Δύο παιχνίδια στα οποία κρίνονται παίκτες, προπονητής και στελέχη στον Παναθηναϊκό

Υπό κανονικές συνθήκες, σε ένα κανονικό ποδοσφαιρικό κλαμπ, έπειτα από μία αποτυχημένη σεζόν μπαίνει από πολύ νωρίς κάτω το πλάνο της «επόμενης ημέρας» και παίρνονται οι κεντρικές αποφάσεις για το πώς θα πορευτεί στη νέα σεζόν.
Στον Παναθηναϊκό του τελευταίου ενάμισι έτους, όπου oι λέξεις «κανονικότητα» και «σταθερότητα» -τουλάχιστον ως προς το αγωνιστικό σκέλος- είναι κάτι το... σχετικό, πολλές φορές το «μετά» επηρεάζεται κι απ’ το «τώρα» και την τελευταία εντύπωση.
Ακόμη και σ’ αυτή τη (μόνιμη) δημιουργική... ασάφεια του Παναθηναϊκού, υπάρχουν πράγματα που έχουν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται, έπειτα από μία χρονιά που κρίνεται ήδη αποτυχημένη ως προς τους βασικούς στόχους της, μολονότι «έπεσαν» πάρα πολλά χρήματα (και) το περασμένο καλοκαίρι στην ομάδα. Επιβεβαιώνοντας το ρητό πως το χρήμα από μόνο του δεν αρκεί για να φέρει την ευτυχία (και την επιτυχία).
Έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με μεταγραφικούς στόχους και παίκτες που μένουν ελεύθεροι (Λυκογιάννης κι όχι μόνο), υπάρχει μία αρκετά καθαρή εικόνα για το τελευταίο σκέλος των ανανεώσεων σε συμβόλαια που λήγουν (Μλαντένοβιτς), έχουν παρθεί αποφάσεις για παίκτες που δεν θα μείνουν στο δυναμικό της ομάδας (Αράο), όμως υπάρχουν κι άλλα... τόσα που για την ώρα παραμένουν «ανοικτά».
Και θέλοντας και μη επηρεάζονται κι απ’ το αγωνιστικό σκέλος, αλλά και το πώς (και που) θα ολοκληρώσει ο Παναθηναϊκός την εφετινή σεζόν. Κι απ’ το αν θα περιοριστεί κάπως το εύρος της αποτυχίας -έστω- με τη δεύτερη θέση και την είσοδο στα προκριματικά του Champions League (ανοίγοντας ένα πολύ πιο βατό μονοπάτι για να «μπει» σε League Phase ευρωπαϊκής διοργάνωσης την επόμενη σεζόν) ή αν η σεζόν θα ολοκληρωθεί ακόμη πιο... καταστροφικά για το «τριφύλλι». Με την (απευκταία για τους «πράσινους») τέταρτη θέση -όπως και πέρσι- αλλά σε χειρότερη συνθήκη, καθώς φέτος δεν υπάρχει το «μαξιλαράκι» που προσέφερε στον Παναθηναϊκό η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Και στο κακό σενάριο της τέταρτης θέσης, το καλοκαίρι του «τριφυλλιού» θα είναι ακόμη πιο πιεστικό, καθότι στα προκριματικά του Conference League, δεν θα υπάρχει ούτε «κανονάκι», ούτε το παραμικρό περιθώριο λάθους.
Το ζήτημα της νοοτροπίας και η ευθύνη
Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα δύο τελευταία ματς της εφετινής σεζόν, ο κυριακάτικος (4/5) «χορός των καταραμένων» με την ΑΕΚ στην OPAP Arena, αλλά και το ντέρμπι της 11ης Μαΐου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, δεν κρίνουν μόνο τη μάχη της δεύτερης θέσης, αλλά αποτελούν (και) το τελικό κριτήριο για όλους: Παίκτες, προπονητές και στελέχη του Παναθηναϊκού.
Η θλιβερή εικόνα του «τριφυλλιού» στην Τούμπα, ως συνέχεια των αποκαρδιωτικών εμφανίσεων σχεδόν σ’ όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια του 2025, δημιούργησε εκνευρισμό στα υψηλά κλιμάκια του Παναθηναϊκού κι εν προκειμένω στον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο. Όχι μόνο λόγω της εμφάνισης και της αδυναμίας που έδειξαν οι «πράσινοι» να ανταποκριθούν σε ακόμη ένα παιχνίδι όπου κρινόταν το... μισό «εισιτήριο» των προκριματικών του Champions League, αλλά πάνω απ’ όλα λόγω της νοοτροπίας που εμφάνισαν οι περισσότεροι. Η ίδια ομάδα και οι ίδιοι παίκτες που κυριάρχησαν στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (3-1), δύο εβδομάδες αργότερα απ’ το τρίτο λεπτό του αγώνα της Τούμπας «εξαφανίστηκαν» απ’ το γήπεδο. Σαν να είχαν την αίσθηση πως είχαν... επιτελέσει το έργο τους, δίχως να «νιώθουν» την ευθύνη και τη σημασία των στιγμών κι εμφανίζοντας (για πολλοστή φορά) μία τραγική νοοτροπία «δημοσίου».
Η συνολική εικόνα του Ρουί Βιτόρια
Για το παραπάνω δεν είναι άμοιρος ευθυνών κι ο Ρουί Βιτόρια. Ο Πορτογάλος «συμμάζεψε» πολύ την κατάσταση... χάους που παρέλαβε στο τέλος Οκτωβρίου μετά το αποτυχημένο πέρασμα του Ντιέγκο Αλόνσο. Για ένα δίμηνο έδωσε πνοή και δυναμική στην ομάδα, την κράτησε εκτός στόχων για ένα σημαντικό διάστημα και μείωσε τη διαφορά απ’ την κορυφή. Απ’ τις αρχές του 2025, ωστόσο, κι ο ίδιος μπήκε σε ένα... δύσκολο «φεγγάρι».
Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το γεγονός πως δεν έχει καταφέρει έως τώρα να αποβάλει την κακή νοοτροπία και τις παράταιρες συμπεριφορές που βγάζει η ομάδα στα εκτός έδρας παιχνίδια της και την εκτροχίασαν απ’ όλους τους στόχους της.
Είναι αντίστοιχα σοβαρό θέμα η προσέγγιση και του ιδίου στα παιχνίδια: Άλλη ομάδα κι αγωνιστική συμπεριφορά στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ, πολύ πιο συντηρητικό πλάνο και η ομάδα πίσω απ’ την μπάλα στην Τούμπα, ιδίως μετά το γκολ απ’ τα... αποδυτήρια. Με τον Παναθηναϊκό να εμφανίζει φοβική εικόνα και να μην μπορεί να δείξει στον αντίπαλό του πως τον «έχει». Όπως κάνει στην πλειοψηφία των αγώνων του στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως έως τώρα σ’ όλα τα «μεγάλα» παιχνίδια, σ’ εκείνα που έκριναν πράγματα, πλεονεκτήματα, προκρίσεις και τη δυνατότητα να κάνει η ομάδα ένα βήμα παραπάνω, ο Παναθηναϊκός (με ελάχιστες εξαιρέσεις στους τελευταίους αγώνες της League Phase και τη ρεβάνς με τη Βίκινγκουρ) ήταν «απών». Στη ρεβάνς με τη Φιορεντίνα, στην κυπελλική ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο (όπου ξανά παρουσίασε «φοβική» εικόνα με την ομάδα πίσω απ’ την μπάλα), στα ματς όπου έπρεπε να πάρει στη Λίγκα για να μείνει «ζωντανός» στη μάχη του τίτλου («Βικελίδης», Σέρρες, Λαμία κ.α.).
Άπαντες στην ομάδα είναι υπό κρίση
Μέχρι την εκκίνηση των playoffs, η πρόθεση και η διάθεση που υπήρχε απ’ την πλευρά της διοίκησης ήταν να συνεχιστεί η κοινή πορεία με τον Ρουί Βιτόρια και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Κι επ’ αυτού είχαν γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την πλευρά του Πορτογάλου τεχνικού για πράγματα που αφορούν την επόμενη σεζόν.
Η εμφάνιση στο ντέρμπι της πρεμιέρας των playoffs με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και πολύ περισσότερο η εικόνα της ομάδας στην Τούμπα, διατήρησαν ωστόσο, έναν «σπόρο» αμφιβολίας στο θέμα του προπονητή.
Προς αποφυγή «παρεξηγήσεων» από... καλοθελητές, επί της ώρας στα υψηλά κλιμάκια της ΠΑΕ δεν υπάρχει «ζήτημα» προπονητή. Εάν ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν τα καταφέρει στα επόμενα δύο ματς με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό κι ακόμη περισσότερο η εμφάνισή του δεν είναι αυτή που πρέπει στον αγωνιστικό χώρο, παρουσιάζοντας εικόνα σαν αυτή με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, τότε όλα (θα) είναι ανοικτά... Διότι σ’ αυτή τη φάση, σ’ αυτό το φίνις της εφετινής σεζόν είναι πια άπαντες υπό κρίση. Ιδίως εάν η κατάληξή της είναι ακόμη πιο εκκωφαντική ως προς το μέγεθος της αποτυχίας.
Τα στελέχη και οι επαφές που έχουν γίνει
Το ίδιο ισχύει και με υψηλόβαθμα στελέχη της ομάδας. Μετά την είσοδο του Τάκη Φύσσα στο οργανόγραμμα του «τριφυλλιού» ως απευθείας, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα και τη διοίκηση είναι δεδομένο πως απ’ το προσεχές καλοκαίρι θα έχει υψηλές αρμοδιότητες. Για την ώρα δεν προβλέπεται να γίνει κάποια άλλη αλλαγή.
Εάν όμως η ομάδα δεν πετύχει το μίνιμουμ της δεύτερης θέσης, δεν αποκλείεται η... μπάλα να πάρει εντέλει και πρόσωπα που συμμετείχαν κι εκτέλεσαν τον σχεδιασμό μίας πλήρους αποτυχημένης σεζόν. Όσο κι αν για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει «θέμα», η πλευρά της ιδιοκτησίας έχει κάνει τις επαφές της -μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας- για την «επόμενη μέρα» και σ’ αυτό το σκέλος.
Είναι άλλωστε τόσο ρευστή η κατάσταση, που ειδικά αυτό το κομμάτι θα το κρίνει το αποτέλεσμα...