Η Μαδρίτη στο σκοτάδι, σκηνές που θύμισαν πανδημία (videos)

Ήταν 12:32 το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, σχεδόν τα δύο τρίτα της Ισπανίας αποκόπηκαν από το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Δεν έσβησαν απλά τα φώτα. Τα τρένα σταμάτησαν, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν, έσβησαν τα φανάρια στους δρόμους, τα ΑΤΜ απενεργοποιήθηκαν, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, κάποιοι έσπευσαν πανικόβλητοι σε σούπερ μάρκετ για προμήθειες, παρά τις εξηγήσεις των υπαλλήλων πως χωρίς ρεύμα δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.
Δεκάδες πολίτες έκαναν τεράστιες ουρές έξω από τις πόρτες των σούπερ μάρκετ, εικόνα που η εφημερίδα El Pais χαρακτήρισε ως «σκηνή πανδημίας».
Εκτός από το νερό και το χαρτί υγείας, υψηλές πωλήσεις κατέγραψαν το γάλα, οι κονσέρβες και τα έτοιμα γεύματα.
Όταν τελικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, απηύθυνε διάγγελμα, έξι ώρες μετά, κάτοικοι στο κέντρο της Μαδρίτης είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τα... παραδοσιακά τρανζιστοράκια (!) για να ακούσουν τα τελευταία νέα.
Ο Σάντσεθ ανέφερε ότι πίσω από τη διακοπή βρισκόταν μια «ισχυρή ταλάντωση» και ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τις εικασίες (και τις θεωρίες συνωμοσίας) προτρέποντάς τους να καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μόνο αν είναι πραγματικά απαραίτητο.
Οι κάτοικοι της ισπανικής πρωτεύουσας μιλώντας στους δημοσιογράφους είπαν ότι η διακοπή ρεύματος προκάλεσε σοκ στην πόλη, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια για τις περισσότερες καθημερινές λειτουργίες της.
«Τι προκάλεσε αυτή την ξαφνική εξαφάνιση ενέργειας;» αναρωτήθηκε ο Σάντσεθ σε δεύτερη ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας. «Αυτό είναι κάτι που οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν» πρόσθεσε.
Έγινε λόγος για «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση», ένα φαινόμενο που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία δονήσεων στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω αλληλεπίδρασης με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Στη Μαδρίτη, μέχρι τις 6:30 το απόγευμα, ο σταθμός του μετρό Σεράνο στην πολυτελή εμπορική ζώνη της πόλης παρέμενε κλειστός με κορδέλες της αστυνομίας, ενώ σε στάση λεωφορείου έξω από το δημαρχείο της ισπανικής πρωτεύουσας η ουρά για την επιστροφή στο σπίτι έφτανε μέχρι τη διπλανή πλατεία.
Οι εταιρείες άφησαν τους εργαζόμενούς τους να αποχωρήσουν νωρίτερα και αυτοί βγήκαν στους δρόμους αναζητώντας έναν τρόπο επιστροφής στο σπίτι. Δεν μπορούσαν καν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους καθώς το μπλακ άουτ προκάλεσε την κατάρρευση και στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας.
Οχήματα της αστυνομίας απέκλεισαν τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης και στην πόλη άρχισε να κυριαρχεί η μυρωδιά από το ντίζελ των γεννητριών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στις σιδηροδρομικές μεταφορές, με εκατοντάδες ανθρώπους να διανυκτερεύουν σε σταθμούς περιμένοντας να πάρουν το τρένο. Συνολικά 35.000 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε τρένα σε όλη την Ισπανία έπρεπε να διασωθούν και κάποιοι εγκλωβίστηκαν στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.
Ο Κάρλος Κοντόρι βρισκόταν στο μετρό της Μαδρίτης όταν έγινε η μαζική διακοπή. «Τα φώτα έσβησαν και το μετρό σταμάτησε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 19χρονος εργαζόμενος. «Ευτυχώς, το βαγόνι μπόρεσε να κυλήσει μέχρι την αποβάθρα» είπε και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν επειδή αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ισπανία… Δεν υπάρχει δίκτυο, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου, τους γονείς μου, τίποτα. Δεν μπορώ καν να πάω στη δουλειά».
«Στα περισσότερα από 40 χρόνια που είμαι στον τομέα αυτό, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Χόρχε Φάμπρα, ο οποίος για μια δεκαετία ήταν πρόεδρος της Red Eléctrica, της δημόσιας εταιρείας που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία.
Πλέον, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας. Η Red Electrica ανέφερε ότι, από τις 6:00 τοπική ώρα, το 99,16% της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκατασταθεί στην ηπειρωτική Ισπανία, συμπεριλαμβανομένης και της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο Ολυμπιακός για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ.