Οι πιο τρελές ρήτρες στην ιστορία του ποδοσφαίρου – Lego, όρχεις κριαριού και ταξίδια στο διάστημα

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η βελγική εφημερίδα «Le Soir» απαριθμούσε τις πιο περίεργες ρήτρες που έχουν συμπεριληφθεί ποτέ σε συμβόλαια με αστέρες του ποδοσφαίρου. Όλες οι πληροφορίες προήλθαν από ανώνυμους χάκερ της ομάδας «Football Leaks», η οποία ανησυχεί τους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο για πάνω από ένα χρόνο.
Τώρα είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο Ρομπέρτο Φιρμίνο δεν μπορούσε ποτέ να μεταγραφεί από τη Λίβερπουλ στην Άρσεναλκαθώς αυτό αναφερόταν ρητά στο συμβόλαιό του όσο ήταν στους «Reds». Οποιοσδήποτε άλλος σύλλογος, ακόμα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα μπορούσε να αγοράσει τον Βραζιλιάνο για 98 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Μάριο Μπαλοτέλι, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Λίβερπουλ, είχε ρήτρα μπόνους που προσέφερε ένα εκατομμύριο λίρες για να έχει... καλή συμπεριφορά. Απλώς έπρεπε να αποφύγει περισσότερες από τρεις κόκκινες κάρτες για επιθετικότητα, φτύσιμο, προσβλητικές χειρονομίες, άσεμνη γλώσσα ή άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο εβδομαδιαίος μισθός του στη Λίβερπουλ ήταν 85.000 λίρες.
Ο Εζεκίελ Λαβέτσι ζούσε σαν βασιλιάς στην Κίνα. Το συμβόλαιό του τού παρείχε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα, ένα μεγάλο σπίτι, δύο αυτοκίνητα, έναν οδηγό, έναν σεφ και έναν προσωπικό μεταφραστή. Οσον αφορά τον μισθό του; Ο Αργεντινός λάμβανε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα!
Η Τότεναμ πλήρωνε στον Ούγκο Γιορίς ένα μπόνους για κάθε εμφάνισή του στο γήπεδο. Ακόμα και σε περίπτωση ήττας, ο Γάλλος πορτιέρε έβλεπε να μπαίνουν 3.500 λίρες στον τραπεζικό του λογαριασμό. Από την άλλη, μια νίκη διπλασίασε αυτό το ποσό. Ο Σέρχιο Αγουέρο έφυγε από την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2011, αλλά ο σύλλογος εξακολουθούσε να επωφελείται από τα γκολ του. Η Μάντσεστερ Σίτι έστελνε 250.000 ευρώ στην Ατλέτικο για κάθε 15 γκολ που έφτανε ο Αργεντινός.
Ένα σπίτι φτιαγμένο από Lego
Ο Γερμανός επιθετικός Τζουζέπε Ρέινα εντάχθηκε στην Αρμίνια το 1996 με μια ασυνήθιστη απαίτηση: Στην αρχή κάθε σεζόν, ο σύλλογος έπρεπε να του χτίζει ένα νέο σπίτι. Το συμβόλαιο ήταν τριετές και ο Ρέινα ανέμενε να λάβει τρία κανονικά εξοχικά σπίτια. Αλλά ξέχασε να προσδιορίσει λεπτομέρειες — όπως το μέγεθος και την τοποθεσία. Έτσι, η Αρμίνια έγινε δημιουργική:. Κάθε χρόνο, του έδιναν ένα μικρό σπιτάκι φτιαγμένο από τουβλάκια Lego.
Μαθήματα μαγειρικής
Ο Κονγκολέζος μέσος Ρολφ-Κριστέλ Γκιε-Μιέν υπέβαλε ένα ασυνήθιστο αίτημα όταν εντάχθηκε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης το 1999. Ο σύλλογος έπρεπε να βρει και να πληρώσει για μαθήματα μαγειρικής για τη σύζυγό του. Δεν προσβλήθηκε καθόλου. Το ζευγάρι εξακολουθεί να ζει στη Γερμανία και τώρα έχει τρία παιδιά.
Κανένα ταξίδι στο διάστημα
Το 1999, ο Σουηδός μέσος Στέφαν Σβαρτς, χάλκινος Ολυμπιονίκης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, υπέγραψε με τη Σάντερλαντ. Κατά τη διάρκεια της νομικής αναθεώρησης του συμβολαίου του, ο σύλλογος ενημερώθηκε ότι ο Σβαρτς ενδιαφερόταν για τον διαστημικό τουρισμό, ο οποίος μόλις είχε ξεκινήσει εκείνη την εποχή.
Ο αξιωματούχος της Σάντερλαντ, Τζον Φίκλινγκ, εξήγησε: «Ο σύμβουλός του είχε κλείσει μια θέση σε μία από αυτές τις πτήσεις και φοβόμασταν ότι μπορεί να καλούσε τον Στέφαν μαζί του. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε το δικαίωμά μας να περιορίσουμε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον παίκτη».
Ο φόβος για αεροπλάνα
Η Άρσεναλ επέτρεπε στον θρυλικό Ντένις Μπέργκαμπ να μην συμμετέχει σε αγώνες εκτός έδρας, εφόσον αυτοί περιλάμβαναν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αεροπορικώς. Ο Ολλανδός φοβόταν πολύ τις πτήσεις και δεν μπορούσε να προετοιμαστεί ψυχικά για αγώνες που θα έπρεπε να πετάξει.
«Πετούσα για αγώνες, αλλά δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ», παραδέχτηκε μετά την αποχώρησή του. «Μερικές φορές, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, σκεφτόμουν την επόμενη πτήση. Κατά κάποιο τρόπο, έχασα κάποια παιχνίδια λόγω "τραυματισμού"».
Όρχεις κριαριού
Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Σαμ Χαμάμ, ο οποίος διηύθυνε ως προπονητής τη Γουίμπλεντον και αργότερα τη Κάρντιφ, ήταν ένας πραγματικά εκκεντρικός παίκτης. Στη Γουίμπλεντον, είχε το δικαίωμα να αλλάξει την αρχική ενδεκάδα έως και 45 λεπτά πριν από την έναρξη. Στη Κάρντιφ, εισήγαγε άγριες τελετουργίες μύησης.
Δοκίμασε το θάρρος και την αφοσίωση των νέων παικτών. Ο Σπένσερ Πράιορ, για παράδειγμα, ήταν υποχρεωμένος να φάει όρχεις κριαριού.
«Αυτό είναι ίσως το πιο περίεργο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ποτέ», θυμήθηκε ο Πράιορ. «Αρνήθηκε να τα φάει ωμά, αλλά συμφώνησε να τα μαγειρέψει», πρόσθεσε ο Χαμάμ
Για να βελτιωθεί η γεύση, στους παίκτες επιτρεπόταν χυμός λεμονιού, αλάτι και μαϊντανός. Ο Πράιορ τελείωσε υπάκουα το πιάτο, μόνο και μόνο για να ακούσει τον Χαμάμ να γελάει. Ήταν φάρσα: Ηταν απλώς κοτόπουλο. Αλλά ο Χαμάμ δεν αμφέβαλλε πια για τον χαρακτήρα του Πράιορ.
Η απαγόρευση τατουάζ
Το 2011, ο Ολλανδός μέσος του Αμβούργου, Ελτζέρο Ελία, έχασε αρκετούς αγώνες λόγω δερματικής αντίδρασης από ένα νέο τατουάζ. Ως προληπτικό μέτρο, η Βέρντερ Βρέμης αργότερα απαγόρευσε στους παίκτες να κάνουν τατουάζ κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Πρόστιμα για επιπλέον βάρος
Ο σκληροτράχηλος αμυντικός Νιλ Ράντοκ, ο οποίος έπαιξε για τη Λίβερπουλ τη δεκαετία του 1990, εντάχθηκε στην Κρίσταλ Πάλας στα τέλη της καριέρας του. Φοβούμενος ότι θα έπαιρνε βάρος μετά τα 30, ο σύλλογος συμπεριέλαβε μια ρήτρα: το βάρος άνω των 99,8 κιλών θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση μισθού 10%. Αποδείχθηκε απαραίτητο.
Έχασε το ντεμπούτο του με την Πάλας, ο σύλλογος δεν είχε σορτς στο μέγεθός του. Του επιβλήθηκε πρόστιμο οκτώ φορές για υπερβολικό βάρος σε λιγότερο από έξι μήνες.Την επόμενη σεζόν, ο Ράντοκ ήταν ήδη σε άλλο σύλλογο.