Πάλμερ και Ντεμπελέ αναδημιουργούν μια θρυλική φωτογραφία του 20ού αιώνα - Πώς τραβήχτηκε το εμβληματικό πλάνο

H FIFA σήκωσε τον πήχη της φαντασίας λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων: Κόουλ Πάλμερ και Ουσμάν Ντεμπελέ φωτογραφήθηκαν στην κορυφή του Κέντρου Ροκφέλερ, αναπαριστώντας το θρυλικό «Lunch atop a Skyscraper».
Screenshot
Screenshot

Η FIFA έκανε μια ωραία ανακοίνωση στους οπαδούς ενόψει του καθοριστικού τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, χρησιμοποιώντας τα αστέρια των δύο ομάδων, Κόουλ Πάλμερ για την Τσέλσι και Ουσμάν Ντεμπελέ για την Παρί Σεν Ζερμέν. Αμφότεροι αναδημιούργησαν μια από τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες του 20ού αιώνα.

Συγκεκριμένα ο Πάλμερ και ο Ντεμπελέ ανέβηκαν στο παρατηρητήριο του κεντρικού κτιρίου του Κέντρου Ροκφέλερ. Αυτό αναφέρεται στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από τους διοργανωτές του τουρνουά, στην οποία απεικονίζονται οι ηγέτες της Τσέλσικαι της Παρί Σεν Ζερμέν με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε στο παρατηρητήριο του κεντρικού κτιρίου του Κέντρου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα στο Μανχάταν. Πρόκειται για ένα πολύ συμβολικό μέρος για τους Αμερικανούς.

Το Κέντρο Ροκφέλερ είναι ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά σύμβολα των ΗΠΑ. Αυτό το κατασκευαστικό έργο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930 (μια περίοδος σοβαρής οικονομικής κρίσης) και το ολοκληρωμένο συγκρότημα αργότερα έγινε σύμβολο «εργασίας, ελπίδας και καινοτομίας».

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια Ροκφέλερ, η οποία θεωρείται η πιο σημαντική στην ιστορία των ΗΠΑ λόγω της συμβολής της στην οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι η ίδρυση του κορυφαίου πανεπιστημίου της χώρας, του Πανεπιστημίου του Σικάγο, το οποίο χτίστηκε χάρη σε δωρεές Ροκφέλερ.

Αλλά πώς ακριβώς μεταφέρθηκαν εκεί οι Πάλμερ και Ντεμπελέ;

Πάνω σε μια ατσάλινη δοκό, φυσικά, με ζώνες ασφαλείας που δεν είναι ορατές στη φωτογραφία, αλλά των οποίων το μυστικό αποκαλύπτεται στο παρασκήνιο. Πίσω από τους παίκτες υπήρχαν εξαρτήματα με ζώνες ασφαλείας κρυμμένα κάτω από τις φανέλες τους. Η χρήση της χαλύβδινης δοκού είναι επίσης συμβολική.

Αυτή είναι μια αναπαράσταση της θρυλικής φωτογραφίας του 20ού αιώνα: «Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη». Η φωτογραφία χρονολογείται από το 1932. Συγκεκριμένα, 11 εργάτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τμήματος του Κέντρου Ροκφέλερ, ακουμπούν σε μια χαλύβδινη δοκό στο επίπεδο του 69ου ορόφου (πάνω από 200 μέτρα). Στα χέρια τους, φυσικά, κρατούν μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Στις ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί αρκετές φορές ότι η φωτογραφία ήταν στημένη και όχι αυθόρμητη. Ήταν μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας για το Rockefeller Center κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, με στόχο να δείξει το θάρρος του αμερικανικού λαού, να ενισχύσει το ηθικό και να αυξήσει το δημόσιο ενδιαφέρον για τις κυβερνητικές προσπάθειες. Το γεγονός ότι οι άνδρες στη φωτογραφία ήταν μετανάστες προσθέτει στο βαθύτερο νόημά της.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου στην εφημερίδα New York Herald Tribune. Η ταυτότητα της φωτογραφίας συζητήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μετά από λεπτομερή έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το αρχείο Bettmann απέδωσε τον φωτογράφο στον Charles Clyde Ebbets, με την οικογένειά του να παρέχει υποστηρικτικά στοιχεία. Ωστόσο, η ταυτότητα της φωτογραφίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Το 2016, οι «Times» ονόμασαν τη φωτογραφία «Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη» μία από τις 100 πιο επιδραστικές, επισημαίνοντας την εντυπωσιακή αντίθεση μεταξύ ενός καθημερινού γεύματος και του κινδύνου του ύψους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η παρουσία του Τραμπ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων θα κοστίσει όσο μια μεταγραφή

Κώστας Τόπας Κώστας Τόπας avatar