Κάποια στιγμή πρέπει να «γεννήσει» νέους φίλους (και) το ποδόσφαιρο του Παναθηναϊκού

Έχουν τρομακτικό ενδιαφέρον όλα τα κομμάτια της μεγαλύτερης αθλητικής δημοσκόπησης που έχει γίνει ποτέ και δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής (16/5) το Athletiko, στη live εκπομπή απ’ τα στούντιο του σάιτ που παρουσίασαν ο Μιχάλης Τσόχος κι ο Αντώνης Σαούλης, με καλεσμένο τον διευθυντή ερευνών της GPO, Αντώνη Παπαργύρη.
Μέσα από μία πολύ μεγάλη έρευνα που έδωσε απαντήσεις στις πιο κρίσιμες και κομβικές ερωτήσεις που απασχολούν τους Έλληνες φιλάθλους, ξεδιαλύνοντας σημαντικά το τοπίο όσον αφορά τον ελληνικό αθλητισμό, πάνω σ’ αυτά που συζητάμε όλοι μας πάρα πολλές φορές, τσακωνόμαστε, συμφωνούμε και διαφωνούμε...
Προσωπικά, έχοντας δει και διαβάσει όλα τα κομμάτια της έρευνας, θα απομονώσω αυτό που αφορά το πόσο κόσμο έχει η κάθε ομάδα στη χώρα. Ένα απ’ τα βασικά θέματα συζήτησης σε κάθε δουλειά, σε κάθε γραφείο, καφενείο ή και δημοσιογραφικό στέκι.
Η έρευνα λοιπόν της GPO που δημοσίευσε το Athletiko, αναφέρει στο κομμάτι αυτό πως ο Παναθηναϊκός είναι η δεύτερη «δύναμη» στην Ελλάδα με 23,8%, περίπου 8,3% λιγότερο απ’ τον Ολυμπιακό. Το δεύτερο (και πιο σημαντικό) σημείο στο οποίο στέκομαι όμως, είναι το ποσοστό στις ηλικίες 17-24, δηλαδή το φίλαθλο κοινό της επόμενης ημέρας, όπου η διαφορά των «πράσινων» είναι πολύ μεγαλύτερη από τους Πειραιώτες και φτάνει το 15,7%.
Διότι αυτή είναι και η μεγαλύτερη «πληγή» που έχει προκαλέσει στον σύλλογο η 15ετής «απουσία» του Παναθηναϊκού απ’ τα πρωταθλήματα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Το γεγονός δηλαδή πως οι «πιτσιρικάδες» που δεν έχουν δει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή στην μπάλα μετά το 2010, αλλά παρακολουθούν από καιρό εις καιρόν μία ομάδα που ταλαιπωρείται από ένα σωρό προβλήματα, λάθη, αδυναμία να διεκδικήσει τους τίτλους, ξηλώματα-ραψίματα κι ένα σωρό άλλα, έχουν στρέψει την προσοχή τους αλλού.
Σίγουρα όχι στον Παναθηναϊκό (και δη τον ποδοσφαιρικό). Το πλέον «ανησυχητικό» για το κλαμπ είναι πως ακόμη κι ο ΠΑΟΚ έχει ανεβάσει τα νούμερά του σ’ αυτές τις ηλικίες, εξαργυρώνοντας τις επιτυχίες που είχε τα τελευταία χρόνια με δύο πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα την τελευταία δεκαετία.
Κι αν κάτι έχει «κρατήσει» το «τριφύλλι» στα επίπεδα αυτού του 23,8%, είναι οι μεγάλες επιτυχίες της ομάδας μπάσκετ, του επτάστερου Παναθηναϊκού, που όπως και να το κάνουμε -ότι και να λέει ή να υποστηρίζει ο καθένας- είναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ομάδα που έχει αναδείξει ο ελληνικός αθλητισμός, με βάση τις επιτυχίες της, το επίπεδό της και το brand της ανά την Ευρώπη. Τόσο ξεκάθαρα...
Αυτός θα πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος του
Αν θέλετε να το πάμε και παραπέρα, σε έναν ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό που (λέει ότι) θέλει να κάνει μία νέα αρχή για να μπει στη νέα εποχή με το νέο γήπεδό του στον Βοτανικό, φιλοδοξώντας να ανέβει επίπεδο και να προσεγγίσει τα στάνταρντς του παρελθόντος του, πέρα απ’ την κατάκτηση του πρωταθλήματος που θα «ξορκίσει» την κατάρα των 15 ετών, ΕΝΑΣ θα έπρεπε να είναι κι ο Νο1 στρατηγικός στόχος του: Να «γεννήσει» νέους Παναθηναϊκούς.
Θα πει ο καθένας «αυτό, μεγάλε, γίνεται μόνο με τίτλους». Δεν θα διαφωνήσω. Γίνεται (και) με τίτλους θα προσθέσω. Ναι, είναι απαραίτητο να «συνδεθεί» ο πιτσιρικάς με την αίσθηση πως η ομάδα του είναι αυτή που σήκωσε το πρωτάθλημα, που διεκδικεί, που κάνει μεγάλες πορείες στην Ευρώπη, που είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας συνέχεια για τους σωστούς λόγους.

Γίνεται όμως πέρα απ’ τους τίτλους (και) με στοχευμένη πολιτική πάνω στις μικρές ηλικίες. Με το να βρεις τους τρόπους και τις πολιτικές για να τραβήξεις τον πιτσιρικά κοντά στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, όχι μόνο επειδή ήταν ο μπαμπάς του, οι θείοι του ή ο νονός του.
Θα μου πεις «...και ποιος θα το κάνει αυτό στον σημερινό, ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό;». «Αυτοί που πρέπει» είναι η απάντηση. Κι αν δεν υπάρχουν, να βρεθούν, να προσληφθούν... Δεν είναι... πυρηνική φυσική. Είναι απαραίτητο να μπορέσει η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού να «αγγίξει» ξανά τον κόσμο της. Όπως έκανε μέχρι και πριν από δύο χρόνια επί Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όταν είχε ομαλοποιήσει τη λειτουργία της, είχε συγκεκριμένο σχέδιο και υπηρετούσε σωστά τις αρχές του αθλήματος, Αυτή η «σύνδεση», ωστόσο, διεκόπη... βιαίως κι άκομψα. Κι ο Παναθηναϊκός το ξαναβρήκε μπροστά του...
Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία που έρχεται
Έχασε πάρα πολύ χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός και μολονότι -όπως φάνηκε μέσα απ’ την έρευνα ο σύλλογος- δεν «έχασε» κόσμο -καθότι τα νούμερά του είναι κοντά στους μέσους όρους που είχε το «τριφύλλι» και στην προηγούμενη έρευνα της GPO, διότι τον «κράτησαν» κυρίως οι επιτυχίες του επτάστερου Παναθηναϊκού και οι τίτλοι σε άλλα αθλήματα- το πιο ανησυχητικό είναι ότι «γέρασε» οπαδικά.
Και ειλικρινά, δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρο μετά (κι) απ’ αυτή τη μεγάλη έρευνα, πως ο ορίζοντας του νέου γηπέδου, είναι επιβεβλημένο να λειτουργήσει προς την εκ νέου γιγάντωση και την ανανέωση του κλαμπ.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί (και) αυτή η ευκαιρία για το «τριφύλλι», προκειμένου σε 10-15 χρόνια -καλά να είμαστε όλοι- όταν επαναληφθεί αυτή η έρευνα απ’ το Athletiko το σημερινό 23,8% να έχει αγγίξει το 30%.
Και το 24,5% στις ηλικίες 17-24, να είναι πολύ πιο πάνω απ’ τους αριθμούς κάθε άλλης ελληνικής ομάδας...