Ο Ντάρκο Ραγιάκοβιτς στο Athletiko: «Καταπληκτικός ο Βαλαντσιούνας, μπορεί να βοηθήσει κάθε ομάδα σε ΝΒΑ και Ευρώπη»

Ο προπονητής των Τορόντο Ράπτορς ανοίγει τα χαρτιά του στο Athletiko και μιλάει για όλα: Η αποχώρηση Ουζίρι, το NIL, το ΝΒΑ Europe, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας.
Πηγή: Alika Jenner / Getty Images / Ideal Images
Πηγή: Alika Jenner / Getty Images / Ideal Images

Στην Αθήνα χτυπάει η καρδιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς στην πρωτεύουσα διεξάγεται σεμινάριο πολύ υψηλού επιπέδου. Το Euroleague Coaches Congress για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι διοργανώνεται εν Ελλάδι, αυτή τη φορά όμως στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί μερικούς από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Εκείνοι με τη σειρά τους μοιράζονται της γνώσεις και τις εμπειρίες τους, σε ένα 4ήμερο σεμινάριο που δίνει τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να επεκτείνουν τις γνώσεις τους γύρω από το μπάσκετ.

Ανάμεσα στους ομιλητές του σεμιναρίου βρίσκεται και ένας Ευρωπαίος προπονητής που τα τελευταία χρόνια έχει χαράξει τη δική του πορεία στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, το ΝΒΑ. Ο Ντάριο Ραγιάκοβιτς καθοδηγεί τους Τορόντο Ράπτορς την τελευταία διετία, με την ομάδα του Καναδά να έχει δημιουργήσει ένα νέο και φιλόδοξο πρότζεκτ,, που έχει σαν στόχο να φτάσει στην κορυφή της λίγκας.

Ο έμπειρος κόουτς με καταγωγή από το Τσάτσακ για δεύτερη διαδοχική χρονιά αποτελεί έναν εκ των καλεσμένων του Σεμιναρίου και μοιράστηκε τις γνώσεις του γύρω από το άθλημα. Με την ευκαιρία της παρουσίας ου μάλιστα η Ένωση Προπονητών της Euroleague (EHCB) ανακοίνωσε την ένταξή του ως νέο μέλος αυτής.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στην Ελλάδα το Athletiko είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει και να μιλήσει μαζί του. Άνετος, χαλαρός και με αφοπλιστικό στυλ, ο Σέρβος κόουτς έδωσε απαντήσεις σε όλα τα σημαντικά θέματα των τελευταίων ημερών. Από την επόμενη μέρα των Τορόντο Ράπτορς, με την αποχώρηση του Μασάι Ουζίρι, έως την... ανασφάλεια για τη θέση του head coach στο ΝΒΑ, έως το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, το NIL και το NBA Europe.

Από την κουβέντα μάλιστα δεν έλειψε ούτε το πιο «καυτό» θέμα των τελευταίων ωρών, που είναι ο Γιόνας Βαλαντσιούνας΄, με τον οποίο ο Σέρβος προπονητής είχε συνεργαστεί τη σεζόν 2020-21, όταν ήταν ασίσταντ του Τέιλορ Τζένκινς στους Μέμφις Γκρίζλις.

Συνέντευξη στους Θανάση Ασπρουλια και Χρήστο Τσαλτα

Η κουβέντα ξεκίνησε λίγο διαφορετικά. Διότι εκτός από την δράση του εντός παρκέ, δείχνει το κοινωνικό πρόσωπό του και έξω από τις τέσσερις γραμμές. Ξεκάθαρη απόδειξη η δωρεά 70 χιλιάδων δολαρίων σε νοσοκομεία στο Τορόντο, το Μέμφις και το Βελιγράδι. Μια κίνηση που έδειξε πως πέραν της λάμψης, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας που καθορίζει την πορεία των πραγμάτων. «Άνθρωποι σαν εμένα είναι ευλογημένοι που βρίσκονται στη θέση που είμαι, ως προπονητής σε ομάδα ΝΒΑ και να είμαι ακριβοπληρωμένος. Έχω ευθύνη να ανταποδώσω. Ο Θεός μου έδωσε όλα αυτά σε μένα και έτσι εγώ θέλω να επιστρέψω στην κοινωνία. Εγώ και η γυναίκα μου έχουμε οικογένεια, ένα παιδί 7 ετών και ξέρουμε τι σημαίνει το να είσαι γονιός, να έχεις παιδιά, να κοιτάς την υγεία τους.

Έχοντας ζήσει στο Μέμφις και στο Μέμφις ένα από τα πιο απίστευτα μέρη είναι το Hospital St. Jude. Εκεί βρίσκονται παιδιά, που αρρωσταίνουν πολύ, πολύ σοβαρά. Δεν λαμβάνουν καμία φροντίδα, όπως φροντίζουν τις οικογένειές τους, παίρνουν όλα τα φάρμακα, τους κρατούν στο νοσοκομείο. Και όλα αυτά πληρώνονται από τους ανθρώπους που κάνουν δωρεές. Και ένας φίλος μου, Σέρβος, που εργαζόταν για αυτό το νοσοκομείο, μου είπε ότι το 90% όλων των δωρεών προέρχεται στην πραγματικότητα από άτομα με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα.

Όχι από άτομα που είναι σε θέση να μοιραστούν και να βοηθήσουν, αλλά από άτομα που είναι, ξέρεις, κανονικοί άνθρωποι, ξέρεις. Νομίζω λοιπόν ότι θέλαμε να κάνουμε δύο πράγματα για να βοηθήσουμε άμεσα, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σε νοσοκομεία όπως το St. Jude και το Sick Kids στο Τορόντο και επίσης το Σερβικό Νοσοκομείο Tir Shoba στο Βελιγράδι. Έτσι, για μένα ήταν αυτονόητο και είναι μια μικρή χειρονομία από εμάς ότι μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα νοσοκομεία και αυτούς τους ενήλικες».

Για δεύτερο διαδοχικό καλοκαίρι ο Ραγιάκοβιτς ήρθε στη χώρα μας, ως καλεσμένος του Σεμιναρίου. Για έναν προπονητή που δραστηριοποιείται στο ΝΒΑ, το γεγονός πως έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται γνώση γύρω από το αντικείμενο με καταξιωμένους προπονητές από την κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχει τη δική του σημασία. «Από την οπτική γωνία του προπονητή, νομίζω ότι είναι αμφίδρομο. Ξέρετε, εξακολουθώ να πιστεύω ότι όταν μιλάω με ανθρώπους στις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι έχουν αρκετό σεβασμό για την Ευρωλίγκα και όταν μιλάω με ανθρώπους στην Ευρωλίγκα, δεν νομίζω ότι έχουν αρκετή κατανόηση και σεβασμό για το NBA. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο. Νομίζω ότι το NBA είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο με το επίπεδο ταλέντου, τους πόρους και όλα αυτά.

Και νομίζω ότι η Ευρώπη έχει πολύ καλό προϊόν με καταπληκτικούς προπονητές και σπουδαίους παίκτες και καταπληκτική βάση οπαδών. Και αν και οι δύο πλευρές είναι πολύ έξυπνες, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά για όλους μας να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και τι προσπαθώ να κάνω. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι σε αυτό το συνέδριο και και τις δύο χρονιές έφερα μαζί μου τους βοηθούς προπονητές μου. Νομίζω ότι είναι καταπληκτικό για αυτούς να καταλάβουν και να δουν μια λίγο διαφορετική οπτική γωνία και να ακούσουν από άλλους προπονητές και να δουν τις απόψεις τους. Υπάρχει πάντα κάτι να μάθουν. Και είμαι σίγουρος ότι χθες, όταν πήγα στην κλινική μου, είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να μάθουν κάτι παρακολουθώντας με. Ίσως μάθουν κάτι. Δεν μου αρέσει αυτό. Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Και αυτό είναι εντάξει.

Αλλά επίσης, αν υπάρχει ένα πράγμα, μια λεπτομέρεια που έχουν καταλάβει και μπορεί να βοηθήσει τους ίδιους και τη φιλοσοφία των προπονητών τους, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Γι' αυτό τέτοιου είδους συγκεντρώσεις είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για όλους μας να μάθουμε και να καταλάβουμε ότι όλοι μας, είμαστε στην υπηρεσία του μπάσκετ. Το μπάσκετ εδώ δεν είναι για εμάς. Είμαστε εδώ για το μπάσκετ».

Ήταν..... σοκ η αποχώρηση του Ουζίρι

Η off-season των Τορόντο Ράπτορς ήταν έντονη και περιλάμβανε μια πολύ ηχηρή αποχώρηση. Ο Μασάι Ουζίρι δεν συνεχίζει στη θέση του προέδρου των μπασκετικών δραστηριοτήτων της ομάδας, βάζοντας έτσι τέλος σε μια εποχή που είχε τα.... πάντα για την ομάδα του Καναδά. Ο Αφρικανός παράγοντας ήταν αυτός που πίστεψε στις ικανότητες του Ραγιάκοβιτς, έτσι η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να περάσει στα... ψιλά.

«Ο Μασάι είναι εκπληκτικός. Πρώτα απ 'όλα, ένας καταπληκτικός άνθρωπος και ένας καταπληκτικός ηγέτης. Είναι στην οργάνωση εδώ και πολύ καιρό και τον έφερε και τον βοήθησε να έχει μεγάλη επιτυχία κατακτώντας το πρωτάθλημα το 2019. Όταν πάρθηκε η απόφαση, ήταν ένα σοκ. Την ίδια ώρα όμως καταλαβαίνω πώς λειτουργεί η επιχείρηση. Καταλαβαίνω πώς λειτουργούν όλα στον αθλητισμό κάνουν έναν κύκλο. Αφήνει τον οργανισμό σε εξαιρετική κατάσταση. Έχουμε εξαιρετικό νεανικό κορμό, εξαιρετικούς νεαρούς παίκτες, μια πολύ καλή ευκαιρία να αναπτυχθούμε και έχουμε τρομερή υποστήριξη από το γκρουπ ιδιοκτητών, τον CEO, από όλο το front office. Είμαστε σε καλή θέση για να είμαστε επιτυχημένοι τα επόμενα χρόνια».

stv-0611.JPG

Το μπάσκετ αλλάζει και αυτό αφήνει ανεπηρέαστη και την Ευρώπη. Ο αριθμός των αγώνων αυξάνεται πλέον, ενώ και ο χρόνος ξεκούρασης για τους παίκτες είναι λίγος. Μήπως πλέον η Ευρώπη προσπαθεί να μιμηθεί το ΝΒΑ τόσο στον φόρτο αγώνων, όσο και στον καταιγιστικό ρυθμό που ακολουθεί.

Αυτή ήταν μια πολύ καλή πάσα για έναν Ευρωπαίο που βρίσκεται στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και ανέλυσε τις σκέψεις του. «Κανείς δεν έρχεται να δει ένα παιχνίδι επειδή κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο είναι προπονητής σε μια ομάδα. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι άθλημα των παικτών και σχετίζεται με τους παίκτες. Οι παίκτες είναι αυτοί που στο παρκέ παίρνουν αποφάσεις, κερδίζουν και χάνουν παιχνίδια. Οι προπονητές κατά τη γνώμη μου παρέχουν υποστήριξη στους παίκτες τους με τη βοήθειά τους. Θα ήταν πολύ εγωκεντρικό να έλεγα πως το παιχνίδι έχει να κάνει με μένα. Δεν είναι έτσι.

Είμαι εδώ να βοηθήσω την ομάδα μου, να βοηθήσω τους παίκτες μου να είναι η καλύτερη εκδοχή τους. Το ΝΒΑ έχει ένα τρομερό σύστημα που δημιουργεί ενδιαφέρον σε όλο τον πλανήτη. Πραγματικά πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ πάντα είχε τη δική του ταυτότητα και ακόμα πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει τη δική του ταυτότητα. Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη νεαρών παικτών που παίρνουν ευκαιρία σε μια λίγκα των... μεγάλων. Είναι το μόνο πράγμα που βλέπω. Βλέπω γήπεδα γεμάτα, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να καταλάβουμε πως το μπάσκετ στο τέλος της ημέρας είναι business. Είναι άθλημα, παίζεται για τον κόσμο.

Πέρυσι ο Παναθηναϊκός πήρε την Ευρωλίγκα. Επτά μέρες μετά κάνοντας ζάπινγκ είδα ότι έπαιζε ο Παναθηναϊκός με το Μαρούσι και είχε 200 άτομα στο γήπεδο που είδαν το παιχνίδι. Η ερώτηση είναι, τι προσπαθούμε να κάνουμε εδώ, ποιο είναι το προϊόν; Όταν παίζουν μεταξύ τους ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τραβάνε τεράστιο ενδιαφέρον, όταν παίζει η Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα ελκύει μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να σκεφτούμε για το προϊόν γενικά».

Υπάρχουν δύο ειδών προπονητές. Αυτοί που απολύονται και αυτοί που θα απολυθούν

Η θέση του προπονητή πάντα έμοιαζε με... ηλεκτρική καρέκλα. Αυτό έχει αποδειχθεί ακόμα περισσότερο στα παρκέ του ΝΒΑ, όπου οι αλλαγές στην τεχνική ηγεσία των ομάδων είναι αρκετές. Αυτό όμως είναι κάτι με το οποίο συμβιβάζονται από την πρώτη στιγμή οι κόουτς, δείχνοντας πως έχουν πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. «Υπάρχουν δύο ειδών προπονητές, αυτοί που απολύονται και αυτοί που θα απολυθούν. Αν θες ασφάλεια πήγαινε σε έναν φούρνο ή ξεκίνα να δουλεύεις σε ταχυδρομείο. Αυτή η δουλειά δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια. Αυτή η δουλειά έχει να κάνει με την εμφάνιση, με το να βοηθάς την ομάδα σου να πετύχει τους στόχους της. Όταν το κάνεις αυτό κρατάς τη δουλειά σου, όταν σταματάς να το κάνεις αυτό χάνεις τη δουλειά σου.

Πάντα λέμε ότι οι βαλίτσες των προπονητών είναι έτοιμες για το επόμενο βήμα. Πιστεύω ότι οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί έχουν συνέχεια, έχουν υπομονή, έχουν κατανόηση τι πρέπει να κάνεις και πού να πας. Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα ομάδων που ακολουθούν αυτό το μονοπάτι και είναι επιτυχημένες. Υπάρχει ένας αριθμός προπονητών που αλλάζει στα μέσα της σεζόν, που ενώ έχει τρομερά λίγες πιθανότητες, στο τέλος κατακτά τίτλο. Στο ΝΒΑ όταν μια ομάδα αλλάζει στα μέσα της σεζόν προπονητή, ή μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία στο τέλος της σεζόν δεν συμβαίνουν καλά πράγματα. Στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση αυτών που βάζουν τα λεφτά και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό».

Το ΝΒΑ θεωρείται player's league, η λίγκα των παικτών σε ακριβή μετάφραση, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι οι προπονητές έχουν την αποστολή να κρατήσουν τη συνοχή μέσα στο γκρουπ σε δύσκολες συνθήκες και εν μέσω.... καταιγισμού φημών. Πόσο εύκολη, άραγε, μοιάζει αυτή η αποστολή, εν έτη 2025;

Όπως κάθε συνθήκη, έτσι και αυτή έχει τα υπέρ και τα κατά της. «Είναι εύκολο και δύσκολο. Θα εξηγήσω τι εννοώ. Για μένα είναι εύκολο γιατί δεν έχω social media, προσπαθώ να μην διαβάζω κανένα Μέσο, θα έλεγα ότι με νοιάζει η γνώμη των ανθρώπων που είναι πολύ κοντά σε μένα, που είναι μέρος του κύκλου μου. Έχουμε συμφωνία με το front office των Ράπτορς να μην μιλάμε για... πιθανές ανταλλαγές και τι θα συνέβαινε και τι όχι. Δεν το κάνουμε, δεν θέλω να ξέρω. Και όταν έρχεται αυτό το κάτι, γιατί υπάρχουν 500 πιθανές επιλογές και 1 μπορεί να συμβεί, δεν θέλω να ξέρω για τις 500 πιθανές επιλογές.

Όταν έρθει η ώρα και κάτι είναι τόσο προφανές θα καθίσουμε, θα μιλήσουμε γι αυτό και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή για την ομάδα. Αυτό είναι το σπουδαίο του ΝΒΑ, κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει ένα front office, ένας GM, ένας ββοηθός GM και 15 σκάουτς. Υπάρχει ένα πολύ καλό γκρουπ ανθρώπων που είναι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν, συλλέγουν πληροφορίες και ενημερώνουν για τις αποφάσεις. Η δουλειά μου είναι να εστιάζω στο παιχνίδι. Αυτό το κομμάτι είναι το εύκολο.

Αυτό που είναι δύσκολο είναι πως ξέροντας κάποια ονόματα από παίκτες της ομάδας μας έχουν αναφερθεί, πάντα λέω στους συνεργάτες μου ότι πρέπει να ελέγξουμε αυτό που μπορούμε. Γιατί να σπαταλάμε χρόνο σε κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς; Αν δεν υπάρξει μια κλήση προς την ομάδα ώστε να ξέρουμε ότι θα γίνει μια κίνηση. μην ανησυχείτε γι αυτό. Υπάρχουν τόσες πολλές άδειες φήμες εκεί έξω που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, υπάρχουν τόσα clickbait κείμενα γιατί κάποιος θέλει να πουλήσει μια είδηση. Το καταλαβαίνω αυτό. Τα media είναι πολύ σημαντικά για το άθλημα και πουλάνε το προϊόν μας. Αυτό είναι εκπληκτικό. Πρέπει να καταλάβουμε και το επιχειρησιακό κομμάτι της δουλειάς».

stv-0630.JPG

Στην μπασκετική καθημερινότητα έχει μπει πλέον και μια νέα κατάσταση, που μέχρι πρότινος έμοιαζε με άγνωστη, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, με μια διαδικασία για λίγους. Η μετακόμιση στο NCAA αποτελούσε για χρόνια μεγάλο πόθο για νεαρούς αθλητές. Πλέον με την διαδικασία του NIL, όπου κάθε παίκτης στο Κολέγιο θα έχει τη δυνατότητα σε κάθε νεαρό να ζήσει το δικό του όνειρο.

Την ίδια ώρα η συνθήκη αυτή φέρνει νέα δεδομένα και αλλάζει πλήρως το τοπίο και στην Ευρώπη. Όλο και περισσότερα ταλέντα κάνουν το... άλμα για τις ΗΠΑ, με τη συνθήκη αυτή να φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά. «Πρώτα απ' όλα μιλάμε για πρότζεκτ σε ένα επιχειρηματικό πλάνο», εξηγεί ο Ραγιάκοβιτς, για να αναπτύξει τις σκέψεις του ακόμα περισσότερο. «Όταν ξεκινάς την επιχείρησή σου, όποια κι αν είναι αυτή, πρέπει να έχεις ένα πλάνο για το τι χρειάζεται το προϊόν. Όχι για τους επόμενους 6 μήνες, πρέπει να κοιτάς μακριά στα επόμενα 3-4 χρόνια. Αυτό είναι πιο εύκολο να γίνει στην Ευρώπη. Ζούμε στην εποχή των άμεσων αποτελεσμάτων. Όλοι θέλουν να γίνουν όλα αυτή τη στιγμή. Εάν υπογράψεις έναν παίκτη και έχεις ξοδέψει λεφτά όλοι θα πουν "είναι ώρα να κερδίσουμε τώρα". Χρειάζεται χρόνος. Το άθλημα δεν δουλεύει έτσι. Το βλέπουμε στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός των καλύτερων και πιο ταλαντούχων παικτών δεν σου εγγυάται την επιτυχία. Δεν είναι η καλύτερη ομάδα που κερδίζει, αλλά η ομάδα που παίζει καλύτερα όταν πρέπει. Γι αυτό χρειάζεσαι χρόνο, χρειάζεσαι αφοσίωση, χρειάζεται να καταλάβεις το όραμα.

Πρέπει να είσαι σε θέση να επενδύσεις σε νεαρούς παίκτες, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Γιατί έτσι παίρνει μαζί και την αφοσίωση των νεαρών παικτών να μείνουν μαζί σου για τα επόμενα χρόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος με το NIL. Είναι εκπληκτικό για νεαρούς παίκτες να πληρώνονται, να μελετούν και να παίζουν σε γήπεδα με 10 και 20 χιλιάδες κόσμο. Αυτό είναι πολύ καλό. Ειδικά για νεαρούς παίκτες που δεν έχουν ευκαιρίες στις ομάδες τους, ή δεν παίρνουν τα ίδια λεφτά. Τι θα γινόταν εάν το ESPN σε καλούσε και σου έδινε 10 φορές πάνω τα λεφτά που έπαιρνες; Θα έλεγες "γεια σας παιδιά, σας αφήνω". Αυτή είναι η πραγματικότητα του κόσμου που ζούμε.

Αυτό που συμβαίνει με τα Κολέγια είναι πολύ καλό. Όλοι αυτοί οι παίκτες δεν θα παίξουν στο ΝΒΑ. Το 90% αυτών θα τελειώσει το Κολέγιο και δεν θα είναι αρκετά καλοί στο ΝΒΑ. Τι θα κάνουν; Θα επιστρέψουν και θα παίξουν στην Ευρώπη. Τότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να λειτουργήσει έξυπνα μια ομάδα με την επένδυση που θα κάνει ώστε να πάρει τώρα αυτούς τους παίκτες με εμπειρία στην Ευρωλίγκα, ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν το παιχνίδι. Βλέπετε την λίγκα και βλέπετε όλους αυτούς τους πιο μεγάλους σε ηλικία παίκτες που παίζουν και είναι άκρως ποιοτικοί. Εάν τους συγκρίνεις με την εποχή που ήταν 18 ετών, πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο παραγωγικοί όσο είναι τώρα.

Πρέπει να επενδύσεις στους νέους παίκτες. Ίσως τα χρήματα να μην τα αξίζουν στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, αλλά μπορεί να πληρωθεί κάπου αλλού. Έτσι, τον πληρώνεις και τον κρατάς εδώ και έτσι πραγματικά επενδύεις σε αυτόν. Ή περιμένεις λίγο καιρό και αρχίζεις να παίρνεις παίκτες που φεύγουν από το Κολέγιο. Υπάρχουν εκπληκτικοί άνθρωποι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, από προπονητές και ανθρώπους που ηγούνται στο άθλημα και στις εθνικές ομοσπονδίες που εφόσον βάλουν όλοι μαζί το χέρι τους, τότε σίγουρα θα βρεθούν λύσεις».

Το ΝΒΑ θέλει το καλό του μπάσκετ, θέλει ένα καλό προϊόν

Το ΝΒΑ ετοιμάζεται να επεκταθεί και στην Ευρώπη. Η νεοσύστατη NBA Europe αναμένεται να αλλάξει το τοπίο και το επίπεδο ανταγωνισμού στην Ευρώπη, με το ΝΒΑ να έχει σαν στόχο να δώσει την δυνατότητα σε κάθε ομάδα που έχει φιλοδοξία και όραμα να κάνει το βήμα παραπάνω, σε όλα τα επίπεδα.

Αυτή η συνθήκη και το όραμα που θέλει να δημιουργήσει η κορυφαία λίγκα του πλανήτη πώς ηχεί στ' αυτιά ενός έμπειρου κόουτς; «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το ποιο είναι το όραμα για το NBA Europe. Αυτό που είχα την ευκαιρία να δω ήταν ο Μαρκ Τέιτουμ και ο Άνταμ Σίβλερ να εκφράζουν την σκέψη κι το ενδιαφέρον χωρίς να υπάρχουν πολλές περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από αυτό. Δεν έχω άλλες πληροφορίες πέρα από αυτό. Δεν ξέρω ποια είναι η οπτική γωνία τους, δεν ξέρω πώς θέλουν να κάνουν αυτή τη λίγκα, τι είδους συνεργασία και με ποιον.

Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες, υπάρχουν πολλές απορίες που αυτές έρχονται από την έλλειψη πληροφορίας για το ποιο είναι το πλάνο. Πρέπει να έχουμε υπομονή, κα καταλάβουμε ποιο είναι το όραμα και πώς θέλουν να φτιάξουν αυτή τη λίγκα. Αυτό που ξέρω είναι πως ο Άνταμ Σίλβερ και ο Μαρκ Τέιτουμ και όσοι βρίσκονται στο front office του ΝΒΑ είναι επιμελείς άνθρωποι και θέλουν το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ, για τις ομάδες, τους προπονητές, τους παίκτες. Θέλουν ένα καλό προϊόν. Το πώς θα το καταφέρουν αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε».

Η νέα σεζόν είναι προ των πυλών. Οι Ράπτορς φιλοδοξούν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός, ποντάροντας στην εξέλιξη του νεανικού ρόστερ τους. Σκότι Μπαρνς και Μπράντον Ίνγκραμ είναι τα σημεία αναφοράς της προσπάθειας, ενώ σε αυτούς έχουν προστεθεί οι Γκρέιντι Ντικ, Ιμάνουελ Κουίκλι, Οσάι Αγκμπάτζι και Κόλιν Μάρεϊ-Μπόλις, στοχεύοντας στο να κάνουν βήματα προς τα εμπρός.

Η συνθήκη αυτή έχει φέρει αισιοδοξία στην πόλη του Καναδά, κάτι που φροντίζει να εξηγεί και ο έμπειρος κόουτς. «Είμαι πολύ χαρούμενος για την ομάδα μου. Είμαι πολύ χαρούμενος για το σημείο που βρισκόμαστε. Σε κάθε θέση έχουμε 2-3 ταλαντούχους παίκτες. Έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά μας, έχω εμπιστοσύνη στη δουλειά των παικτών μου, έχω εμπιστοσύνη στο πόση δουλειά έριξαν οι παίκτες μου αυτό το καλοκαίρι. Και όλο αυτό μου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση πηγαίνοντας στην ερχόμενη σεζόν, ώστε να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα και να εξελιχθεί ο νεανικός κορμός μας».

Στο φινάλε η κουβέντα στράφηκε στο πιο καυτό όνομα των τελευταίων ημερών, τον Γιόνας Βαλαντσιούνας. Η απόφασή του να αφήσει το ΝΒΑ για να επιστρέψει στην Ευρώπη θα μπορούσε να φέρει ντόμινο και να αλλάξει το τοπίο στην αγορά.  Εκείνος όμως φρόντισε να κρατήσει κλειστά χαρτιά για το θέμα αυτό. «Όσον αφορά τον Βαλαντσιούνας, έχω ακούσει πάρα πολλά αλλά δεν ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει. Ξέρω πως τον έχουν παραχωρήσει με ανταλλαγή στο Ντένβερ, ξέρω πώς οι Νάγκετς έχουν τα δικαιώματά του και αυτά είναι όλα όσα ξέρω γύρω από την υπόθεση. Τα οποία είναι και τα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αυτό που ξέρω είναι πως ο Γιόνας είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, εκπληκτικός παίκτης και μπορεί να βοηθήσει κάθε ομάδα και στο ΝΒΑ, αλλά και στην Ευρώπη. Προσωπικά εύχομαι σε αυτόν και την οικογένειά του καλή τύχη και τα καλύτερα. Δεν ξέρω τι συμβαίνει γύρω από την υπόθεσή του», ήταν τα λόγια του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Νάγκετς ψάχνουν ήδη τον αντικαταστάτη του Βαλαντσιούνας και έχουν διαμορφώσει μία λίστα