Ο Παναθηναϊκός «απογειώθηκε» 133 θέσεις στο UEFA Ranking - Ποιες ομάδες αποφεύγει

Το κέρδος των 11.000 βαθμών που συγκέντρωσε φέτος ο Παναθηναϊκός και θα «εξαργυρώσει» το καλοκαίρι και η τρομερή άνοδος στο Ranking.
Ο Κάρολ Σφιντέρσκι πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε εναντίον της Φιορεντίνα - ΠΗΓΗ: Eurokinissi
Ο Κάρολ Σφιντέρσκι πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε εναντίον της Φιορεντίνα - ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Δεν υπάρχει φίλος του Παναθηναϊκού που δεν «έσκασε» από την στεναχώρια του το βράδυ της 13ης Μαρτίου μετά το τέλος της ρεβάνς με τη Φιορεντίνα στο «Artemio Franchi». Που δεν σταμάτησε να σκέφτεται ξανά και ξανά τι θα είχε συμβεί αν το πλασέ του Τζούριτσιτς στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ δεν σταματούσε στο δοκάρι του Τερατσιάνο.

Που δεν είχε «τρελαθεί» απ’ τη χαμένη ευκαιρία του «τριφυλλιού» να πατήσει μετά από 22 χρόνια σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να έχει στρωμένη την ευκαιρία για να φτάσει μέχρι και την τετράδα, καθότι στους «8» θα τον περίμενε η σλοβενική Τσέλιε. Με τα «αν» βεβαίως δεν προχώρησε κανείς στη ζωή, παρά μόνο με τον ρεαλισμό και τη συνθήκη κάθε στιγμής.

Σαφώς και η χαμένη ευκαιρία άφησε μία μεγάλη πικρία, για μία πρόκριση που χάθηκε στις λεπτομέρειες απέναντι σε μία παραδοσιακή δύναμη της ιταλικής Serie A, λόγω της μόνιμης αμυντικής αστάθειας που έβγαζε ο Παναθηναϊκός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, των οδυνηρών black-out που του κόστιζαν σε καθοριστικά σημεία και της αδυναμίας του να μετατρέψει σε (εύκολο) γκολ τις ποιοτικές ευκαιρίες του. Το τελευταίο το διόρθωσε σε σημαντικό βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες στη σειρά των ελληνικών playoffs, αλλά στην Ευρώπη, η αστοχία του, του κόστισε πάρα πολύ.

Μέσα σ’ όλο αυτό το συναίσθημα της απογοήτευσης το οποίο αρχίζει σταδιακά να φθίνει 5 εβδομάδες μετά τον αποκλεισμό απ’ τους «βιόλα», ο Παναθηναϊκός αρχίζει να βλέπει με λίγο πιο καθαρή ματιά πως το συνολικό «ταμείο» της σεζόν που ξεκίνησε τον Ιούλιο κι ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Κυρίως διότι θα το «εξαργυρώσει» στο... μετά.

Δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος των περίπου 9 εκατ. ευρώ που έβαλε στα ταμεία του ως έσοδα απ’ την παρουσία του στα προκριματικά του Europa League και του Conference League, στη League Phase και τα δύο νοκ-άουτ γύρους του Conference. Το μεγαλύτερο κέρδος του Παναθηναϊκού έχει να κάνει με το τεράστιο «άλμα» που έκανε στο UEFA Club Ranking. Όχι πέντε, δέκα, δεκαπέντε θέσεων, αλλά 133 θέσεων στη συνολική βαθμολογία της πενταετίας.

Κάλυψε 114 θέσεις σε πρώτη φάση

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στην ευρωπαϊκή σεζόν 2024/25 απ’ την 225η θέση του Ranking της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, έχοντας μόλις 5.000 βαθμούς στην τελευταία πενταετία του: 2.000 απ’ τα προκριματικά της περιόδου 2022/23 και 3.000 απ’ τη σεζόν 2023/24. Γι’ αυτό και στις κληρώσεις των προκριματικών «πάτησε» πάνω στον εθνικό (ελληνικό) συντελεστή -όπως είχε γίνει και την προηγούμενη διετία- συμμετέχοντας στην κληρωτίδα του House of European Football στα κεντρικά της Νιόν με 6.305 βαθμούς.

Για να γίνουν ακόμη πιο κατανοητές οι συνθήκες και το πολύ παραπάνω που έκανε φέτος ο Παναθηναϊκός, είναι απαραίτητο να σημειωθούν τα εξής:

Μόλις το καλοκαίρι του 2021, λίγο πριν αναλάβει τα ηνία της ομάδας ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, το «τριφύλλι» ήταν στην 251η θέση, τη χειρότερη της ιστορίας του στα Κύπελλα Ευρώπης κι έτη... φωτός πίσω απ’ την 18η θέση του 2005 όταν είχε 70.715 βαθμούς, στην κορυφαία θέση ελληνικής ομάδας στο UEFA Club Ranking.

Το φινάλε της εφετινής διαδρομής στη Φλωρεντία, βρίσκει πλέον τον Παναθηναϊκό στην 111η θέση με 16.000 βαθμούς. Έκανε ένα «άλμα» 114 θέσεων κατακτώντας μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή 11.000 βαθμούς. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη «ελληνική» συγκομιδή την εφετινή σεζόν, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και μία απ’ τις καλύτερες των τελευταίων 20 ετών.

Θα ξεκινήσει το καλοκαίρι απ’ το Νο92

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε μια σεζόν που ο Παναθηναϊκός άφησε σε πολλούς την αίσθηση της... μετριότητας, έχοντας πολλές ακόμη ξοδεμένες ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερη συγκομιδή σε ματς με αντιπάλους όπως η Μπόρατς Μπάνια Λούκα (1-1 εκτός), η Τζουργκάρντεν (ήττα 1-2 εκτός) και η Βίκινγκουρ (ήττα 1-2 στο ουδέτερο Ελσίνκι στον α’ νοκ-αουτ αγώνα).

Το πόσο σημαντική ήταν, εντούτοις, η εφετινή συγκομιδή και η «προίκα» των 11.000 βαθμών για τον Παναθηναϊκό θα το κατανοήσουν όλοι (και πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι «πράσινοι») ακόμη πιο έντονα το προσεχές καλοκαίρι. Κι αυτό διότι με την αφαίρεση της σεζόν 2020/21 για όλες τις ομάδες (χρονιά που για το «τριφύλλι» ήταν «κενή» διότι ήταν εκτός Κυπέλλων Ευρώπης), οι «πράσινοι» θα μπουν/ξεκινήσουν στις καλοκαιρινές κληρώσεις απ’ την 92η θέση του UEFA Club Ranking!

Με απλά λόγια ο Παναθηναϊκός μέσα σε ένα χρόνο θα έχει καλύψει κάτι παραπάνω απ’ τη μισή... διαδρομή στο UEFA Club Ranking κι... έτρεξε μία απόσταση 133 θέσεων, ανεβαίνοντας απ’ την 225η στην 92η θέση. Ενώ κάλυψε συνολικά 159 θέσεις μέσα σε μόλις μία τετραετία!

Πως και που θα είναι στους «ισχυρούς»

Τι σημαίνει όλο αυτό πρακτικά για τον Παναθηναϊκό πέρα από τους αριθμούς, τις θέσεις και τους βαθμούς;

Εάν ο Παναθηναϊκός πάρει τη 2η θέση στην ελληνική Super League και κατακτήσει το «εισιτήριο» για τα προκριματικά του Champions League θα ξεκινήσει στις 23/24 και 30/31 Ιουλίου απ’ τον β’ προκριματικό γύρο στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών (League Path) μαζί με τις δευτεραθλήτριες Σκωτίας, Νορβηγίας, Τσεχίας, Αυστρίας και Ελβετίας. Ήδη έχουν «κλειδώσει» συμμετοχή οι Ρέιντζερς και η Μπραν, ενώ φαβορί είναι η Πλζεν στην Τσεχία.

Με 16.000 βαθμούς στο UEFA Club Ranking, ο Παναθηναϊκός έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι στους «ισχυρούς» της κλήρωσης, μαζί με τους Ρέιντζερς και την Πλζεν και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, πιθανοί αντίπαλοι σε αυτή την περίπτωση είναι η Σερβέτ, η Αούστρια Βιέννης και η Μπραν.

Η μόνη ανατροπή στο σενάριο των «ισχυρών» θα ήταν να τερματίσουν δεύτερες ομάδες όπως η Σάλτσμπουργκ ή η Στουρμ στην Αυστρία, ή η Βασιλεία και η Γιουνγκ Μπόις στην Ελβετία. Τότε ο Παναθηναϊκός θα πάει στους «ανίσχυρους» και θα έχει απέναντί του υποψήφιους αντιπάλους τους Ρέιντζερς ή την Πλζεν.

Ακόμη κι έτσι, όμως, χαμένος από χέρι δεν θα είναι. Και με μία πιθανή πρόκριση απ’ τον β’ προκριματικό του Champions League θα εξασφαλίσει -μέσω του rebalancing που θα υπάρξει και φέτος- την παρουσία του (μίνιμουμ) στη League Phase του Europa League, με διπλάσια έσοδα σε σχέση με το Conference. Ακόμη κι αν δεν περάσει ακολούθως στις δύο επόμενες προκριματικές σειρές του Champions League, όπου θα έχει «ζορίσει» (ως προς τους αντιπάλους) το μονοπάτι των μη πρωταθλητών (League Path).

Θα αποφεύγει πια ομάδες όπως ο Άγιαξ

Από εκεί και πέρα, εάν ο Παναθηναϊκός συμμετάσχει στα προκριματικά του Europa ή του Conference League θα εκκινήσει ως «ισχυρός» στις κληρώσεις των διαδρομών του σ’ όλα τα καλοκαιρινά προκριματικά του.

Εάν βγει 3ος μετά τα playoffs της Super League θα είναι «ισχυρός» στον γ’ προκριματικό και στα playoffs του Europa League. Εάν βγει 4ος θα είναι αντίστοιχα «ισχυρός» σ’ όλες τις προκριματικές σειρές του Conference League έως τη League Phase.

Κι αυτή η παρουσία του ως «ισχυρός», στο Europa και το Conference League σημαίνει πως δεν θα βρίσκει κάθε φορά στο διάβα του ομάδες επιπέδου Μαρσέιγ, Μπράγκα, Άγιαξ ή Λανς, όπως συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια, καλούμενος κάθε φορά να κάνει υπερβάσεις για να συνεχίσει ως τη League Phase.

Κάνοντας τα απολύτως... βασικά φέτος, (κι όχι και με τις πλέον «φιλικές» διαιτησίες) ο Παναθηναϊκός άφησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια στην Ευρώπη την αίσθηση συνολικής «επιστροφής» του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Και πάνω σ’ αυτό καλείται πλέον να επενδύσει ακόμη περισσότερο οικονομικά κι αγωνιστικά, για να κάνει παραπάνω βήματα την επόμενη χρονιά και η ευρώ-παρουσία του σε νοκ-άουτ φάσεις να (ξανα)γίνει «κανόνας» και στις επόμενες σεζόν κι όχι... εξαίρεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ