«Ό,τι έχουμε είναι το τώρα» - Η Αν-Κάτριν Μπέργκερ «απέκρουσε» δυο φορές τον καρκίνο και είναι εδώ δυνατή

«Ό,τι έχουμε είναι το τώρα».
Αυτές είναι οι λέξεις που έχει χαραγμένες στο λαιμό της η τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, Αν-Κάτριν Μπέργκερ.
Είναι λέξεις οι οποίες όχι μόνο έχουν νόημα για την Μπέργκερ, αλλά σηματοδοτούν και το ταξίδι της ανάρρωσης από τον καρκίνο, καλύπτοντας τις ουλές από τη θεραπεία της.
Η Μπέργκερ ήταν στην ομάδα της Γερμανίας που έφτασε στον τελικό του Euro 2022, αλλά κατά τη διάρκεια του τουρνουά έμαθε ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς της είχε επιστρέψει για δεύτερη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που ήταν σε ύφεση.
Τρία χρόνια αργότερα, η Μπέργκερ όχι μόνο έχει αναρρώσει πλήρως, αλλά έχει επιστρέψει και αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο για τη χώρα της.
Η 34χρονη ήταν η ηρωίδα της Γερμανίας, κάνοντας δύο καθοριστικές αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι, καθώς νίκησε τη Γαλλία σε έναν τρομερό προημιτελικό του Euro 2025 το Σάββατο.
Μυθικές αποκρούσεις στον προημιτελικό
Αφού έπαιξε με δέκα από το 13ο λεπτό εναντίον της Γαλλίας - η Κάθριν Χέντριχ αποβλήθηκε επειδή τράβηξε ανόητα την Γκριντ Μποκ από τα μαλλιά στην περιοχή του πέναλτι - η ομάδα του Κρίστιαν Βουκ πάλεψε με νύχια και με δόντια, πήγε το παιχνίδι στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι.
Πριν από τις ηρωικές αποκρούσεις της στα πέναλτι, η Μπέργκερ είχε κάνει εννέα αποκρούσεις - τις περισσότερες από τερματοφύλακα σε αγώνα νοκ άουτ φάσης του Euro από το 2013!
Έσωσε τη Γερμανία σε πολλές καθοριστικές στιγμές του αγώνα, συμπεριλαμβανομένης μιας απόκρουσης με το ένα χέρι σε μια κεφαλιά.
Έπειτα ακολούθησαν τα πέναλτι. Απέκρουσε το πρώτο πέναλτι των Γαλλίδων για να δώσει το προβάδισμα στη Γερμανία, σκόραρε η ίδια σε πέναλτι και στη συνέχεια φρόντισε να μην κοστίσει το άστοχο σουτ της Σάρα Ντάμπριτζ, κάνοντας μια απόκρουση με βουτιά.
Πάνω από όλα η ομάδα
«Δεν είμαι πραγματικά συναισθηματικός άνθρωπος», είπε η Μπέργκερ όταν της ζητήθηκε να αναλογιστεί το ταξίδι της από τη διάγνωση του καρκίνου μέχρι σήμερα.
«Είμαι περήφανη που βρίσκομαι εδώ. Ό,τι και αν συνέβη το 2022 ανήκει στο παρελθόν, ανυπομονώ για το μέλλον και τώρα ζω την καλύτερη ζωή μου και βρίσκομαι σε έναν ημιτελικό».
Σε ηλικία 34 ετών και 269 ημερών, έγινε η γηραιότερη παίκτρια της Γερμανίας που εμφανίστηκε στο Euro, όταν έκανε το ντεμπούτο της στον εναρκτήριο αγώνα εναντίον της Πολωνίας.
Η Μπέργκερ διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο το 2017, ενώ έπαιζε για την Μπέρμιγχαμ Σίτι, αλλά επέστρεψε στο ποδόσφαιρο 76 ημέρες αργότερα και συμπεριλήφθηκε στην ομάδα της χρονιάς της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών.
Στη συνέχεια, απόλαυσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη περίοδο στην Τσέλσι, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ και στη Γκόθαμ FC πέρυσι.
«Όλα τα εύσημα πρέπει να πάνε στην ομάδα και όχι σε εμένα. Ίσως ήταν η καθοριστική στιγμή στη διαδικασία των πέναλτι, αλλά όλοι εδώ πρέπει να μιλήσουν για την απόδοση της ομάδας, επειδή ήταν καταπληκτική και απίστευτη», είπε η ίδια μετά την πρόκριση στον ημιτελικό.
Η μέσος της Γερμανίας, Σόεκε Νούσκεν, είπε ότι ήταν σίγουρη ότι θα κέρδιζαν στα πέναλτι, αφού είχαν την Μπέργκερ στην εστία: «Είναι μια καταπληκτική τερματοφύλακας. Είναι τόσο ήρεμη, είναι τόσο έξυπνη και ήξερα ότι θα απέκρουε τα πέναλτι. Είμαστε πολύ χαρούμενες που είναι στην ομάδα μας».
Το «All we have is now» είναι το μότο της Μπέργκερ, χαραγμένο ως τατουάζ πάνω από τα σημάδια της θεραπείας, την υπενθυμίζει να ζει και να απολαμβάνει κάθε στιγμή. Η επιλογή της να μην κρύψει τη μάχη της με τον καρκίνο όπως είπε, «ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου», καθώς έδωσε ελπίδα σε πολλούς.
«Ένιωσα απελευθερωμένη και βρήκα στήριξη από ανθρώπους που ούτε ήξερα» ήταν τα λόγια της.
Ό,τι έχουμε είναι το τώρα... Είναι ένας τρόπος ζωής, είναι ένα μάθημα. Χαραγμένα λόγια σε μια ουλή που θυμίζει το παρελθόν και είναι οδηγός για το μέλλον.