Ένας δικαιολογημένος «Δόκτωρ Τζέκιλ & Μίστερ Χάιντ» στο Βερολίνο

Ο Στέφανος Τάτσιος γράφει για τον Ολυμπιακό που παρουσιάστηκε διπρόσωπος στο Βερολίνο και που έχει ανάγκη την επιστροφή των απόντων του.
Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ένα από τα πιο ιστορικά έργα της λογοτεχνίας, το οποίο έχει γίνε ταινία, σειρά, ντοκιμαντέρ, κόμικ κλπ είναι το «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ» του Στίβενσον και σίγουρα ο πρωταγωνιστής θύμισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Ολυμπιακό του Βερολίνου κόντρα στην Άλμπα.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έπαιξε το απόλυτο πρώτο δεκάλεπτο θυμίζοντας τις καλύτερες φετινές της βραδιές, όμως στη συνέχεια η ένταση στην άμυνα, η συγκέντρωση και οι λύσεις στέρεψαν με αποτέλεσμα το +21 να μετατραπεί σταδιακά σε -2 περίπου τρία λεπτά πριν το τέλος.

Στο τέλος ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά του με κορυφαίο τον υποτιμημένο και τρομερό Πίτερς, τον clutch Ουίλιαμς-Γκος και τον ηγέτη του Σάσα Βεζένκοφ και πήρε ένα παιχνίδι το οποίο άξιζε να κερδίσει με βάση τη συνολική του εικόνα, αλλά και τις απουσίες οι οποίες τον έχουν «τσακίσει» αγωνιστικά και ψυχολογικά.



Οι Πειραιώτες είναι «αγκαλιά» πλέον με την κορυφή της βαθμολογίας, έχουν πολλές δικαιολογίες για την εικόνα τους τις τελευταίες 20-25 ημέρες και για το προβληματικό πρόσωπο που παρουσιάζουν, αλλά διαθέτουν και τον απαιτούμενο χρόνο για να διορθώσουν τις ανορθογραφίες τους.


Η επιστροφή των βασικών απόντων, η ψυχολογία που ανακτήθηκε στο Βερολίνο, έστω και κόντρα σε έναν αδύναμο αντίπαλο, αλλά και ο χρόνος για δουλειά που υπάρχει μέχρι τις 22 Απριλίου αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα της αισιοδοξίας, για να δούμε στα playoffs την ομάδα που κυριάρχησε στην πρώτη και εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική φάση της EuroLeague.

Το «total basketball», η αμυντική κατάρρευση και ο χαρακτήρας στα κρίσιμα

alba-oly-euroleague3.jpg?v=0

Η ανάλυση της αναμέτρησης στην αρένα του Βερολίνου είναι πολύ εύκολη, αφού όσο ο Ολυμπιακός είχε ενέργεια και συγκέντρωση, παρά το περιορισμένο από λύσεις αλλά και κατ' προπονητική επιλογή ροτέισον, δεν έβλεπε την Άλμπα στο παρκέ.

Το πρώτο δεκάλεπτο της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν ένα από τα καλύτερά της στη φετινή αγωνιστική περίοδο και θύμισε πολύ αυτό στην Μπολόνια, καθώς με 9 ασίστ, 1 λάθος, πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και 80% στα τρίποντα προηγήθηκε με 36-17!

Ουίλιαμς-Γκος και Λι
έκαναν εξαιρετική δουλειά στη κυκλοφορία, στη δημιουργία σε σετ και τρανζίσιον, αλλά και στην εκτέλεση ο πρώτος, ο Βεζένκοφ μάζευε τα ριμπάουντ και τελείωνε φάσεις από κοντά, ο Ράιτ βοηθούσε όσο είχε ανάσες, ο Παπανικολάου ήταν παντού και ο Πίτερς ευστοχούσε στο ένα σουτ μετά το άλλο.

Αυτή η εξάδα έκανε τα πάντα σωστά από την αρχή και έθεσε τις βάσεις θεωρητικά για ένα εύκολο «ερυθρόλευκο» διπλό στο Βερολίνο.



Όμως αυτό δεν έγινε πράξη, αφού μπορεί ο Λαρεντζάκης να ήταν εξαιρετικός όσο έπαιξε στο δεύτερο δεκάλεπτο, όμως η εκ νέου πολύ κακή παρουσία του ΜακΚίσικ, το κλειστό ροτέισον και η πτώση των δεικτών έντασης, ενέργειας και συγκέντρωσης άλλαξαν τη ρότα του ματς.

Στο ημίχρονο το +15 του Ολυμπιακού δεν προμήνυε πως θα αλλάξει κάτι τόσο δραματικά στη συνέχεια, ειδικά με τα ποσοστά από μακριά (50%).

Από το 21' μέχρι και το 37' σε αυτά τα δεκαέξι λεπτά της αναμέτρησης είδαμε την ίδια κακή έκδοση των Πειραιωτών από το τέταρτο δεκάλεπτο με τον Παναθηναϊκό μέχρι και σήμερα σε συνέχεια και σε πολύ μεγάλο βαθμό.


Η μπάλα σταμάτησε να κυκλοφορεί, οι Γερμανοί αποφάσισαν να «χτυπήσουν» το κενό στη ρακέτα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα ανανεώνοντας με τους Μπιν και Βέτζελ τη μία επίθεση μετά την άλλη, βρήκαν ρυθμό και ψυχολογία και ροκάνισαν τη μεγάλη διψήφια διαφορά.

Ο Βεζένκοφ ήταν κακός και έβγαζε κόπωση, ο Πίτερς δεν ήταν αποδοτικός στην άμυνα και στα ριμπάουντ όπως και ο Ράιτ, ενώ οι Γκος - Λι έμοιαζαν κουρασμένοι και χωρίς καθαρό μυαλό.

Τα σουτ της Άλμπα από δεύτερες ευκαιρίες και από τη weak side άρχισαν να μπαίνουν και ο Ολυμπιακός κυριολεκτικά πελαγοδρομούσε στο παρκέ βρίσκοντας λύσεις μόνο από τον Πίτερς και περιστασιακά από τον Βεζένκοφ και τον Γκος.



Για να καταλάβει κανείς την κατάρρευση της ομάδας του κόουτς Μπαρτζώκας, ο οποίος αποφάσισε πέρα από τον ανέτοιμο Έβανς, να μην χρησιμοποιήσει καθόλου τους Ντόρσεϊ και Μήτρου-Λονγκ (έπαιξε μία άμυνα για 10''), δέχθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο 17 πόντους και στο υπόλοιπο ματς 75 (!).


Τι έσωσε λοιπόν τον Ολυμπιακό από το μέγα κάζο και την τέταρτη ήττα στο Βερολίνο;


Ο χαρακτήρας του, η κλάση του και η τεράστια διαφορά ποιότητας με τους αντιπάλους του.


Στο -3 στα 2:40 πριν το τέλος οι Πειραιώτες έτρεξαν σερί 9-0 και «καθάρισαν» το ματς χάρη στην τριάδα Ουίλιαμς-Γκος, Βεζένκοφ, Πίτερς και την πολύτιμη βοήθεια του Παπανικολάου στην άμυνα.

Οι δύο φόργουορντ πέτυχαν από ένα τεράστιο τρίποντο ο καθένας, ο Αμερικανός πλέιμεϊκερ ένα κομβικό λέι απ και έβγαλε και δύο μεγάλες άμυνες και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός γλίτωσε.

Φυσικά και υπάρχουν δικαιολογίες, όπως η άδεια από επιλογές ρακέτα, η λειψανδρία στην περιφέρεια και η κόπωση συγκεκριμένων παικτών, όμως σίγουρα θα προβληματίσει η απώλεια του +21 από την Άλμπα και δεν γίνεται να δικαιολογηθεί σε απόλυτο βαθμό.

Πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό βασίζονται οι αριθμοί της γερμανικής επίθεσης με 92 πόντους, 27 ασίστ για 14 λάθη, 33-28 στα ριμπάουντ και 13-8 στα επιθετικά, οι οποίοι αυτομάτως «σβήνουν» τις 26 ασίστ για 13 λάθη του Ολυμπιακού, που είναι ένας εξαιρετικός αριθμός.



Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές;


Αυτοί ήταν φυσικά ο Άλεκ Πίτερς στη βραδιά καριέρας του με τον Ολυμπιακό, όπου είχε 33 πόντους με 8/9 τρίποντα και 1 ασίστ, αλλά χωρίς ριμπάουντ και ο Ουίλιαμς-Γκος με 22 πόντους, 7 ασίστ για 1 λάθος, 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε μία ακόμα φετινή παράστασή του.

Ο Παπανικολάου βοήθησε αμυντικά (5 ριμπάουντ) και δημιουργικά (5 ασίστ, μηδέν λάθη), ενώ ο Βεζένκοφ δεν ήταν καλός αλλά και πάλι ξεχώρισε με 18 πόντους (7/16 σουτ), 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Τέλος ο Σέιμπεν Λι έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει όσο περνάει ο καιρός, όχι όμως ως ο μοναδικός δημιουργός στο παρκέ, αλλά ως secondary ball handler και τέλειωσε το ματς με 4 πόντους, 5 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και μόλις 1 λάθος (επιθετικό φάουλ).

Η πρωτιά στο χέρι του και η επιστροφή των τραυματιών

alba-oly-euroleague.jpg?v=0

Το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό πέρασε στο παρελθόν, γλίτωσε την «γκέλα», επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα και έκανε το πολυπόθητο ρεκόρ εκτός έδρας νικών με 11 σε μία κανονική περίοδο, αλλά κανείς δεν θα σταθεί παραπάνω σε ό,τι έγινε.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει μπροστά της την έναρξη των προημιτελικών της GBL απέναντι στον Πανιώνιο (6/4) και φυσικά την τελευταία αγωνιστική της regular season της EuroLeague με τη Μακάμπι (10/4) στο ΣΕΦ.

Οι Πειραιώτες είναι εκ νέου πρώτοι στη βαθμολογία με ρεκόρ 23-11 και αυτό που χρειάζονται για να τερματίσουν εκεί στην αυλαία της είναι πολύ απλά η νίκη επί της Μακάμπι, ενώ αν ηττηθούν θα πρέπει να χάσει η Φενέρ στο Μόναχο από την Μπάγερν για να μην πέσουν δεύτεροι.

Ο Ολυμπιακός λογικά θα εμφανιστεί ακόμα πιο βελτιωμένος στο ΣΕΦ με τους Ισραηλινούς, αφού αναμένεται να έχει στη δωδεκάδα τους Φαλ, Φουρνιέ και Μιλουτίνοφ, ενώ και ο Κίναν Έβανς θα κάνει εκεί το ντεμπούτο του.



Από εκεί και πέρα ο Βιλντόζα θα κάνει περίπου 10-15 μέρες ακόμα θεραπεία και ατομικές για να επιστρέψει λίγο πριν τα playoffs στην αγωνιστική δράση, ενώ ο Ουόκαπ αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να μπει στις ομάδικές προπονήσεις για να τεσταριστεί η ετοιμότητα της μέσης του και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί πότε θα μπει ξανά σε αγωνιστικούς ρυθμούς με πιο πιθανό ένα από τα δύο πρώτα ματς των playoffs στα τέλη του μήνα.

Πάντως αυτό που ενδιαφέρει τους πάντες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο είναι η ομάδα να παρουσιαστεί όσο πιο έτοιμη και γεμάτη γίνεται στο Game 1 των playoffs, κάτι που αν δεν προκύψει κάποιο άλλο απρόοπτο, θα συμβεί.



Ο Ολυμπιακός πλήρεις ή με τις όσο το δυνατόν λιγότερες δυνατές απώλειες θα αποτελέσει μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στο Final-4 κόντρα σε κάθε αντίπαλο, ενώ η πρώτη θέση και υπό φυσιολογικές συνθήκες με βάση τις διασταυρώσεις στα play-in, θα τον βοηθήσει να αποφύγει τις φορμαρισμένες Ρεάλ και Εφές.

Ο δρόμος για το Άμπου Ντάμπι και το τέταρτο συνεχόμενο Final-4 είναι ορθάνοιχτος, όμως για να διεκδικήσει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα αυτό που αξίζει με βάση την εικόνα της από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να είναι έτοιμη αγωνιστικά και πνευματικά και πλήρης.

Από εκεί και πέρα δεν έχει να φοβάται και να ανησυχεί για τίποτα πέρα από το δικό της κακό εαυτό...


Υ.Γ.
Ο κόουτς και οι συνεργάτες του έκαναν καλή δουλειά και στο Βερολίνο σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση την επιλογή να μην αγωνιστούν οι Ντόρσεϊ και Μήτρου-Λονγκ, όπου αμφότεροι θα μπορούσαν να δώσουν κάποια ποιοτικά λεπτά.

Υ.Γ. 2)
Ο Έβανς ήταν έτοιμος να αγωνιστεί, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς επιλέχθηκε από τους ανθρώπους της ομάδας, να μην ρισκάρουν κάτι και να μπει με τη Μακάμπι στο παρκέ, έχοντας ακόμα 3 προπονήσεις στα πόδια του.

Υ.Γ. 3)
Ο Πίτερς αποτελεί τον πιο υποτιμημένο παίκτη του Ολυμπιακού εδώ και τρία χρόνια. Όσα λεπτά και αν παίζει σε οποιαδήποτε θέση, δίνει τον καλύτερο του εαυτό και το μέλλον του με αυτά που πράττει εντός και εκτός παρκέ θα είναι δεδομένα «ερυθρόλευκα».

Υ.Γ. 4)
Ένα νέο ταξίδι ξεκινάει με το Athletiko το οποίο θα είναι παρών σε όλα τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού με τη δική του γνώμη και τη δική του σφραγίδα. Καλά να περάσουμε λοιπόν και εμείς και εσείς φυσικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ