Τον αλλάζει επίπεδο: 25 εκατομμύρια έσοδα κάθε χρόνο για τον Παναθηναϊκό στον Βοτανικό

Το Athletiko αναλύει τα νέα οικονομικά δεδομένα και την τρομερή δυναμική που θα φέρει στη ζωή του Παναθηναϊκού το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού - ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού - ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ

Ακριβώς μία 20ετία μετά την πρώτη «ιδέα» της τότε Δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, για αθλητικό complex στην περιοχή του Βοτανικού με νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις για όλο το φάσμα της οικογένειας του Παναθηναϊκού-ιδέα η οποία επισημοποιήθηκε στην ιστορική συνάντηση της 11ης Απριλίου 2005 με τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Βλάσση Σταθοκωστόπουλο στο Δημαρχιακό Μέγαρο- το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» δεν είναι πια... μακέτα. Αλλά έχει αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά», με την ανέγερση του ποδοσφαιρικού γηπέδου να έχει πλέον ξεκινήσει απ’ την 3η Φεβρουαρίου (τη γενέθλια μέρα του συλλόγου) και να προχωράει βήμα-βήμα προς τα επόμενα βήματά του, προκειμένου να μπουν όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.

Ναι, έχει αλλάξει πολύ η αρχική σκέψη, η πρώτη ιδέα του 2005 για την παρουσία (και) γηπέδου μπάσκετ στην περιοχή του Βοτανικού, καθότι δεν μπορούσε να υποστηριχθεί χωροταξικά κάτι τέτοιο χωρίς νομικές επιπλοκές και κυρίως προσφυγές από πολλούς διάφορους που «πολέμησαν» εξαρχής το πρότζεκτ. Χρόνια μετά, τον Μάιο του 2023, ο διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε οριστική λύση (και) σ’ αυτό το κομβικό για το μέλλον της ομάδας μπάσκετ ζήτημα, με την ιστορική συμφωνία για την παραχώρηση του κλειστού του ΟΑΚΑ (τη «Μέκκα του ευρωπαϊκού μπάσκετ) στον Παναθηναϊκό για τα επόμενα 49 χρόνια.

Ναι, πέρασε πολλά στάδια όλο το πλάνο μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα. Υπήρξαν οι προσφυγές των... κορμοράνων που μπλόκαραν τα πάντα το 2008 ενώ ήταν έτοιμο να μπει σε μία σειρά το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο κι οδήγησαν στο «πάγωμα» του πρότζεκτ, μέχρι να αποσυνδεθεί απ’ το εμπορικό (τότε) ιδιοκτησίας Μπάμπη Βωβού. Ακολούθησε η τεράστια οικονομική κρίση που χτύπησε αλύπητα και την Ελλάδα κι έβαλε στο... συρτάρι κάθε σχέδιο και κάθε σκέψη για νέο γηπεδικό συγκρότημα.

Ναι, άλλαξε αρκετά η όψη και το layout του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου (που επανασχεδιάστηκε το 2020) από το αρχιτεκτονικό γραφείο Α&S Architects, για να αναβαθμιστεί πλήρως και να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ναι, έγιναν εκατοντάδες συσκέψεις, «ζυμώσεις» και διαπραγματεύσεις μετά την κίνηση του πρώην δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη να ξαναφέρει το 2019 το πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» σε πρώτο πλάνο, δίνοντας ξανά «ζωή» στο σχέδιο. Υπήρξαν διαφωνίες, σκληρές διαπραγματεύσεις και μεγάλος αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστούν και να διασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι, όχι μόνο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο (το κόστος του οποίου αναπροσαρμόστηκε λόγω της μεγάλης αύξησης των υλικών), αλλά και για τα σύνοδα υποστηρικτικά έργα της ανάπλασης, αλλά βεβαίως και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, μέχρι την τελική συμφωνία του Α.Ο. και του Δήμου Αθηναίων με τις τράπεζες στις οποίες έχει περάσει το εμπορικό του Βωβού.

Ένα τεράστιο έσοδο κι άλλη δυναμική

Το γηπεδικό πρότζεκτ, ωστόσο, είναι πλέον εκεί, είναι πια υπό ανέγερση και είναι έτοιμο να οδηγήσει συνολικά τον Παναθηναϊκό σε μία νέα εποχή. Ως στόχος απ’ τις εμπλεκόμενες πλευρές (βάσει των όσων ειπώθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη) έχει οριοθετηθεί ο Δεκέμβριος του 2026, ωστόσο, ακόμη κι αν πάει λίγο πιο πίσω χρονικά η ανέγερση της νέας ποδοσφαιρικής αρένας του Παναθηναϊκού, η ουσία δεν αλλάζει για το κλαμπ.

Κι ο Παναθηναϊκός μπαίνει σταδιακά σε μία πολύ καλύτερη διαδικασία με τη νέα δική του, υπερσύγχρονη έδρα. Κι ετοιμάζεται να αλλάξει επίπεδο, όχι μόνο αγωνιστικά με ένα νέο ποδοσφαιρικό «σπίτι» που θα προσφέρει άλλη δυναμική και στην ομάδα, αλλά και οικονομικά από πλευράς εσόδων.

Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει και είναι σε θέση να γνωρίζει το Athletiko, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, θα (προσ)φέρει στην ποδοσφαιρική ομάδα ετήσια έσοδα που σε ήπιες προβλέψεις, υπολογίζονται να φτάνουν «καθαρά» μίνιμουμ τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως απ’ όλο το γηπεδικό «πακέτο». Αφαιρώντας λειτουργικά κόστη και τα ποσά ου θα καταβάλλονται κάθε χρόνο προς το Δήμο και προς την πλευρά του Ερασιτέχνη. Και μιλάμε για τις «ήπιες προβλέψεις», με ξεκάθαρες ανοδικές τάσεις όλων των δεικτών.

Μίνιμουμ πενταπλασιασμός των εσόδων

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς: Ο Παναθηναϊκός απ’ τη χρησιμοποίηση στο ΟΑΚΑ έχει αυτή την στιγμή έσοδα που σε καθαρά ποσά φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 5 με 6 εκατ. ευρώ ευρώ ετησίως. Αυτά τα έσοδα θα οδηγηθούν με τον Βοτανικό μίνιμουμ σε πενταπλασιασμό, διότι:

-Θα υπάρξει ένα μεγάλο ετήσιο έσοδο απ’ την ονοματοδοσία του νέου γηπέδου.

-Τα εκτιναχθούν τα έσοδα απ’ τα εισιτήρια, διαρκείας και απλά και τις σουίτες (για τα «ακριβά πορτοφόλια») σε ένα γήπεδο που υπολογίζεται πως τουλάχιστον στην πρώτη τριετία χρήσης του θα είναι «full house» στα εντός έδρας παιχνίδια του Παναθηναϊκού.

-Θα αυξηθούν κατά πολύ οι εμπορικές συμφωνίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς όπως είναι απόλυτα λογικό, με διαφορετικές «τιμές» θα διαπραγματευτεί/συζητήσουν οι «πράσινοι» την οποιαδήποτε συμφωνία με τις εταιρίες που συνεργάζονται είτε χορηγικά, είτε σε επίπεδο διαφήμισης.

-Θα έχει πολλές ακόμη διαφορετικές εμπορικές συμφωνίες τις οποίες δεν μπορεί να «βάλει» αυτή την στιγμή στο ΟΑΚΑ και αν τις καρπωθεί (π.χ. συναυλίες), καθότι λειτουργεί εκεί ως «ενοικιαστής» κι όχι ως εν δυνάμει κύριος του γηπέδου.

Όλο το «πακέτο» είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και δεδομένα αλλάζει όλη τη δυναμική του κλαμπ. Ακόμη και στη «σχέση» του με την UEFA και τους ετήσιους ελέγχους για το «Cost Control» (θα υπάρξει αναλυτικότατο δημοσίευμα κι επ’ αυτού), καθώς το κλαμπ θα είναι πλέον σε θέση να παρουσιάζει πολλαπλάσια καθαρά έσοδα ετησίως και απ’ το γήπεδό του, πέρα απ’ την οικονομική «συμμετοχή» του ιδιοκτήτη του μέσω αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου.

Δημιουργώντας μεγαλύτερη δυναμική και προοπτική επένδυσης χρημάτων (εντός των ορίων του 70% των εσόδων που προβλέπει το «Cost Control») προς το ποδοσφαιρικό τμήμα στο κομμάτι των μεταγραφών και της ενίσχυσης του ρόστερ.

Η πορεία των έργων και οι επόμενες κινήσεις

Απ’ τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν ξεκινήσει τα πρώτα βήματα θεμελίωσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού. Μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα μπει στο εργοτάξιο κι ο δεύτερος γερανός που θα «συμμετάσχει» στο κομμάτι της θεμελίωσης (θα ακολουθήσουν κι άλλοι), ενώ απ’ τις αρχές Σεπτεμβρίου το γήπεδο θα αρχίσει σιγά-σιγά να παίρνει μορφή με την ανέγερση του πρώτου σκέλους των εξεδρών. Κι απ’ τον Μάιο του 2026 το έργο θα είναι πλέον στην πλήρη εξέλιξή του και θα αρχίσει να σχηματοποιείται η ποδοσφαιρική αρένα που θα στεγάσει τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προχωρήσει και να τελειώσει η οικοδομική άδεια των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την ίδια χρονική περίοδο με το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ενώ παράλληλα, θα αρχίσουν να «τρέχουν» με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς πλέον και οι δημοπρατήσεις για τα σύνοδα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα διαμορφώσουν πλήρως το χώρο στον οποίο θα «πατήσει» η «Διπλή Ανάπλαση» στον Βοτανικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ