Νέο format στο Κύπελλο; Γιατί όχι…

Γενικά σε ότι έχει να κάνει με την διοργάνωση του Κυπέλλου ένα και μόνο format υπάρχει. Αυτό που έχουν οι Άγγλοι και κανένα άλλο. Και στην Ελλάδα αυτό θα εφάρμοζα αν ήμουν Γκαγκάτσης. Οφείλω όμως να πω ότι ακούω και αυτό που λέει ο Γκαγκάτσης. «Κι εγώ το αγγλικό format θέλω, αλλά δεν γίνεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Σε ποια έδρα τοπικού θα πάει να παίξει μεγάλη ελληνική ομάδα, απλά δεν γίνεται εδώ, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει τίποτα…».
Είναι μία πραγματικότητα αυτή και δεν μπορώ να την αρνηθώ, οπότε αν μπεις στη λογική να ψάξεις να βρεις άλλες λύσεις που θα μεγαλώσουν το ενδιαφέρον για τον θεσμό και θα δώσουν και την δυνατότητα στην διοργάνωση να ξεχωρίσουν κάποια αουτσάιντερ, να είναι πιο εύκολη η έκπληξη, τότε είμαι σύμφωνος.
Είναι αυτό το νέο format προς αυτή την κατεύθυνση; Όταν το πρωτοάκουσα και πριν το μελετήσω είπα αμέσως «ε όχι να κάνουμε και στο Κύπελλο, φάση πρωταθλήματος, κάπου ώπα…». Όταν το μελέτησα όμως λίγο πιο προσεκτικά, νομίζω ότι έχει αρκετά θετικά.
Αρχικά να τονίσω πόσο σπουδαίος είναι ο κανονισμός της υποχρεωτικής συμμετοχής στην ενδεκάδα κάθε ομάδας ενός παίκτη κάτω των 21 με δυνατότητα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα. Και πόσο έξυπνος ήταν ο περιορισμός ότι πρέπει να υπάρχει μονίμως ένας τέτοιος παίκτης στην ενδεκάδα.
Διότι μην έχετε αυταπάτες, αν δεν υπήρχε αυτή η δικλείδα ασφαλείας, θα ήταν πολλές οι ομάδες που θα έβαζαν έναν μικρό στην ενδεκάδα και θα τον άλλαζαν στο τρίτο λεπτό λόγω «τραυματισμού» με έναν έμπειρο, γελοιοποιώντας τον κανονισμό και τον θεσμό. Τώρα υποχρεωτικά η κάθε ομάδα θα έχει στην αποστολή δύο νεαρούς Ελληνες παίκτες, οι οποίοι θα παίζουν, δεν θα συμπληρώνουν απλά την αποστολή, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Ενισχύονται τα αουτσάιντερ
Ας δούμε και το format τώρα. H league phase έχει όπως μας έδειξαν φέτος οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα θετικά της για τα αουτσάιντερ. Στην πρώτη οκτάδα του Champions League δεν τερμάτισαν ούτε η Ρεάλ, ούτε η Σίτι, ούτε η Παρί, αλλά τερμάτισε η Αστον Βίλα. Το ίδιο συνέβη πάνω κάτω και στο Europa όπου ο Ολυμπιακός με λίγη προσοχή τερμάτισε στην πρώτη οκτάδα και πέρασε άνευ αγώνος έναν γύρο.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο Κύπελλο Ελλάδας, αν οι ομάδες της δεύτερης ταχύτητας δείξουν λίγο προσοχή και πάρουν στα σοβαρά τον θεσμό. Κάλλιστα ένας ΟΦΗ, μία Λάρισα, ένας Αστέρας AKTOR μπορεί να τερματίσει στην πρώτη τετράδα της League phase και συνεπώς να πάρει απευθείας πρόκριση για την προημιτελική φάση.
Όπως επίσης τα αουτσάιντερ ενισχύονται σε σχέση με τα φαβορί από τους μονούς αγώνες. Και στην ενδιάμεση φάση και στα προημιτελικά πλέον δεν υπάρχουν διπλά παιχνίδια αλλά μονά και μάλιστα σε περίπτωση ισοπαλίας δεν υπάρχει παράταση αλλά απευθείας πέναλτι.
Είναι ξεκάθαρα μία περίπτωση ενίσχυσης των πιθανοτήτων των αουτσάιντερ σε σχέση με τα φαβορί. Μάλιστα θα προτιμούσα έτσι να ήταν και ο ημιτελικός, να μην υπήρχαν δηλαδή ούτε εκεί διπλά ματς, όπου το φαβορί έχει δύο ευκαιρίες.
Και για να το κάνω πιο πρακτικό δίνω ένα παράδειγμα. Ο Ατρόμητος τερματίζει φέτος έβδομος άρα στο επόμενο Κύπελλο μπαίνει απευθείας στην league phase. Παίζει τέσσερα ματς. Εντός με κάποιον από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (Ολυμπιακός), και το τρίτο (ομάδα Β’ Εθνικής) και εκτός με κάποια ομάδα από το δεύτερο γκρουπ (Σέρρες) και το τέταρτο (ομάδα Β’ Εθνικής). Πόσο απίθανο είναι αν δει σοβαρά τον θεσμό και παίξει με βασικούς να κάνει τρεις νίκες και μία ισοπαλία.
Ισοπαλία εντός με τον Ολυμπιακό, ο οποίος το ίδιο διάστημα θα έχει συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος και Champions League. Με δέκα βαθμούς θα είναι στην πρώτη τετράδα σίγουρα. Αρα απευθείας στους οκτώ και με νοκ άουτ ματς στην έδρα του για την πρόκριση στα ημιτελικά. Όχι και άσχημα. Για να καταλάβετε την διαφορά, φέτος ο Ατρόμητος για να έφτανε στα ημιτελικά θα έπρεπε να αποκλείσει σε διπλά ματς πρώτα τον Παναθηναϊκό και μετά τον Ολυμπιακό κι’ αν τα κατάφερνε θα έπρεπε στα ημιτελικά να αποκλείσει την ΑΕΚ. Σχεδόν αδύνατο…
Συνεπώς έστω και αν δεν είναι το καλύτερο μου, από εμένα είναι ναι για το νέο format, με την υποσημείωση φυσικά ότι όπως κάθε τι καινούργιο θα πρέπει να το δούμε και στην πράξη…