Ο Παναθηναϊκός είναι ο άρχοντας των Final 4 και πάει στο Άμπου Ντάμπι για το 8ο

O Παναθηναϊκός AKTOR αναχωρεί σήμερα για το Άμπου Ντάμπι ως η πιο winner ομάδα στην ιστορία των Final Four. Γράφει ο Ηλίας Λαλιώτης.
Ο Παναθηναϊκός είναι ο άρχοντας των Final 4 και πάει στο Άμπου Ντάμπι για το 8ο

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει! Ο Παναθηναϊκός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα για το Άμπου Ντάμπι.

Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μια γωνιά της Μέσης Ανατολής, θα χτυπά για τις επόμενες 5 ημέρες η καρδιά του... ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η στιγμή που όλοι περίμεναν φτάνει, με τη διεξαγωγή του Final Four της EuroLeague.

Ο Παναθηναϊκός ήταν συνεπής στο ραντεβού του με την ιστορία και θα υπερασπιστεί την κούπα που κατέκτησε πέρυσι στο Βερολίνο. Ψάχνοντας τον πρώτο back to back ευρωπαϊκό τίτλο του, στην πλούσια συλλογή τροπαίων που διαθέτει.

Χρειάστηκε να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια για να φτάσει ως εδώ. Συνεχίζει να είναι η μοναδική ομάδα από τις τέσσερις που θα αγωνιστεί με σημαντικά προβλήματα (ο Λεσόρ παραμένει αμφίβολος και ο Γκριγκόνις νοκ άουτ). Αλλά στο σημείο αυτό το μόνο που μετράει είναι το DNA του. Κι αυτό επιτάσσει να ξεχάσει όλα τα παραπάνω και να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρώπη. Να κατακτά τίτλους.

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα αυτής της νοοτροπίας. Δεν θα πανηγυρίσει για την παρουσία του σε ένα 13ο Final Four, δεν θα μείνει ικανοποιημένος απλά με τη συμμετοχή, επειδή άλλες ομάδες με τα δικά του προβλήματα δεν θα τα κατάφερναν. Ο Παναθηναϊκός έχει τη νοοτροπία του νικητή να κυλάει στις «φλέβες» του και η ιστορία το έχει αποδείξει.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, ο άρχοντας των Final Four. Η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης. Στις προηγούμενες 12 παρουσίες του (μαζί με αυτή της Σουπρολίγκας το 2001), κατέκτησε το τρόπαιο 7 φορές! Ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 60%! Κανείς άλλος δεν τα έχει καταφέρει. Η Ρεάλ ακολουθεί με 5 κατακτήσεις σε 14 Final Four, ενώ ο Ολυμπιακός έχει μόλις 3 επιτυχίες σε 13 προσπάθειες.

Ο πίνακας που ακολουθεί θα διαλύσει κάθε δεύτερη σκέψη...  

ΟμάδαΣυμμετοχέςΚατακτήσειςΠοσοστό επιτυχίας
Παναθηναϊκός12758,3%
Ρεάλ Μαδρίτης
14535,7%
Μακάμπι Τελ Αβίβ12433,3%
Ολυμπιακός13323,1%
ΤΣΣΚΑ Μόσχας20420%
Μπαρτσελόνα17211,7%

Ας θυμηθούμε, όμως, μία προς μία τις παρουσίες του Παναθηναϊκού στα προηγούμενα 12 Final Four:

Final Four 1994 – Τελ Αβίβ (3η θέση)

Στην πρώτη του παρουσία σε Final Four, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό με 77-72 σε ένα ιστορικό ελληνικό ντέρμπι. Παρά την ήττα, το Τριφύλλι έδειξε χαρακτήρα στον μικρό τελικό, διαλύοντας την Μπαρτσελόνα με 100-83, χάρη σε εξαιρετική εμφάνιση των Βράνκοβιτς, Κόμαζετς και Αλβέρτη. Ήταν η απαρχή μιας εποχής καθιέρωσης στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Final Four 1995 – Σαραγόσα (3η θέση)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι «πράσινοι» βρέθηκαν στα ημιτελικά, αλλά ηττήθηκαν ξανά από τον Ολυμπιακό με 58-52 σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Στον μικρό τελικό απέναντι στη Λιμόζ έβγαλαν αντίδραση και επικράτησαν 91-77, με τον Οικονόμου και τον Βράνκοβιτς να κυριαρχούν. Παρά την απογοήτευση, η παρουσία τους σταθεροποιήθηκε σε υψηλό επίπεδο.

Final Four 1996 – Παρίσι (1η θέση)

Η πρώτη ευρωπαϊκή κορυφή ήρθε στο Παλέ Ντε Μπερσί. Με κορυφαίο τον Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΤΣΣΚΑ 81-71 στον ημιτελικό και στον τελικό επικράτησε 67-66 της Μπαρτσελόνα σε ένα θρίλερ, με τον Βράνκοβιτς να πραγματοποιεί ιστορικό μπλοκ στον Μοντέρο. Η νίκη αυτή αποτέλεσε σταθμό για το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Final Four 2000 – Θεσσαλονίκη (1η θέση)

Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό του. Στον ημιτελικό νίκησε την Εφές 81-71 και στον τελικό επιβλήθηκε της Μακάμπι με 73-67, με τονΡέμπρατσα να έχει καταλυτική συνεισφορά. Η διοργάνωση διεξήχθη στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη σημασία του τίτλου για τον σύλλογο και τους φιλάθλους του.

Final Four 2001 – Παρίσι (2η θέση)

Στη διοργάνωση της Σουπρολίγκα, που διοργάνωσε η Φίμπα, o Παναθηναϊκός νίκησε την Εφές με 74-66 στον ημιτελικό, αλλά λύγισε απέναντι στη Μακάμπι και τους διαιτητές στον τελικό (81-67), παρότι προηγήθηκε στο πρώτο μέρος. Πρωταγωνιστές οι Μποντιρόγκα και Ρέμπρατσα, όμως η εκπληκτική απόδοση του Σαρπ και τα σφυρίγματα ευνόησαν τη Μακάμπι. Αν και δεν ήρθε ο τίτλος, η πορεία ήταν εξαιρετική.

Final Four 2002 – Μπολόνια (1η θέση)

Ένα από τα πιο μάγκικα ευρωπαϊκά που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός. Στον ημιτελικό νίκησε τη Μακάμπι με 83-75, ενώ στον τελικό επικράτησε της γηπεδούχου Κίντερ Μπολόνια με 89-83. Ο Μποντιρόγκα ήταν καθηλωτικός, με τον Κουτλουάι και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να δίνουν σημαντικές λύσεις. Ίσως το πιο σπουδαίο ευρωπαϊκό επίτευγμα του συλλόγου μέχρι τότε.

Final Four 2005 – Μόσχα (3η θέση)

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στα Final Four αλλά ηττήθηκε από τη Μακάμπι στον ημιτελικό με 91-82, παρά τις προσπάθειες των Διαμαντίδη και Λάκοβιτς. Στον μικρό τελικό νίκησε την ΤΣΣΚΑ στην παράταση (94-91), δείχνοντας χαρακτήρα. Αυτή η πορεία αποτέλεσε πρόλογο για την καθιέρωση της πράσινης παντοκρατορίας που ακολούθησε.

Final Four 2007 – Αθήνα (1η θέση)

Μέσα στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 18.000 φιλάθλους, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον πιο «δικό του» τίτλο. Στον ημιτελικό νίκησε την Ταού Κεράμικα με 67-53, ενώ στον τελικό επιβλήθηκε της ΤΣΣΚΑ με 93-91, σε ένα συγκλονιστικό ματς. Πρωταγωνιστές οι Διαμαντίδης, Σισκάουσκας, Τομάσεβιτς και Μπατίστ. Ο Ομπράντοβιτς καθοδήγησε άψογα μια πληρέστατη ομάδα.

Final Four 2009 – Βερολίνο (1η θέση)

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς θριάμβευσε στο Βερολίνο, αποκλείοντας στον ημιτελικό τον Ολυμπιακό με 84-82, με κορυφαίους τους Σπανούλη και Περπέρογλου. Στον τελικό επικράτησε της ΤΣΣΚΑ 73-71, σε έναν τελικό θρίλερ με MVP τον Σισκάουσκας και κλειδί την άμυνα του Διαμαντίδη. Ίσως το πιο θεαματικό Final Four για την πράσινη Dream Team.

Final Four 2011 – Βαρκελώνη (1η θέση)

Με ηγέτη τον Διαμαντίδη και παίκτες όπως ο Μπατίστ, ο Νίκολας και ο Καλάθης, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή. Στον ημιτελικό νίκησε τη Σιένα με 77-69, ενώ στον τελικό επιβλήθηκε της Μακάμπι με 78-70. Ο Διαμαντίδης αναδείχθηκε MVP και ο Ομπράντοβιτς κατέκτησε το 5ο του τρόπαιο με τον σύλλογο.

Final Four 2012 – Κωνσταντινούπολη (4η θέση)

Το τελευταίο Final Four της εποχής Ομπράντοβιτς ήταν πικρό. Η ομάδα υποχρεώθηκε σε οριακή ήττα από την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό (66-64), με τον διαιτητή Γιούνγκεμπραντ και την  παρέα του να κάνουν ότι μπορούν στο τέλος για να στερήσουν από τον Παναθηναϊκό την νίκη και την πρόκριση στο  τελικό. Στον μικρό τελικό ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με 74-69.

Final Four 2024 – Βερολίνο (1η θέση)

Υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν και με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή μετά από 13 χρόνια. Στον ημιτελικό διέλυσε τη Φενέρμπαχτσε με 73-57, ενώ στον τελικό συνέτριψε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 95-80, παίζοντας μπάσκετ υψηλής ποιότητας. MVP αναδείχθηκε ο Σλούκας σε ένα ιστορικό επίτευγμα για τη νέα εποχή του συλλόγου.

Οι επιδόσεις του Παναθηναϊκού στα Final Four

Χρονιά Τοποθεσία Θέση Τίτλος Ημιτελικός Τελικός
1994 Τελ Αβίβ
1995 Σαραγόσα
1996 Παρίσι
2000 Θεσσαλονίκη
2001 Παρίσι
2002 Μπολόνια
2005 Μόσχα
2007 Αθήνα
2009 Βερολίνο
2011 Βαρκελώνη
2012 Κων/πολη
2024 Βερολίνο

Συνολική αποτίμηση Final Four

  • Συμμετοχές: 12 (13 με τη φετινή)
  • Κατακτήσεις: 7
  • Ημιτελικοί: 12 αγώνες, 8 νίκες – 4 ήττες
  • Τελικοί: 8 αγώνες, 7 νίκες – 1 ήττα