Τι συμβαίνει με τον Χάμιλτον και την Ferrari;

Η ανακοίνωση ότι ο Λιούις Χάμιλτον αποχωρεί από τη Mercedes, έπειτα από 11 χρόνια επιτυχιών, για να γίνει οδηγός της Ferrari, προκάλεσε σοκ. Παρότι με τη γερμανική ομάδα κατέκτησε 6 παγκόσμια πρωταθλήματα οδηγών και έγραψε ιστορία, ο Βρετανός ένιωθε πως ο κύκλος του στη Mercedes έχει «κλείσει». Η μεταγραφή του στην Ferrari, είχε ως σκοπό να τον φέρει πιο κοντά στο μεγάλο του όνειρο: την κατάκτηση του 8ου πρωταθλήματος.
Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα με τη McLaren και έξι με τη Mercedes. Ωστόσο, από το 2021, όταν έχασε για ελάχιστα το 8ο πρωτάθλημα από τον Μαξ Φερστάπεν, ξεκίνησε η πτωτική πορεία του.
Πριν από την έναρξη της νέας σεζόν της Formula 1, πολλοί πίστευαν πως ο Λιούις θα κατάφερνε να ξαναβρεί τα πατήματά του με τη Ferrari και να επιστρέψει στις… εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά ούτε για τη Scuderia, ούτε για τον Χάμιλτον.
Στους τρεις πρώτους αγώνες της σεζόν, η Ferrari έχει συγκεντρώσει μόλις 35 βαθμούς και βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας των κατασκευαστών. Οι οδηγοί της ομάδας, Σαρλ Λεκλέρ και Λιούις Χάμιλτον, βρίσκονται στην 6η (20 βαθμοί) και 8η θέση (15 βαθμοί) αντίστοιχα. Τα δείγματα της Ferrari στους μέχρι τώρα αγώνες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά, με τον Χάμιλτον να εκφράζει ήδη τα πρώτα του παράπονα.
Ο Χάμιλτον αποκαλύπτει τεχνικές δυσκολίες
Μετά το Grand Prix της Ιαπωνίας, ο Χάμιλτον μίλησε ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το μονοθέσιό του, τονίζοντας πως υστερεί σε απόδοση σε σχέση με αυτό του ομόσταβλού του, Σαρλ Λεκλέρ.
Ο Βρετανός τερμάτισε στην έβδομη θέση, τρεις θέσεις πίσω από τον Μονεγάσκο, και ανέφερε πως η ομάδα έχει πλέον εντοπίσει την αιτία της μειωμένης του απόδοσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μονοθέσιό του παρουσίαζε ένα πρόβλημα που του κόστιζε περίπου ένα δέκατο του δευτερολέπτου ανά γύρο. «Ελπίζω πραγματικά ότι στον επόμενο αγώνα θα δούμε κάποιες θετικές αλλαγές», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ένα τεχνικό πρόβλημα τον έχει επηρεάσει σημαντικά στους πρώτους αγώνες της χρονιάς.»
Οι παρατηρήσεις του Χάμιλτον δεν φαίνεται να στρέφονται άμεσα κατά του Λεκλέρ ή να υποδεικνύουν άνιση μεταχείριση από τη Ferrari, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στις διαφορές μεταξύ των δύο μονοθεσίων. Έτσι, αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του στρατηγική, καθώς η ομάδα φαίνεται να ξεκίνησε τη χρονιά βασισμένη στον Λεκλέρ και τις δικές του ανάγκες.
Αυτή η στρατηγική φάνηκε να αποδίδει στο sprint της Κίνας, όπου ο Χάμιλτον κατέκτησε την pole position και εξασφάλισε μια καλή θέση στο γκρίντ. Ωστόσο, στον αγώνα της Σανγκάης, οι επιπλέον αλλαγές στην SF-25 δεν απέδωσαν όπως ήλπιζε και ήθελε η ομάδα. Ο Χάμιλτον ένιωθε άβολα με το μονοθέσιο και αποκλείστηκε καθώς το ύψος του μονοθεσίου από το έδαφος ήταν χαμηλότερο από το επιτρεπτό, παραβιάζοντας τους κανονισμούς της FIA.
Στη Σουζούκα, η Ferrari ακολούθησε την σωστή προσέγγιση και συμμορφώθηκε αυστηρά με τους κανονισμούς. Αυτό, όμως, οδήγησε σε μείωση της απόδοσης του μονοθεσίου, με τον Χάμιλτον να δηλώνει: «Ναι, τρέχουμε πιο ψηλά απ’ ό,τι θα θέλαμε».
Ο Βρετανός μίλησε επίσης για υπολειτουργία στο πίσω μέρος της SF-25, κάτι που ίσως σημαίνει πως η ομάδα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί πλήρως στις δικές του προτιμήσεις, καθώς στη Mercedes είχε συνηθίσει σε πιο χαμηλό set-up. Ο επικεφαλής της Ferrari, Φρεντ Βασέρ, σημείωσε πως οι διαφορές μεταξύ των δύο οδηγών είναι αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών, καθώς η ομάδα εξακολουθεί να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στο νέο μονοθέσιο.
Με τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις, ο Χάμιλτον ελπίζει να φέρει το μονοθέσιό του στο επιθυμητό επίπεδο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Όταν έρθει το καινούργιο εξάρτημα, ελπίζω το πρόβλημα να εξαφανιστεί και να είναι το ίδιο σε όλα τα αυτοκίνητα».