Η εξήγηση στο δημιουργικό «έλλειμμα» του Παναθηναϊκού και η ευκαιρία του προγράμματος

Τα δεδομένα της κάθε περιόδου της προετοιμασίας, οι μετρήσεις, ο Ουναΐ και η κλήρωση - Ο Κώστας Γουλής βάζει σε μία σειρά τις σκέψεις όλων.
ΠΗΓΗ: Eurokinissi
Κώστας Γουλής avatar
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ Κώστας Γουλής
ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Η ταπεινή μου εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια σε καλοκαιρινές προετοιμασίες του Παναθηναϊκού, με έχει διδάξει να βλέπω όλα -μα όλα- τα φιλικά όσο το δυνατόν πιο «ψυχρά» γίνεται. Σε νίκες, ισοπαλίες και ήττες, με «στεγνή» σκέψη και καταγραφή κι αποτύπωση των δεδομένων της στιγμής και των σταδίων που περιλαμβάνει το καλοκαιρινό «χτίσιμο» μίας ομάδας. Συγνώμη, αλλά στο δικό μου μυαλό δεν υπάρχει πλέον καμία «...ομαδάρα που έρχεται και θα τα σαρώσει όλα» στις νίκες, ούτε «...δεν πάμε πουθενά έτσι» στις καλοκαιρινές ισοπαλίες και στις ήττες.

Κατανοώ πλήρως πως η πίεση που υπάρχει στον Παναθηναϊκό απ’ τα 15 χρόνια δίχως πρωτάθλημα, δεν αφήνει ούτε «ψήγμα» υπομονής στον κόσμο. Είναι απόλυτα λογικό, διότι ειδικά ο κόσμος του «τριφυλλιού» έχει βαρεθεί να εισπράττει απογοητεύσεις και να ζει σ’ ένα μόνιμο «κρύο-ζέστη» με την ομάδα εδώ και πολύ καιρό. Απ’ την άλλη όμως, επειδή το ποδόσφαιρο και οι εποχές αλλάζουν, είναι επιβεβλημένο κάποια στιγμή, όλοι (μας) να βλέπουμε τις λεπτομέρειες και τα δεδομένα κομμάτι-κομμάτι μέχρι να καταλήξουμε στη «μεγάλη» εικόνα.

Στο φιλικό της Τετάρτης (9/7) με τη Σάλκε (0-0) στην «Silberstadt Arena» ο Παναθηναϊκός έβγαλε προς τα έξω μία άκρως προβληματική εικόνα στο κομμάτι της δημιουργίας και στην ανάπτυξη, μετρώντας μόλις... δυόμισι ευκαιρίες απέναντι στους «βασιλικούς μπλε» σε 92 λεπτά αγώνα. Η «εύκολη» ανάγνωση «λέει» πως συνδυαστικά με την ήττα με 1-0 απ’ τη Νόρτζελαντ στο προηγούμενο ματς των 120 λεπτών, ο Παναθηναϊκός έχει συμπληρώσει λίγο πάνω από 210 λεπτά μπάλας χωρίς γκολ.

Είναι όμως εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τα συγκεκριμένα δύο παιχνίδια, διότι στο μεν ματς με τους Δανούς δημιούργησε και σπατάλησε 7-8 κλασικές ευκαιρίες απ’ τα 5 και τα 10 μέτρα και δεν έστειλε τη ρημάδα στα δίχτυα (μία απ’ τα βασικές περσινές «αδυναμίες» του), ενώ στο παιχνίδι με τους Γερμανούς ήταν υπό του μετρίου δημιουργικά. Κι επ’ αυτού υπάρχουν εξηγήσεις, που δεν αποτελούν «δικαιολογίες» της στιγμής ή της εποχής, αλλά δεδομένα που θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψην μας:

-Συμπληρώνοντας την τέταρτη εβδομάδα προπονήσεων, όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού αυτή την περίοδο της προετοιμασίας είναι στα «κόκκινα». Η ατάκα του Ρουί Βιτόρια μετά το ματς με τη Σάλκε πως «...μας έλειπε η δημιουργία και η επιθετικότητα σε κάποια σημεία του παιχνιδιού, αυτό έχει να κάνει και με την κούραση των παικτών από τις διπλές προπονήσεις» δεν αποτελεί «δικαιολογία», αλλά είναι πραγματικότητα.

Οι μετρήσεις όλων των «πράσινων» απ’ τις εντάσεις και τα φορτία των καθημερινών προπονητικών μονάδων, είναι σ’ αυτή τη φάση της προετοιμασίας στο υψηλότερο σημείο, όσον αφορά τις τιμές στο κομμάτι της σωματικής κόπωσης. Γι’ αυτό κι ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε στο γήπεδο (διότι δεν μπορούσε να βγάλει σ’ αυτή τη φάση) την ίδια ένταση στις κινήσεις του που κατέθεσε για παράδειγμα στο πρώτο φιλικό (2/7) με τη Μέταλιστ, όπου ήταν πολύ πιο «φρέσκος». Σ’ αυτή την περίοδο και μέχρι να «πέσουν» οι ρυθμοί και να φρεσκαριστεί εκ νέου η ομάδα ενόψει των αγώνων με τη Ρέιντζερς, τα πόδια έχουν «βαρίδια» κι αυτό δεν είναι «κλισεδούρα».

Το πιο σημαντικό, εντούτοις, στην εφετινή προετοιμασία είναι το γεγονός πως μέσα απ’ την καθημερινότητα της πρώτης μέρας και χάρις στη δουλειά που γίνεται απ’ το τεχνικό τιμ κι όλους τους συνεργάτες του, ο Παναθηναϊκός είναι σ’ αυτή την εποχή 30% με 40% πάνω στο συνολικό κομμάτι της φυσικής κατάστασης σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Κι αυτό είναι κάτι που θέλει να «εξαργυρώσει» όχι μόνο στις επόμενες 5-6 εβδομάδες του καλοκαιριού, αλλά στη διάρκεια της χρονιάς.

-Απ’ το ματς με τους Γερμανούς απουσίασαν για διαφορετικούς λόγους βασικά κομμάτια της ενδεκάδας. Ούτε για τον Βιτόρια ήταν η καλύτερη δυνατή συνθήκη να μην έχει διαθέσιμους τον Τσιριβέγια, τον Ιωαννίδη, τον Μλαντένοβιτς, ακόμα και τον Τσέριν. Ο δε Ισπανός είναι «κλειδί» στο εφετινό πλάνο του Βιτόρια και η απουσία του (μολονότι «νέος» στην ομάδα) φάνηκε, διότι δεν υπάρχει άλλος παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά στο ρόστερ για να «γλυκάνει» το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και κυρίως να περάσει με ασφάλεια κι ακρίβεια αυτές τις κάθετες πάσες των 10-15 μέτρων στο «χτίσιμο» των επιθέσεων.

-Ναι, λείπει ακόμη απ’ το ρόστερ ο έξτρα δημιουργικός χαφ κι όλο αυτό που του έδινε πέρσι ο Αζεντίν Ουναΐ ο οποίος εντάχθηκε στο «πράσινο» ρόστερ στις 4 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό προσθέτει έξτρα «βάρος» και στον Τάσο Μπακασέτα ο οποίος κάνει όντως μία καλή προετοιμασία ως τώρα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως προέρχεται από ένα πολύ δύσκολο τραυματισμό στο τελευταίο τρίτο της περσινής σεζόν και θέλει ακόμα χρόνο για να φτάσει στα κανονικά στάνταρντς του.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο τραπέζι, κυρίως λόγω της στάσης που εξακολουθεί να τηρεί η Μαρσέιγ, ο Μαροκινός είναι ανέφικτο να έρθει στον Παναθηναϊκό, εκτός εάν στο «τριφύλλι» αποφασίσουν να τα... διαλύσουν όλα με το Cost Control και να κάνουν την αρμόδια επιτροπή ελέγχου της UEFA να... τραβάει τα μαλλιά της με την πάρτη τους. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί...

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει δημιουργικό χαφ, έχει εντοπίσει επιλογές στην αγορά και θα ενισχυθεί στη συγκεκριμένη θέση. Έχοντας πάντα στην άκρη του τραπεζιού και το θέμα του Ουναΐ, εάν κι εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα. Κάτι που για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται...

Και να θυμάστε ένα πράγμα: Το πιο «εύκολο» κι ανέξοδο στον Παναθηναϊκό είναι να «λαϊκίζεις» και να τα ρίχνεις όλα στην... πυρά ακόμα και μετά από ένα κακό αποτέλεσμα σε φιλικό προετοιμασίας, «παίζοντας» με την ήδη κουρασμένη διάθεση του κόσμου. Επειδή όμως δεν ζούμε πλέον στη δεκαετία του ’70 και του ’80, θα πρέπει κάποια στιγμή η όποια προσέγγιση και η όποια κουβέντα, να γίνεται πολύ πιο στοχευμένα στα δεδομένα κάθε κομματιού της σεζόν. Προκειμένου να είναι πολύ πιο καθαρή στο τέλος και η κρίση του καθενός...

Η εκκίνηση που μπορεί να του δώσει ψυχολογία

Πάμε να δούμε τώρα λίγο και την κλήρωση της κανονικής περιόδου της Stoiximan Super League. Μακριά απ’ τα γνωστά και κλισέ «γλυκανάλατα» πως «...όλοι θα παίξουν με όλους», είναι αλήθεια πως έτσι όπως βγήκε το πρόγραμμα της νέας σεζόν, δίνει στον Παναθηναϊκό την «ευκαιρία» για να κάνει μια καλή εκκίνηση στο πρωτάθλημα.

Με δύο εντός έδρας αγώνες με ΟΦΗ και Λεβαδειακό πριν το πρώτο «break» για τις εθνικές ομάδες, επιστροφή απ’ το διεθνές «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου με εκτός έδρας ματς με την Κηφισιά (στο ΟΑΚΑ) και μετά το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Είναι ευκαιρία για να ξεκινήσει καλά, να μην «κυνηγάει» από νωρίς και να βάλει πίεση στον ανταγωνισμό του από νωρίς. Προερχόμενος μάλιστα από ένα άκρως συμπιεσμένο καλοκαίρι λόγω των προκριματικών του. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ