To πλήρες σχέδιο του NBA για την ευρωπαϊκή λίγκα: Παρίσι, Άραβες και αποστάτες της Euroleague

Στη Νέα Υόρκη η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας: Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025. Μια ημερομηνία που ίσως καταγραφεί ως σημαντική στα βιβλία της ιστορίας του παγκόσμιου μπάσκετμπολ -ίσως πάλι όχι, θα δείξει…
Στον ίδιο χώρο πάντως, θα βρεθεί ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, οι ιδιοκτήτες των 30 ομάδων του «μαγικού πλανήτη» (κάποιοι δια ζώσεις και κάποιοι online), αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι, όπως ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής.
Γιατί, τόση... κοσμοσυρροή; Μα γιατί το σχέδιο επέκτασης του NBA στην Ευρώπη, με τη δημιουργία νέας λίγκας, δεν έχει απλώς διατυπωθεί στη σφαίρα του φανταστικού, αλλά ήδη γίνονται βήματα προς τη «γέννηση» ενός νέου project που μοιραία θα αλλάξει ολόκληρη τη δομή του παγκόσμιου μπάσκετ.
Τις τελευταίες μέρες και λόγω του ότι πλησίαζε το NBA Board of Govenor, δηλαδή η συνάντηση... κορυφής των διοικήσεων, έχουν αρχίσει να διαρρέουν πολλές πληροφορίες και να δημιουργούνται εικόνες και ταυτόχρονα μύθοι, αλλά και πραγματικότητες.
Προ ημερών προέκυψε, μέσω του Sportico, πως η NBA Europe League (ή Europe pro League όπως αναφέρεται από τα αμερικάνικα μέσα, χωρίς να σημαίνει πως αυτό θα είναι το όνομά της) θα αποτελείται από 8-10 ομάδες. Κάποιες από αυτές θα δημιουργηθούν εκ του μηδενός, σε μητροπόλεις της Γηραιάς Ηπείρου (Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο), ενώ κάποιες άλλες θα αφορούν έτοιμους οργανισμούς με μεγαλύτερη ή μικρότερη παράδοση και επίδραση στο άθλημα.
Οι 16 ομάδες, οι πόλεις που... ενδιαφέρουν και το χρονοδιάγραμμα για το 2026
Τώρα, ήρθε η σειρά των New York Times να κάνουν τη δική τους συλλογή στοιχείων και να αποκαλύψουν τα δεδομένα στα οποία κατέληξαν. Μέσα από αυτά, η υπό διαμόρφωση εικόνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αμερικάνικης επιρροής, που το 50% της διοργάνωσης μετοχικά θα ανήκει στο NBA και το υπόλοιπο μισό στη FIBA και τις 16 ομάδες που θα το πλαισιώνουν (και όχι 8-10), αναπτύσσεται με εντυπωσιακό ρυθμό.
«Η διαδικασία επέκτασης έχει ήδη αρχίσει», δήλωσε στους Times υψηλόβαθμος αξιωματούχος του NBA, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις όλων. Από την Γενεύη στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε και ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, ο οποίος σε πρώτη φάση απλώς θα ενημερωθεί επισήμως από τον Άνταμ Σίλβερ για το project, αλλά θα απαντήσει και σε απορίες που θα προκύψουν κυρίως στους ιδιοκτήτες των 30 ομάδων του NBA σε σχέση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τις δομές του.
Ο Σίλβερ και οι συνεργάτες του πάντως, εδώ και μήνες έχουν αρχίσει την... ανέγερση του σχεδίου τους. Μάλιστα, φαίνεται πως έχουν αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα που εστιάζει στο έτος 2026. Άρα τη σεζόν 2026-27. Από μόνη της αυτή είναι μία ισχυρή πληροφορία, καθώς πρακτικά μετατρέπει τα φιλόδοξα σχέδια σε άμεσες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρθούν σύντομα.
Η λίστα με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και... Βιλερμπάν
Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποιες ομάδες θα συμμετέχουν. Οι New York Times προχωρούν και σε αυτό το πεδίο με αποκαλύψεις.
Ο Τόνι Πάρκερ, ως πρώην σταρ του NBA και πρωταθλητής με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, αλλά νυν πρόεδρος της Βιλερμπάν, παίζει τον ρόλο του. Η Γαλλία αποτελεί τεράστια αγορά για το NBA και στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής λίγκας προβλέπεται ισχυρή παρουσία «τρικολόρ». Η Βιλερμπάν βρίσκεται στις σκέψεις, μιας και υπάρχει το... κονέ με τον Πάρκερ, αλλά το Παρίσι είναι το επίκεντρο. Στην «πόλη του φωτός» θα μπορούσε να εμφανιστεί μία νέα ομάδα!
Η Qatar Sports Investments στην οποία ανήκει η Παρί Σεν Ζερμέν, έχει διασυνδέσεις με το NBA και είναι θετική στην επένδυσή της στο μπάσκετ. Εκπρόσωπος της εταιρίας από το Κατάρ, δήλωσε πως «έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός franschise μπάσκετ με έδρα το Παρίσι». Οπότε, να η ευκαιρία!
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Λονδίνο, αλλά και το Μάντσεστερ. Η Σίτι για παράδειγμα ανήκει στον Σεΐχη, Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και στο Abu Dhabi United Group. Οι επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν οπωσδήποτε να εμπλακούν.
Ο Μοχάμεντ Αλ Μουμπάρακ, της γνωστής οικογενείας που διαχειρίζεται σχεδόν τα πάντα στο Άμπου Ντάμπι, έχει εκφράσει πολλάκις το ενδιαφέρον του για το αμερικάνικο μπάσκετ. Αν θα μπορούσε θα αγόρασε ομάδα του NBA. Έχει τα χρήματα για να το κάνει, μέσω του επενδυτικού ταμείου των ΗΑΕ, αλλά στον «μαγικό πλανήτη» δεν μπορεί κάποιος να κάνει αγορά (άνω του 20% του μετοχικού πακέτου) με κρατικά κεφάλαια. Στη νέα λίγκα επί ευρωπαϊκού εδάφους πάντως, θα του επιτραπεί!
Τι γίνεται με την Euroleague...
Το ΝΒΑ σε αυτό το project συνεργάζεται κατά πρώτο λόγο με τη FIBA. Κι έπειτα με όλους τους άλλους. Μοιραία όμως, προκύπτει η θέληση για ενσωμάτωση ομάδων που ανήκουν στο πρόγραμμα (αλλά και στη μετοχική σύνθεση) της Euroleague Basketball.
Πέρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και τη Βιλερμπάν που προαναφέρθηκαν, ίσως το πλαίσιο ενσωματώσει κι άλλους που αυτή τη στιγμή ανήκουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της ηπείρου. Όπως για παράδειγμα τη Φενέρμπαχτσε που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι μεγάλες αγορές είναι αυτές που απασχολούν το NBA και πέραν από την Γαλλία (Παρίσι), τη Γερμανία (Βερολίνο, Μόναχο) και την Αγγλία (Λονδίνο, Μάντσεστερ), η Τουρκία ανταποκρίνεται σε αρκετές εμπορικές προδιαγραφές που ορίζουν οι άνθρωποι του NBA. Η... αποστασία ομάδων που ανήκουν αυτή τη στιγμή στη Euroleague, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται και γενικά το τοπίο είναι υπό διαμόρφωση.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ίσως η επόμενη σεζόν (2025-26) να είναι η τελευταία με τη μορφή και τους θεσμούς που έχουμε συνηθίσει.