοια Κεχρινιάς και Ολυμπιακό Χαλκίδας αντίστοιχα.

Το μέλλον της Εθνικής Ελλάδας φαντάζει να είναι σε καλά χέρια , με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να διαθέτει αρκετούς νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που μπορούν να γράψουν… ιστορία στο κοντινό - και όχι μόνο - μέλλον.

Όπως φαίνεται, κάτι καλό έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια στις ακαδημίες των ελληνικών ομάδων…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ