Τα χρήματα που θα πάρουν οι νικήτριες του Euro και η σύγκριση με τα μπόνους των ανδρών

Η ομάδα της Σαρίνα Βίγκμαν κατάφερε να διατηρήσει το στέμμα της στην αναμέτρηση της Βασιλείας, επικρατώντας των Ισπανίδων στα πέναλτι και ενώ είχε προηγηθεί μια απίστευτη νίκη επί της Σουηδίας στα πέναλτι και μια δραματική νίκη επί της Ιταλίας στον ημιτελικό στα τελευταία λεπτά.
Η Αγγλία είχε κατακτήσει και το προηγούμενο Euro γυναικών, εντός έδρας στο Γουέμπλεϊ, νικώντας τη Γερμανία και τερματίζοντας τότε την 56χρονη αναμονή της χώρας για μεγάλα τρόπαια. Εννοείται, βέβαια, ότι η τωρινή επικράτηση κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα.
Και συνοδεύεται από σημαντική οικονομική ανταμοιβή για της ηρωίδες της Βίγκμαν. Πριν από την έναρξη του τουρνουά, η UEFA ανακοίνωσε ένα πρωτοφανές χρηματικό έπαθλο συνολικού ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση 156% σε σχέση με το Euro της Αγγλίας πριν από τρία χρόνια.
Η UEFA ανέφερε ότι οι παίκτριες θα «λάβουν ένα εγγυημένο μερίδιο από το χρηματικό έπαθλο που θα απονεμηθεί στην εθνική τους ομοσπονδία».
Πόσα κερδίζει η Αγγλία ως πρωταθλήτρια Ευρώπης;
Συνολικά 5 εκατομμύρια ευρώ είναι το χρηματικό έπαθλο για την ολοκλήρωση της διαδρομής, 3 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι ήταν για το Euro 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι 22,9 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι θα είχε κερδίσει η Αγγλία αν οι παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ επικρατούσαν της Ισπανία στη Γερμανία πέρυσι.
Σύμφωνα με τους Times, στις Αγγλίδες διεθνείς θα δοθεί ένα πριμ 99 χιλιάδων ευρώ και ένα μπόνους για την πρόκρισή τους σε έναν τρίτο τελικό στη σειρά.
Τον περασμένο Μάιο, ο Guardian ισχυρίστηκε ότι μετά από διαπραγματεύσεις με την FA, συμφωνήθηκε να δοθεί στις παίκτριες της Αγγλίας ένα μπόνους ρεκόρ ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε μία θα λάβει 83 χιλιάδες ευρώ.
Τα λεπτά που έπαιξαν θα παίξουν, επίσης ρόλο στο τελικό ποσό που θα λάβει κάθε παίκτρια, ενώ υπάρχουν επίσης κάποιες εμπορικές χορηγίες.
Το 2020 η FA αποφάσισε να εξισώσει τα τέλη αγώνων που καταβάλλονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που εκπροσωπούν την Αγγλία σε ανώτερο επίπεδο, με το πάγιο ποσό να ανέρχεται περίπου στις 2.200 ευρώ.
Συνήθως οι παίκτες δωρίζουν τα έσοδά τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω του Ιδρύματος Ποδοσφαίρου της Αγγλίας, αλλά δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει ότι πρέπει να το κάνουν.
Η αμυντικός Λούσι Μπρονζ είναι μια από τις πιο βραβευμένες και αναγνωρισμένες παίκτριες της εθνικής Αγγλίας, έχοντας αγωνιστεί σε Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Λιόν και Μπαρτσελόνα.
Αλλά η 33χρονη, που είχε αναδειχθεί καλύτερη παίκτρια το 2020, παραδέχεται ότι ανήκει στο μόλις 1% των γυναικών που παίζουν ποδόσφαιρο και μπορούν να ζήσουν άνετα από τα κέρδη τους.
«Δεν ζω έναν τρελό τρόπο ζωής με τρελά αυτοκίνητα ή σπίτια. Οπότε θα μπορούσα να αποσυρθώ και να ζήσω από τις επενδύσεις μου. Ήμουν έξυπνη με τα χρήματά μου, έχω αποπληρώσει φοιτητικά δάνεια σε όλη μου την καριέρα. Ξέρω ότι έχω σημειώσει επιτυχία σε ομάδες με πολλά χρήματα... Πιθανώς είμαι στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά το 99% των παικτριών δεν είναι και πρέπει να σκεφτείς τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο» έχει δηλώσει.