Τζουργκάρντεν: ο «λαθρεπιβάτης» των ημιτελικών του Conference έμαθε να αψηφά τις πιθανότητες

Ποια είναι η σουηδική ομάδα που κέρδισε φέτος τον Παναθηναϊκό και διεκδικεί κόντρα στην Τσέλσι μια θέση στον τελικό του Conference;
Intime
Intime

Το Conference League μπορεί να είναι η διοργάνωση-χαρά των μικρών, που έδωσε τη δυνατότητα εκπροσώπησης σε πολλές χώρες της Ευρώπης ωστόσο στα closing stages του παραμένει κι αυτό μια υπόθεση για τις ομάδες των μεγάλων πρωταθλημάτων και για τις «μπαρουτοκαπνισμένες» των λίγο μικρότερων. 

Η περίπτωση της Τζουργκάρντεν δίνει μια νέα νότα στη διοργάνωση, αρκεί να δούμε τις τετράδες των ημιτελικών όλων των σεζόν:

2021-22: Λέστερ (Αγγλία), Ρόμα (Ιταλία), Φέγενορντ (Ολλανδία), Μαρσέιγ (Γαλλία)

2022-23: Γουεστ Χαμ (Αγγλία), Φιορεντίνα (Ιταλία), Άλκμααρ (Ολλανδία), Βασιλεία (Ελβετία)

2023-24: Άστον Βίλα (Αγγλία), Φιορεντίνα (Ιταλία), Κλαμπ Μπριζ (Βέλγιο), Ολυμπιακός (Ελλάδα)

2024-25: Τσέλσι (Αγγλία), Φιορεντίνα (Ιταλία), Μπέτις (Ισπανία), Τζουργκάρντεν (Σουηδία)

Φυσικά, ο Ολυμπιακός, η Βασιλεία και η Κλαμπ Μπριζ προέρχονται από πρωταθλήματα μικρότερης δυναμικότητας αλλά μιλάμε για συλλόγους που «έχουν φάει» την Ευρώπη με το… «κουτάλι». 

Ο «λαθρεπιβάτης» αυτής της άτυπης 16άδας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μόνο η σουηδική Τζουργκάρντεν, μια ομάδα που έχει μάθει στην υποτίμηση, ακόμα και να μην προφέρουν το όνομα της σωστά!

Πως είπατε; Δεν υπάρχει καμία «Τζουργκάρντεν» στη Σουηδία, η σωστή προφορά είναι «Γιουργκόρντεν» αλλά επικράτησε κλασικά η αγγλική μεταφορά του ονόματος. 

Intime
Intime

Η Τζουργκάρντεν, λοιπόν όπως μάθαμε να την λέμε στην Ελλάδα, έγραψε ιστορία για τη χώρα της καθώς έγινε η πρώτη σουηδική ομάδα που αγωνίζεται σε έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό μετά την μεγάλη Γκέτεμποργκ το 1987. Η IFK Γκέτεμποργκ κουβάλησε τη σουηδική σημαία ψηλότερα από όλες τις ομάδες της χώρας στην Ευρώπη για 15 χρόνια (1980-1995), κατέκτησε δύο Κύπελλα UEFA και έπαιξε σε πολλούς προημιτελικούς και ημιτελικούς, ακόμα και στο Champions League!

«Μεγάλη» στη Σουηδία, «μικρή στην Ευρώπη αλλά το Conference της έδωσε δυναμική

Η Τζουργκαρντεν μπορεί στη Σουηδία να είναι αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη δύναμη με 12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα ενώ ανήκει και στις λαοφιλέστερες της χώρας, όμως στην Ευρώπη η δυναμική της ήταν ανύπαρκτη μέχρι πρόσφατα. Οι «Σιδερένιες Σόμπες» όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας επειδή τα χρώματα της μοιάζουν με τις σόμπες θέρμανσης που χρησιμοποιούσαν παλιά στη Σουηδία, μετρουσαν τις επιτυχίες εκτός συνόρων με τα δάχτυλα του ενός χεριού!

Στο κλαμπ της Στοκχόλμης έχουν να λένε πώς είχαν φτάσει στα προημιτελικά του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών της ιστορίας, ωστόσο χρειάστηκε μόλις μία πρόκριση απέναντι σε μια πολωνική ομάδα που σήμερα δεν υπάρχει καν (Γκβάρντια Βαρσοβίας)! Χρειάστηκε μια δεκαετία για να ξαναβγούν οι Sky Blues στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Εκθέσεων. Η κλήρωση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των Μπεστ, Τσάρλτον και Μπάσμπι και το 1-1 της Στοκχόλμης ενδεχομένως να παρέμενε μέχρι και σήμερα το σημαντικότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της εάν δεν υπήρχε το «ασφαλές καταφύγιο» του Conference League!

Μέχρι και τη σεζόν 2022-23 η Τζουργκάρντεν δεν είχε παίξει ποτέ σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης αλλά το Conference League της πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία! Εκείνη τη σεζόν βρέθηκε σε τρομακτική φόρμα καθώς σε 12 αγώνες προκριματικών και ομίλων σημείωσε 10 νίκες, 1 ισοπαλία και μόλις 1 ήττα! Στον όμιλο της τερμάτισε πρώτη με 16 (!) βαθμούς και προκρίθηκε απευθείας στη φάση των 16 της διοργάνωσης. Όταν όμως επέστρεψε για τα νοκ άουτ τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το πρωτάθλημα στη Σουηδία είχε τελειώσει και βρισκόταν σε περίοδο προετοιμασίας για το επόμενο. Με τα πόδια βαριά και εκτός αγωνιστικού ρυθμού, η σουηδική ομάδα υπέστη ένα βαρύ αποκλεισμό από τη Λεχ Πόζναν με συνολικό σκορ 5-0. Ωστόσο, η όρεξη είχε πλέον ανοίξει, την μαθαιναν σιγά σιγά στην Ευρώπη και οι πωλήσεις που ακολούθησαν ένα καλοκαίρι αργότερα της άνοιξαν ξανά το δρόμο!

Οι πωλήσεις σε Τότεναμ, Ρόμα και Ιαπωνία πού χρηματοδότησαν τη φετινή χρονιά 

Στο σουηδικό ποδόσφαιρο σπανίζουν οι ακριβές μεταγραφές. Έτσι, όταν ένα κλαμπ της Premier League έρχεται και σου δίνει δέκα, «ζεστά» εκατομμύρια για παίκτη τον δίνεις… τρέχοντας. Ο Λούκας Μπέργκβαλ φαινόταν από μικρός ότι θα… μεγαλώσει. Από την πρώτη μέρα της αγοράς του από την Μπρομαποϊκάρνα η κουβέντα δεν περιστρεφόταν γύρω από τι θα πετύχει με την Τζουργκαρντεν αλλά πότε και σε ποιο μεγάλο κλαμπ του εξωτερικού θα πάρει μεγάλη μεταγραφή. Πράγματι ο νεαρός μέσος επιβεβαίωσε άμεσα τις προσδοκίες και τράβηξε το ενδιαφέρον της Τότεναμ, η οποία δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ήταν η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του σουηδικού ποδοσφαίρου για… 53 ημέρες καθώς η Μάλμε έσπασε ξανά το ρεκόρ πουλώντας τον Σεμπάστιαν Νανάσι για ένα εκατομμύριο παραπάνω στη Στρασμπούργκ (στην ουσία στην… Τσέλσι λόγω πολυϊδιοκτησίας). 

Από την πώληση βγήκαν όλοι κερδισμένοι! Ο Μπέργκβαλ «έπιασε» με το «καλημέρα» στην Τότεναμ! Στα 19 του μετράει ήδη 45 συμμετοχές με τη φανέλα των Spurs και παρά την τραγική σεζόν της Τότεναμ στην Premier League, βρίσκεται στη σωστή ρότα για να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο μέσο του πρωταθλήματος!

Printscreen
Printscreen

Εκτός όμως από το wonderkid Μπέργκβαλ, η σουηδική ομάδα έδωσε παίκτη και στη Ρόμα! Ο αριστερός μπακ Σάμουελ Νταλ παραχωρήθηκε για 4,3 εκατομμύρια στους Ρωμαίους που τον έδωσαν άμεσα δανεικό στην Μπενφίκα. Επίσης, το περασμένο καλοκαίρι,ο τερματοφύλακας Ζέτερστρεμ δόθηκε στην Ντέρμπι Κάουντι για σχεδόν 2 εκατομμύρια. Σε αυτές τις εισρροές προστέθηκαν και τα χρήματα της χειμερινής πώλησης του Ντένιζ Χιούμετ στην Γκάμπα Οσάκα για 2,3 εκατομμύρια ευρώ!

Ο κουμπαράς γέμισε «μέχρι σκασμού» και τα χρήματα αυτά ήταν η ευκαιρία της Τζουργκάρντεν να βγει με αξιώσεις στην αγορά και να βελτιώσει το ρόστερ της αλλά με σύνεση. Ο Σουηδός επιθετικός Ζακάρια Σάβο του Άρη Λεμεσού έγινε η 3η πιο ακριβή αγορά στην ιστορία της με το «αστρονομικό» ποσό των 1.400.000 ευρώ (είπαμε στη Σουηδία τα ποσά είναι μικρά) ενώ ο Φινλανδός μέσος Ματίας Σίλτανεν έγινε η 5η με 1,2 εκατομμύρια που έλαβε η φινλανδική Κουόπιο. Ο Δανός μεσοεπιθετικός, Αουγκούστ Πρίσκε ήρθε από τη Μίντιλαντ για 300.000 ευρώ ενώ οι βασικοί Μπεργκ, Στένσον, Σταλ και Μανοϊλοβιτς αποκτήθηκαν με ποσά μικρότερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ!

Ο Φινλανδός και ο Έλληνας που έκαναν την τύχη τους στη Σουηδία

Ασφαλώς, η φετινή επιτυχία πιστώνεται και στον Φινλανδό προπονητή Γιάνι Χονκαβάαρα. Το όνομα του μπορεί να μην σας λέει πολλά αλλά συγκρατήστε το, ο άνθρωπος είναι μια κινούμενη επιτυχία καθώς όπου έχει πάει τα έχει σαρώσει όλα. Με τη Χέλσινγκφορς πανηγύρισε τρεις ανόδους στη Φινλανδία. Έδωσε το πρωτάθλημα Φινλανδίας στην Κουόπιο μετά από 43 χρόνια (2019) και στην επιστροφή του στο σύλλογο πέρυσι πήρε άλλο ένα! Η φινλανδική ομοσπονδία βλέποντας την πρόοδο του τον κάλεσε άμεσα για βοηθό στην εθνική ομάδα, όμως, η πρόταση της Τζουργκάρντεν ολοκλήρωσε αυτόματα τη θητεία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.  Φέτος, έχει πετύχει το θαύμα των ευρωπαϊκών ημιτελικών και το όνομα του βρίσκεται ήδη στο μπλοκάκι πολλών ομάδων.

Ο Έλληνας προπονητής τερματοφυλάκων, Νίκος Γκούλιος - Facebook
Ο Έλληνας προπονητής τερματοφυλάκων, Νίκος Γκούλιος - Facebook

Στο επιτελείο του υπάρχει και ένας Έλληνας! Ο Νίκος Γκούλιος υπήρξε πρώην τερματοφύλακας μεταξύ άλλων της ΑΕΛ, του Πανηλειακού, της Δόξας Δράμας και της Καλαμάτας και προπονητής τερματοφύλακών στην ομάδα της Λάρισας υπό τον Κρις Κόλμαν. Το 2013, πήρε μια απόφαση ζωής: να μεταναστεύσει στη Σουηδία και να κάνει μια νέα αρχή μακριά από το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, στην αρχή εργαζόταν εκτός χώρου, όντας ακόμα και οδηγός ταξί στη Στοκχόλμη ενώ παράλληλα απασχολούταν στη Φρέι, ομάδα Γ’ εθνικής. Μια άνοδος όμως στη 2η κατηγορία τον έβαλε κατευθείαν στα ραντάρ των μεγάλων της χώρας! Η πρόταση της Τζουργκάρντεν ήταν δελεαστική, ο ίδιος τη δέχθηκε αφού πρώτα τους πρότεινε να περάσει μια δοκιμαστική περίοδο στο κλαμπ κι έκτοτε είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας. Μάλιστα, έχει συνεργαστεί με τον θρυλικό Αντρέας Ίσακσον, τον τερματοφύλακα με τις περισσότερες συμμετοχές (133) στην ιστορία της εθνικής Σουηδίας, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του στην Τζουργκάρντεν!

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού έδωσε την ώθηση για τη συνέχεια

Την Τζουργκάρντεν την έμαθαν καλά οι φίλοι του Παναθηναϊκού φέτος. Οι Blåränderna (το άλλο παρατσούκλι της ομάδας, σημαίνει «μπλε ρίγες») είχαν ξεκινήσει άσχημα την ευρωπαϊκή περιπέτεια τους στο Conference League με ένα βαθμό σε δύο ματς. Οι πράσινοι βρίσκονταν ακριβώς στην ίδια θέση μετά την ισοπαλία με την Μπόρατς και τη βαριά ήττα από την Τσέλσι. Η σύγκρουση των δυό τους στην Tele2 Arena για την 3η αγωνιστική της League Phase του Conference League θα ήταν κομβικής σημασίας για τις πιθανότητες τους για το Top 8! Ο Τζούρισιτς με υπέροχο γκολ έβαλε μπροστά το Τριφύλλι όμως η Τζουργκάρντεν πέτυχε μια μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Τομπίας Γκούλικσεν, ή αλλιώς η ακριβότερη αγορά στην ιστορία της ομάδας (1,8 εκατομμύρια ευρώ από την Μπόντο Γκλιμτ) ισοφάρισε και ο Ντένιζ Χιούμετ λίγο πριν ετοιμάσει βαλίτσες για Ιαπωνία «σφράγισε» τη μεγάλη νίκη για τους Σουηδούς! 

Η συνέχεια είχε μόνο νίκες κόντρα σε Νιού Σεντς, Βίκινγκουρ και Λέγκια Βαρσοβίας και οι 13 βαθμοί ήταν υπέραρκετοι για να εξασφαλίσουν την εντυπωσιακή 5η θέση στο Top 8, την ώρα που ο Παναθηναϊκός τερμάτιζε 13ος! Στα νοκ άουτ η Τζουργκάρντεν έπαιξε σαν να έχει μέταλλο ομάδας που έχει σφυρηλατηθεί στη φωτιά δύσκολων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων. Με δύο μεγάλες ανατροπές στους 16 κόντρα στην Πάφο και στα προημιτελικά με τη Ραπίντ Βιέννης πέτυχε την είσοδο της στα ημιτελικά. Ειδικά, η «καρυδάτη» νίκη μέσα στην «καυτή» έδρα της Ραπίντ και η τεσσάρα στην παράταση έδειξαν τις δυνατότητες της ομάδας όταν αυτή φτάνει στα όρια της. Οτιδήποτε ακολουθήσει πλέον στα ημιτελικά με την Τσέλσι θα είναι απλά ένα δώρο των θεών του ποδοσφαίρου, ένα μπόνους που πολλοί από τους παίκτες της ομάδας δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν. 

Η Τζουργκάρντεν θα το διασκεδάσει διεκδικώντας τις όποιες πιθανότητες της! Άλλωστε, έχει συνηθίσει να τις αψηφά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ