Ποιος είναι ο κανονισμός «high five» στο μπάσκετ και γιατί δεν ισχύει στη φάση του Ναν (videos)

Έχει σηκώσει μεγάλη συζήτηση η χθεσινή φάση με το μαρκάρισμα του Πουαριέ πάνω στον Κέντρικ Ναν, στο τρίποντο που επιχείρησε ο MVP της φετινής Euroleague για να ισοφαρίσει και να στείλει στην παράταση το Game 2 του Παναθηναϊκού με την Εφές Αναντολού.
Από τα πλάνα που υπάρχουν και κυκλοφορούν σε όλα τα media από χθες το βράδυ, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Γάλλος σέντερ της Εφές βρίσκει το χέρι του Κέντρικ Ναν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Η επαφή είναι ξεκάθαρη, οι διαιτητές άφησαν το παιχνίδι να εξελιχθεί και αυτό που αξίζει να δούμε είναι ο κανονισμός που υπάρχει για τέτοιου είδους καταστάσεις. Και η ερμηνεία που δόθηκε από τους διαιτητές στο χθεσινό ματς.
Είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει δει κανείς από τους τρεις διαιτητές ότι υπήρξε επαφή του χεριού του Πουαριέ με αυτό του Ναν. Άρα γιατί δεν έδωσαν φάουλ; Προφανώς γιατί εφάρμοσαν τον κανονισμό που είναι ευρέως γνωστός ως «high five rule». Τι λέει αυτός ο κανονισμός, όπου υπάρχει τόσο στη Euroleague, όσο και στο NBA παρά το γεγονός πως δεν τον γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος;
Ότι τέτοιες επαφές, που οι παίκτες είναι σαν να κάνουν high five, δεν σηματοδοτούν παράβαση από την πλευρά του αμυνόμενου επειδή «πρόκειται για μια συμπτωματική επαφή που συμβαίνει μετά την εκτέλεση του σουτ. Μια επαφή που δε θεωρείται φάουλ». Μάλιστα πριν από μερικά χρόνια, σε ένα ματς του NBA μεταξύ των Μπόστον Σέλτικς και των Ντάλας Μάβερικς στη Βοστόνη, έχει υπάρξει ανάλογη φάση με αυτή των Πουαριέ και Ναν, με τους Μάρκους Σμαρτ και Λούκα Ντόντσιτς πρωταγωνιστές.
Τότε είχε δοθεί αρχικά φάουλ υπέρ του Σμαρτ, αλλά έπειτα από challenge του Τζέισον Κιντ οι διαιτητές άλλαξαν την απόφασή τους, πήραν πίσω το φάουλ και δεν δόθηκαν τρεις βολές στον Σμαρτ, με αποτέλεσμα το Ντάλας να κερδίσει το παιχνίδι.
Δείτε τη φάση:
Γιατί δεν ήταν φάουλ στον Σμαρτ, αλλά είναι στον Ναν
Πάμε τώρα να δούμε και τι ακριβώς αναφέρει ο κανονισμός και γιατί οι διαιτητές είχαν δίκιο σε εκείνο του ματς του 2022, αλλά χθες στο ΟΑΚΑ έκαναν λάθος. Αρχικά να πούμε πως σε αντίθεση με το NBA, στην Ευρώπη δεν έχουν το δικαίωμα οι προπονητές να κάνουν challenge σε περιπτώσεις φάουλ. Και γι' αυτό δεν βλέπουμε κάτι ανάλογο με αυτό που είχε κάνει ο Τζέισον Κιντ.
Σε εκείνη τη φάση λοιπόν ο Ντόντσιτς βρίσκει το χέρι του Σμαρτ, ενώ ο τελευταίος έχει ολοκληρώσει όλη την κίνηση του χεριού του. Δηλαδή έχει «σπάσει» ο καρπός και το χέρι έχει κατέβει πια, με τον Ντόντσιτς να ακουμπάει και να προκύπτει η επαφή. Κάτι που αναφέρεται στον «high five rule».
Αντίθετα, όπως φαίνεται από το βίντεο στην προσπάθεια του Κέντρικ Ναν, η επαφή προκύπτει με το που φεύγει η μπάλα από τα χέρια του Αμερικανού του Παναθηναϊκού και το αριστερό του χέρι είναι σε κάθετη θέση. Εκεί τον βρίσκει ο Πουαριέ, που σημαίνει ότι δεν προκύπτει ότι ισχύει ο κανονισμός του high five. Με λίγα λόγια, αν η μπάλα κατέληγε στο καλάθι, η σωστή απόφαση στη φάση θα ήταν καλάθι και φάουλ υπέρ του Ναν.