Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός: Ζυμώσεις, παραιτήσεις και προοπτική «διοίκησης Βρανόπουλου» με 7-2

Όλο το παρασκήνιο με τις αλυσιδωτές εξελίξεις που προκάλεσαν οι εκλογές στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
Ο Δημήτρης Βρανόπουλος / Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ
Ο Δημήτρης Βρανόπουλος / Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

Είναι πολύ μεγάλες οι ανατροπές και οι συνολικές εξελίξεις στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό που «γεννήθηκαν» μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών (27/4) αρχαιρεσιών ανάδειξης νέου προέδρου και διοικητικού συμβουλίου. Αποτέλεσμα που άρχισε να αποκρυσταλλώνεται βήμα με το βήμα απ’ το πρωί της Δευτέρας (28/4) με την ενημέρωση -ανά εκατοντάδα ψηφοδελτίων- για τα πρόσωπα που ήταν μπροστά στις προτιμήσεις του κόσμου που ψήφισε κι επιφύλασσε ένα πρώτο μεγάλο «μπαμ», όσον αφορά την πολύ χαμηλή θέση που έλαβε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος.

Ξεκίνησε 11ος, κατέληξε στη 10η θέση με 295 ψήφους απ’ τους 1.089 που ψήφισαν, ήτοι έλαβε μόλις το 27,1% των ψήφων σε ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε αίσθηση.

Το δεύτερο «χτύπημα» προς την πλευρά του μοναδικού υποψηφίου προέδρου, Δημήτρη Βρανόπουλου, ήρθε με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που «μπήκαν» στην πρώτη οκτάδα των μελών του νέου ΔΣ, καθώς απ’ το δικό του «μπλοκ» εισήλθαν απευθείας μόλις τρεις: Ο Βασίλης Σταθοκωστόπουλος (491 ψήφοι), ο Βασίλης Μπακολίτσας (410 ψήφοι) και η αδερφή του Τάνια Βρανοπούλου (379 ψήφοι) ως 8η και στο όριο. Στον αντίποδα, το «μπλοκ» των μελών που έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους (ως αντιπολιτευόμενοι) με το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης» (Νίκος Κοκκινάκης, Ιάκωβος Γιακουμεττής, Δημήτρης Κατσίρης, Βαρβάρα Ευαγγελίδη και Σταύρος Παναγιωτόπουλος) εμφανίστηκε... μπετόν αρμέ στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία και εισήλθε στο ΔΣ.

Δεν θα διοικούσε με τέτοια «αναλογία»

Εκεί λοιπόν άρχισαν από ένα σημείο και μετά οι «ζυμώσεις» με κεντρικό άξονα την επόμενη μέρα, το οικονομικό «βάρος» του Ερασιτέχνη και το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει ένα διοικητικό σχήμα, με αυτές τις πολύ εύθραυστες αναλογίες. Ο Δημήτρης Βρανόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πριν απ’ τις εκλογές πως δεν θα διοικούσε μέσα από ένα διοικητικό σχηματισμό, που δεν θα είχε αναλογία 7 δικών του μελών, προκειμένου καταστατικά να μην βρίσκει μπροστά του διαρκώς «εμπόδια» απ’ την αντιπολιτευόμενη πλευρά. Πόσω μάλλον δε στην προκειμένη περίπτωση, όπου είχε λιγότερα δικά του μέλη του διοικητικό συμβούλιο, καθότι η αναλογία ήταν στο 4-5.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας (28/4) υπήρξαν έντονες φημολογίες πως ο νέος πρόεδρος δεν θα αναλάμβανε καν καθήκοντα και θα υπέβαλλε την παραίτησή του διότι οι ισορροπίες εντός του νέου ΔΣ ήταν πολύ μακριά απ’ το επιθυμητό για τον ίδιο.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, στις ώρες που ακολούθησαν μετά το «φιξάρισμα» του εκλογικού αποτελέσματος υπήρξαν πάρα πολλές «ζυμώσεις» σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία διαφορετική «λύση», μέσα από... υποχωρήσεις.

Το βασικό ήταν το οικονομικό ζήτημα

Διότι εδώ υπήρχε ένα πολύ βασικό ζήτημα, πέρα απ’ το κομμάτι της «Διπλής Ανάπλασης» το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί... Κι αυτό δεν ήταν άλλο απ’ το οικονομικό σκέλος, αλλά και το «βάρος» που θα έπρεπε να «σηκώσει» η επόμενη διοίκηση, ακόμη και με τα σημερινά μπάτζετ του Αθλητικού Ομίλου.

Εάν ο Βρανόπουλος υπέβαλλε παραίτηση και τον ακολουθούσαν όλα τα δικά του μέλη, θα έπρεπε να συγκροτηθεί νέα διοίκηση απ’ τα υπόλοιπα μέλη που είχαν ψηφιστεί με κάποιο εξ αυτών να αναλαμβάνει και τη θέση του προέδρου, μαζί με το «βάρος» που τη συνοδεύει ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις. Εάν ούτε τα υπόλοιπα 12 μέλη που είχαν ψηφιστεί (πλην της πλευράς Βρανόπουλου) δέχονταν να αναλάβουν, η ομάδα θα όδευε... μαθηματικά τις επόμενες 15 μέρες προς το Πρωτοδικείο για να βγει από εκεί μία προσωρινή διοικούσα επιτροπή.

Αλλά με ορατό πλέον τον κίνδυνο για οικονομικό «κραχ» στον Ερασιτέχνη ενόψει της επόμενης σεζόν, την στιγμή που έχουν ήδη γίνει (εκτός όλων των άλλων) μεγάλες κινήσεις όπως π.χ. αυτή του Σκουμπάκη στο πόλο ή η παραμονή της Σελέν Ερντίμ στην ομάδα μπάσκετ, αλλά και ενισχυτικές προσθήκες σε άλλα τμήματα του Α.Ο.

Η παραίτηση της κυρίας Ευαγγελίδη

Όλο αυτό προφανώς «ζυγίστηκε» κι απ’ την έτερη πλευρά των πέντε μελών του ΔΣ, που δεν θα ήθελε να βρεθεί στο επίκεντρο για οικονομικό μαρασμό του Ερασιτέχνη, απ’ την στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά τον Α.Ο. μέσω δικών τους επαφών και επιχειρηματιών. Και με δεδομένη (σε περίπτωση αποχώρησης του Βρανόπουλου) και την αναδίπλωση απ’ την πλευρά Αλαφούζου όσον αφορά τις εξτρά χρηματοδοτήσεις προς τον Α.Ο.

Οι «ζυμώσεις» που έγιναν, έφεραν εξελίξεις και... υποχωρήσεις, με την κυρία Βαρβάρα Ευαγγελίδη (της πλευράς της «αντιπολίτευσης») να γνωστοποιεί το βράδυ της Δευτέρας (28/4) πως υπέβαλλε την παραίτησή της απ’ το ΔΣ, ευχαριστώντας τα μέλη του Α.Ο. που την ψήφισαν, και προτάσσοντας όπως τόνισε «...το καλό του συλλόγου».

Με βάση την ψηφοφορία, τη θέση της ως πρώτη επιλαχούσα παίρνει η κυρία Κυριακή Γαλάνη (απ’ το «μπλοκ» Βρανόπουλου) που έλαβε την 9η θέση από πλευράς ψήφων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο 24ωρο θα ακολουθήσουν άλλες δύο παραιτήσεις απ’ το μπλοκ της «αντιπολίτευσης». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακολουθήσει η είσοδος στο διοικητικό συμβούλιο του Γιάννη Αλαφούζου και της κυρίας Έλλης Τερζάκη, σχηματοποιώντας την αναλογία 7-2 που επιζητούσε εξαρχής η πλευρά Βρανόπουλου.

Τα πάντα βεβαίως είναι ακόμη πολύ «ρευστά», υπό το βάρος (πάνω απ’ όλα) των οικονομικών δεδομένων στην επόμενη μέρα του Α.Ο. και το προσεχές 24ωρο θα «δείξει» τις τελικές εξελίξεις σε μία διαδικασία γεμάτη από... ανατροπές εδώ κι ένα διήμερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ