Το American Dream... στέλνει νεαρούς Έλληνες στο NCAA - Ποιος είναι ο νέος κανονισμός με τα οικονομικά οφέλη

Τρεις νεαροί Έλληνες παίκτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μεγάλη προοπτική με το παιχνίδι τους και τη συνολική τους παρουσία, φαίνεται πως ο ορίζοντάς τους πλέον έχει ανοίξει... διάπλατα. Και φθάνει μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ο Νεοκλής Αβδάλας και ο Λευτέρης Μαντζούκας, ανήκουν στον Παναθηναϊκό. Αγωνίζονται όμως ως δανεικοί στο Περιστέρι και στο Μαρούσι αντίστοιχα. Ο Βαγγέλης Ζούγρης φέτος ήταν συμπαίκτης του Αβδάλα και ένα ταλέντο που αναδείχθηκε από την ακαδημίες του Περιστερίου. Και οι τρεις σκέφτονται ήδη το μέλλον τους...
Ανάμεσα στις επιλογές των δύο πρώτων είναι η πρόκληση μιας σημαντικής ευκαιρίας με τον Παναθηναϊκό. Ο Αβδάλας παράλληλα, έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή στο NBA Draft, αλλά δεν είναι δεδομένο πως θα την διατηρήσει. Άλλωστε, είναι ακόμα 19 ετών και έχει άλλα τρία χρόνια μπροστά του για να λάβει μέρος στη... λοταρία του «μαγικού πλανήτη». Δεν αποκλείεται όμως, να βρεθεί άμεσα στην Αμερική, για να σπουδάσει και να αγωνιστεί με Κολεγιακή ομάδα.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Μαντζούκα, παρά το γεγονός ότι είναι 21 ετών, αλλά και για τον συνομήλικό του, Ζούγρη, ο οποίος τοποθετήθηκε τις τελευταίες μέρες στις λίστες με τους πιθανούς «στόχους» του Λούισβιλ. Ενός φημισμένο Κολεγιακού προγράμματος που στο παρελθόν με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Γιατί όμως, ειδικά οι δύο τελευταίοι (που στην ουσία δεν έχουν την προοπτική του NBA, σε αντίθεση με τον Αβδάλα) σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να παίξουν μία ή δύο σεζόν στο Κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NCAA). Αφενός για τη σπουδαία εμπειρία, σε αγωνιστικό και ακαδημαϊκό επίπεδο κι αφετέρου γιατί εμφανίζεται η δυνατότητα να βγάλουν χρήματα που στην Ευρώπη δεν θα μπορούσαν καν να τα φανταστούν.
Ο κανονισμός NIL που άλλαξε όλα τα δεδομένα
Από καταβολής NCAA (έτος ίδρυσης 1906) μέχρι τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή για 115 χρόνια, δεν επιτρεπόταν οι σπουδαστές-αθλητές να λαμβάνουν οποιουδήποτε είδους χρηματικές αμοιβές. Κι αν οι Αρχές εντόπιζαν παρατυπία, κάποιο συγκαλυμμένο δώρο προς την οικογένεια ή λεφτά κάτω από το... τραπέζι, τότε το Πανεπιστήμιο που παρανόμησε δεχόταν τιμωρίες και αποκλεισμούς που το έκαναν να μετανιώνει για μια ζωή.
Ώσπου φθάσαμε στο καλοκαίρι του 2021, τότε που κατόπιν χρόνιας μελέτης, το NCAA (National Collegiate Athletics Association) ενέκρινε την επιλογή οι νεαροί αστέρες-μαθητές, να αποκτήσουν το δικαίωμα από το πρώτο κιόλας έτος της παρουσίας τους να κλείνουν συμφωνίες και να βγάζουν χρήματα.
Μια συνθήκη και ένας κανονισμός που είναι γνωστός ως NIL (Name, Image, Likeness) και δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται το όνομα, την εικόνα τους ή και την αναγνωσιμότητά τους, ώστε να προσελκύουν εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε αυτούς.
Με αυτόν τον τρόπο η Κέιτλιν Κλαρκ έβγαλε εκατομμύρια στο Αϊόβα πριν εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο για το WNBA. Αντίστοιχα όλοι οι νέοι σταρ του ΝΒΑ που έπαιξαν σε κολέγια μετά το 2021 έπραξαν το ίδιο. Ο Κούπερ Φλαγκ που αναμένεται να είναι το Νο.1 του επόμενου Draft, προφανώς και είναι ήδη εκατομμυριούχος.
Στις περιπτώσεις Ευρωπαίων παικτών, τα χρήματα που μπορούν να κερδίσουν μέσω συμφωνιών NIL δεν είναι τόσο εντυπωσιακά. Αφορούν όμως, ποσά που καμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν μπορεί να τους τα προσφέρει. Έτσι, αν πέρσι ο 19χρονος Εγκόρ Ντενίμ για παράδειγμα, έμενε στη Ρεάλ Μαδρίτης θα έβγαζε... ψίχουλα. Σίγουρα λιγότερα από 100.000 ευρώ. Ίσως τα μισά.
Ο νεαρός Ρώσος όμως, πήγε στο NCAA πέρσι τέτοιον καιρό και πέραν του ότι το όνομά του έχει μπει στις λίστες των σκάουτ του NBA, σε οικονομικό επίπεδο υπολογίζεται ότι έβγαλε πάνω από 600.000 δολάρια τον πρώτο του χρόνο στην Αμερική.
Αντίστοιχα, οι Αβδάλας, Μαντζούκας και Ζούγρης, σκέφτονται πως μπορούν και αυτοί να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή, να πάρουν την ίδια εμπειρία, αλλά και να λάβουν τα οφέλη της, που δεν είναι μόνο αγωνιστικά πλέον.