Τα δεδομένα για επιστροφή των ρωσικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Τα τελευταία χρόνια και λόγω του πολέμου που επικρατεί στην Ουκρανία, οι ρωσικές ομάδες βρίσκονται στο περιθώριο. Έχουν τεθεί εκτός από κάθε αθλητική διοργάνωση, με το μπάσκετ να μην αποτελεί εξαίρεση.
Ακόμα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία είναι μέτοχος στην Euroleague και παίρνει αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της διοργάνωσης, δεν αγωνίζεται, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί. Όσο για το πότε θα επιστρέψει στην διοργάνωση της Βαρκελώνης, αυτό το σενάριο παραμένει άγνωστο ακόμα.
Την ίδια ώρα η φημολογία που έχει αναπτυχθεί ενόψει της νέας σεζόν κάνει λόγο για επιστροφή των ρωσικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς υπάρχει σενάριο για παρουσία δύο ομάδων από την Ρωσία στο BCL της σεζόν 2025-26. Μια εξέλιξη που σε συνδυασμό με την παρουσία της Άλμπα Βερολίνου, αλλά και την διαφαινόμενη μεταπήδηση των Μπανταλόνα, Βαλένθια, αλλά και την παρουσία της -ισχυρής οικονομικά- Τραπάνι, από την Ιταλία, θα δυναμώσει την διοργάνωση και θα αλλάξει τα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, γενικότερα.
Το Athletiko έψαξε την υπόθεση, η οποία μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στο μπάσκετ σε πιο γενικό πλαίσιο.
Στην παρούσα φάση το σενάριο αυτό δεν έχει βάση, καθώς δεν είναι στο χέρι ούτε της FIBA, ούτε της ρωσικής ομοσπονδίας, αλλά ούτε των ομάδων. Η ΔΟΕ είναι αυτή που παίρνει αποφάσεις για το θέμα αυτό και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πιο συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούλιο, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα επιστροφής ρωσικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Από εκεί θα εξαρτηθεί και ο χάρτης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς μια ενδεχόμενη επιστροφή των ρωσικών ομάδων θα φέρει νέα δεδομένα. Γι αυτό όμως θα υπάρξει απόφαση από την ΔΟΕ, που κινεί τα νήματα σε αυτή την περίπτωση και άπαντες περιμένουν την απόφασή της.
Στην παρούσα φάση ωστόσο, ενδεχόμενο επιστροφής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Euroleague για τη σεζόν 2025-26 δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, με την περίπτωση της «ομάδας του στρατού», ωστόσο να είναι ανεξάρτητη σε σχέση με την παρουσία των υπόλοιπων ρωσικών ομάδων, καθώς η ΤΣΣΚΑ είναι μέτοχος σε «κλειστή λίγκα».