Από που και ως που να σταματήσουμε να πιστεύουμε σε σένα Μίλτο Τεντόγλου;

Όλη η Ελλάδα έχει «αγκαλιάσει» τον Τεντόγλου για όλα όσα είναι εντός και εκτός σταδίων, κάτι που δεν μπορεί να «σβήσει» μία μέτρια σεζόν
Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Μίλτος Τεντόγλου μας προέτρεψε να μη σταματήσουμε να πιστεύουμε σε εκείνον, λόγω της πέμπτης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Επαναλαμβάνω, ο Μίλτος ο Τεντόγλου. Στο φίλαθλο κοινό της Ελλάδας. Για μία πέμπτη θέση σε παγκόσμιο κλειστού σε μία σεζόν γεμάτη ατυχίες, με φετινό ρεκόρ.

Αφού θα τα λέμε συχνά πλέον, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τον στίβο. Όπως όλα τα ατομικά αθλήματα με χρονόμετρο ή μεζούρα, ο στόχος είναι ένας, η κορύφωση της αθλητικής απόδοσης στον εκάστοτε αγώνα-στόχο. Οι δυσκολίες θα βρεθούν στην πορεία του προπονητικού κύκλου και πολλές φορές δεν είναι στο χέρι ούτε του αθλητή ούτε του προπονητή, είναι απολύτως τυχαίες.

Το γεγονός ότι ο Τεντόγλου όμως αγωνίστηκε τελικά στο Παγκόσμιο κλειστού με ένα δεκαήμερο βαρβάτης γρίπης Α μέσα στον μήνα και παρόλα αυτά πήδηξε φετινό ρεκόρ με 8.14μ και με καλά -αλλά άκυρα- άλματα πάνω από 8.20μ, καθιστά την παρουσία του απόλυτα επιτυχημένη. Είναι απαραίτητη η σύγκριση για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση: αν είχαμε πέμπτη θέση Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ σε ένα Mundial ή ένα Mundobasket θα σκίζαμε τα ρούχα μας στην Ομόνοια για την κοσμοϊστορική επιτυχία. Ο Τεντόγλου φέρνει παγκόσμια χρυσά σε ανταγωνιστικότατο άθλημα, για πλάκα.

Ναι, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ναι, έμεινε εκτός βάθρου 5,5 χρόνια μετά τη 10η θέση στο Παγκόσμιο της Ντόχα του 2019, ναι, δεν μπόρεσε να βρει τον αγωνιστικό του εαυτό ούτε στους πρώτους αγώνες της χρονιάς και, ναι, κατέγραψε στο Πανελλήνιο κλειστού τον πρώτο του αγώνα κάτω από 8μ μετά από τον Αύγουστο του 2022. Δεν είναι ρομπότ.

Παραμένει όμως ο κορυφαίος άλτης την τελευταία οκταετία στον κόσμο και έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα του με 11 ολόχρυσα μετάλλια, δύο από τα οποία, το Ολυμπιακό του 2021 και το παγκόσμιο του 2023, τα «κλείδωσε» στο τελευταίο άλμα με όλο το βάρος των προσδοκιών στις πλάτες του. Αν αυτά δεν σας είναι αρκετά, δεν έχετε πατήσει ταρτάν ποτέ στη ζωή σας.

Με τον... μαέστρο Πομάσκι να διευθύνει, η σεζόν του ανοιχτού του 2025 αναμένεται συναρπαστική. Ο Τεντόγλου έχει κάνει ποιοτικότατη προπόνηση και όταν τα κομμάτια του παζλ ενωθούν, θα είναι και πάλι αχτύπητος. Το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα του 8.66μ που «επέζησε» οριακά μετά το διπλό περσινό 8.65μ στο Ολίμπικο της Ρώμης, τρίζει όσο ποτέ. Ευχόμαστε να το κάνει στο στάδιο του Τόκιο τον Σεπτέμβριο για τη σημειολογία και μόνο, αφού εκεί καταξιώθηκε για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πάνθεον.

Είναι από σπάνιο «χαρμάνι» ο Τεντόγλου, και ως αθλητής και ως προσωπικότητα. Ας τον απολαύσουμε όσο τον έχουμε στα στάδια. Και σίγουρα κανένας -μα κανένας- δεν έχει πάτημα για να πάψει να τον πιστεύει.