Γιατί το 6.01μ του Καραλή είναι η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών, αλλά όχι πανελλήνιο ρεκόρ

Τι διαφορά έχει ένα πανελλήνιο ρεκόρ ανοιχτού από μια κορυφαία επίδοση ανοιχτού στο στίβο; Το Athletiko εξηγεί.
Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ο Εμμανουήλ Καραλής μπορεί με το 6.01μ που πέτυχε στο Diamond League στη Σανγκάη της Κίνας να σημείωσε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών από Έλληνα σε ανοιχτό στίβο, αλλά τυπικά ο όρος «πανελλήνιο ρεκόρ ανοιχτού», δεν ισχύει. Το Athletiko σας εξηγεί γιατί.

Η παραδοσιακή διάκριση ανοιχτού-κλειστού στίβου

Για περισσότερα από 150 χρόνια, ο στίβος ήταν χωρισμένος στα δύο, στον ανοιχτό και τον κλειστό στίβο. Ο πρώτος αφορούσε στους αγώνες σε ανοιχτά στάδια 400 μέτρων, και ο δεύτερος σε αγώνες σε κλειστά στάδια 200 μέτρων, τα οποία αναπτύχθηκαν κυρίως σε χώρες με πιο ψυχρά κλίματα ώστε να παρέχουν στους αθλητές χώρο προπόνησης κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επειδή οι αγώνες του κλειστού στίβου διεξάγονταν σε διαφορετικό περιβάλλον, μέσα σε κλειστό χώρο προστατευμένο από καιρικές συνθήκες, οι επιδόσεις δεν θεωρούνταν συγκρίσιμες με αυτές των υπαίθριων αγώνων.

Για αυτό τον λόγο, η παγκόσμια ομοσπονδία αλλά και κατ' επέκταση οι εθνικές ομοσπονδίες διατηρούσαν πάντα ξεχωριστές λίστες για τα αγωνίσματα και τις επιδόσεις σε κλειστό και ανοιχτό στίβο, για στατιστικούς λόγους.

Οι σύγχρονες προκλήσεις και η διάκριση short/long track

Ωστόσο, στην σύγχρονη εποχή του στίβου έχουν προκύψει υβριδικοί χώροι διεξαγωγής αγώνων αλλά και τα λεγόμενα street events (π.χ. σε πλατείες πόλεων, εμπορικά κέντρα), οπότε γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ ανοιχτού και κλειστού στίβου. Σε ορισμένα αγωνίσματα κονίστρας (άλματα και σφαιροβολία) δε, ο διαχωρισμός αυτός άρχισε να μην υφίσταται όσον αφορά τα παγκόσμια ρεκόρ, με διαρκή εναλλαγή της κορυφαίας επίδοσης μεταξύ κλειστού και ανοιχτού (π.χ. Μόντο Ντουπλάντις στο επί κοντώ).

Η World Athletics τον Μάιο του 2023 προανήγγελε τον επαναπροσδιορισμό των ορίων μεταξύ ανοιχτού και κλειστού στίβου εισάγοντας τους όρους short track και long track, ώστε η διάκριση να σχετίζονται με την εγκατάσταση διεξαγωγής του αγώνα και όχι με το περιβάλλον.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς αυτό τέθηκε σε ισχύ παρά τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των αθλητών, ειδικά στο μήκος, το τριπλούν, στα οποία ο άνεμος στον ανοιχτό έχει τη μεγαλύτερη επίδραση.

Τα αγωνίσματα των δρόμων από τα 200μ μέχρι και τα 5000μ διατήρησαν τον διαχωρισμό στα ρεκόρ λόγω της διαφοράς στα στάδια, π.χ. υπάρχει παγκόσμιο ρεκόρ 200μ μεγάλου σταδίου (long track) και μικρού σταδίου (short track), αλλά στα άλματα και τη σφαιροβολία τα παγκόσμια ρεκόρ ανοιχτού και κλειστού συμπτύχθηκαν.

Γιατί δεν έχει περάσει αυτό στις εθνικές ομοσπονδίες;

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που επέβαλε αρκετά ξαφνικά η World Athletics θέλει χρόνο και μεγάλες αλλαγές στα στατιστικά συστήματα κάθε χώρας και ομοσπονδίας. Ακόμα και η ίδια η παγκόσμια ομοσπονδία συνέχισε να χρησιμοποιεί τον παλαιότερο όρο «indoor» και όχι τον νέο «short track» για το πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ναντζίνγκ της Κίνας τον Μάρτιο, μία ένδειξη ότι η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα είναι ακόμα... μετέωρη.

Ο ΣΕΓΑΣ στο Δελτίο Τύπου του για τον Καραλή αναφέρθηκε σε πανελλήνιο ρεκόρ εντός του κειμένου μεν, όχι στον τίτλο δε, καθώς με τα αυστηρά νέα δεδομένα, το πανελλήνιο ρεκόρ είναι το 6.05μ από το Παγκόσμιο κλειστού στίβου της Ναντζίνγκ. Ο ΣΕΓΑΣ όμως δεν έχει κάνει κανένα διαχωρισμό ακόμα σε στατιστικό επίπεδο, και είναι ο άμεσα αρμόδιος φορέας για τα εθνικά ρεκόρ. Στον παγιωμένη «συνείδηση» πάντως των φιλάθλων του στίβου παγκοσμίως, τα πανελλήνια ρεκόρ κλειστού και ανοιχτού στα άλματα και τη σφαιροβολία παραμένουν αναπόσπαστο μέρος του αθλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ