Από τη Σειρήνα Παρθενόπη στη Serie A - Η φανέλα της Νάπολι που μιλά ελληνικά

Η Νάπολι τιμά έμπρακτα την ελληνική της καταγωγή, γράφοντας με περηφάνια το «Παρθενόπη» στο στήθος και επανασυνδέοντας την ποδοσφαιρική της ταυτότητα με την αρχαία Ελλάδα και τη Μεγάλη Ελλάδα της Ιταλίας.
Πηγή: sscnapoli
Πηγή: sscnapoli

Η φανέλα της Νάπολι είναι κάτι παραπάνω από μια αθλητική ενδυμασία. Αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής σύνδεσης με την Ελλάδα. Ο όρος «Partenopei (σ.σ Παρθενόπη)», γραμμένος στο πίσω μέρος της φανέλας, είναι μια άμεση αναφορά στις αρχαίες ελληνικές ρίζες της πόλης της Νάπολης.

Η λέξη Παρθενόπη προέρχεται από την ελληνική μυθολογία: Ηταν μία από τις Σειρήνες που, σύμφωνα με τον μύθο, αυτοκτόνησε πέφτοντας στη θάλασσα όταν ο Οδυσσέας αψήφησε το τραγούδι της. Το σώμα της, κατά την παράδοση, ξεβράστηκε στη δυτική ακτή της Ιταλίας, στο σημείο όπου ιδρύθηκε αργότερα η αρχαία Κύμη (ή Κύμα) από Έλληνες αποίκους, οι οποίοι έδωσαν το όνομα Παρθενόπη στο λιμάνι της περιοχής.

Τον 6ο αιώνα π.Χ., η πόλη ανασυγκροτήθηκε και πήρε το νέο όνομα Νεάπολις (Νέα Πόλη), δηλώνοντας με σαφήνεια την ελληνική της καταγωγή. Έτσι, η Νάπολη έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ελληνισμού στην Μεγάλη Ελλάδα – το σύνολο των ελληνικών αποικιών στη νότια Ιταλία.

Η φανέλα της Νάπολι και η συμβολική της αξία

Η φετινή τέταρτη επετειακή εμφάνιση των «παρτενοπέι» με αυτόν τον τρόπο, τιμά αυτές τις ελληνικές ρίζες όχι μόνο με το όνομα (Παρθενόπηοι), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο την ομάδα όσο και τους κατοίκους της πόλης, αλλά και με μια σχεδιαστική αισθητική που μοιάζει να αντλεί έμπνευση από το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και της Μεσογείου, καθώς και από μωσαϊκά και μοτίβα που θυμίζουν αρχαία ελληνικά στοιχεία.

Η φωτογράφιση με φόντο τον Βεζούβιο και τη θάλασσα, καθώς και η συνολική παρουσίαση της φανέλας, ενισχύει αυτή τη σύνδεση με το παρελθόν, δημιουργώντας έναν ισχυρό πολιτιστικό συμβολισμό.

Φυσικά, η Νάπολι δεν είναι η μόνη ιταλική ομάδα που αγκαλιάζει την ελληνική της κληρονομιά. Η Κροτόνε, επίσης από τη Μεγάλη Ελλάδα, αναφέρεται ως «η πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας» και οι φίλαθλοί της χρησιμοποιούν συνθήματα όπως το «Noi siamo la Magna Grecia» (Είμαστε η Μεγάλη Ελλάδα). Οι «Πυθαγόρειοι» οπαδοί της, εμπνευσμένοι από τον φιλόσοφο Πυθαγόρα που έζησε εκεί, κρατούν ψηλά την ελληνική φλόγα.

Και δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την Ελλάς Βερόνα, η οποία ιδρύθηκε το 1904 (ή 1903 κατ’ άλλους), εποχή που το ποδόσφαιρο στην Ιταλία ήταν ουσιαστικά υπόθεση των βιομηχανικών πόλεων, του Τορίνο, του Μιλάνου και της Γένοβας. Το άθλημα, βέβαια, γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, με αποτέλεσμα μια παρέα μαθητών στο λύκειο Scipione Maffei της Βερόνα να αποφασίσει να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο καθηγητής επέλεξε το Hellas λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα, με την ονομασία να αλλάζει το 1929, όταν δημιουργήθηκε το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, σε A.C. Verona, για να επανέλθει το Hellas με τη μετονομασία σε Ελλάς Βερόνα το 1958, όταν αποφασίστηκε η ομάδα να επιστρέψει πιο κοντά στις ρίζες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν έχουν τατουάζ και γένια; Όσα δεν ξέρετε για τους άγραφους «νόμους» των διαιτητών

Κώστας Τόπας Κώστας Τόπας avatar