Η Μάλαγα πάει να κάνει αυτό που μόνο μια ομάδα κατάφερε στην ιστορία του BCL

Το Basketball Champions League ή ... «Basketball's new horizon», όπως συνήθιζε να ακούγεται η διοργάνωση αυτή πίσω στις 26 Μαρτίου του 2016, έχει ξεκάθαρο «αφεντικό». Το όνομα αυτού; Σαν Πάμπλο Μπούργκος.
Επειδή το κείμενο ξεκινά κάπως απότομα και πολλοί θα αναρωτιέστε που ακριβώς θέλουμε να καταλήξουμε, το συμπέρασμα είναι πως αυτή η ισπανική ομάδα είναι η μόνη που έχει καταφέρει να κατακτήσει το BCL δύο συνεχόμενες φορές. Από την άλλη, αν σκεφτεί κανείς πως η διοργάνωση είναι «στον αέρα» για μόλις 9 χρόνια περίπου, δεν είναι κάτι τρελό αυτό. Εν πάση περιπτώσει όμως... κουβέντα να γίνεται.
Η ΑΕΚ θα βρεθεί αντιμέτωπη στον δεύτερο (9/5, 21.00) ημιτελικό του BCL το βράδυ της Παρασκευής με την πανίσχυρη Μάλαγα, η οποία όχι μόνο έχει βάλει πλώρη έτσι ώστε να προστατέψει το «στέμμα» της, αλλά σκοπεύει και να πλαισιώσει την Σαν Πάολο Μπούργκος, ως η δεύτερη ομάδα της ιστορίας της λίγκας που κάνει το back to back.
Την σεζόν 2019-2020, όταν φυσικά (και) την αθλητική κοινότητα είχε χτυπήσει ο θανατηφόρος κορονοϊός, η Μπούργκος άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία της, που μέχρι σήμερα έχει μείνει άθικτη. Τότε, μέσα στο θλιβερό και άδειο ΟΑΚΑ που φιλοξένησε το επίσης θλιβερό Final Eight του BCL, η ομάδα του Πεναρόγια (νυν τεχνικός της Μπαρτσελόνα) είχε νικήσει στον τελικό την ΑΕΚ με σκορ 85-74. Φυσικά, αν η «βασίλισσα» κέρδιζε εκείνο τον αγώνα, δεν θα διαβάζατε τώρα το συγκεκριμένο μέρος του κειμένου γιατί κανένας σύλλογος δεν θα είχε καταφέρει να «στεφθεί» δύο σερί φορές πρωταθλητής. Αλλά η καθυστέρηση του event από την μία και η μη παρουσία κοινού από την άλλη... ήταν καταστάσεις που οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν. Το «έργο» είχε και επανάληψη βέβαια, αυτή τη φορά κάτω υπό πιο... νορμάλ συνθήκες. Η Μπούργκος θα φτάσει και πάλι στον τελικό της σεζόν 2020-21, καταφέρνοντας να κάμψει την αντίσταση της Καρσίγιακα σε έναν κακό ποιοτικά αγώνα και να αποκτήσει το προνόμιο του να είναι μέχρι και σήμερα η μόνη ομάδα που κατακτά το Basketball Champions League δύο συνεχόμενες φορές.
Όπως είναι προφανές, Μάλαγα και Μπούργκος είναι σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Η συμμετέχουσα στο φετινό F4 έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων, ενώ η πρωταθλήτρια του 2020 και του 2021 βρίσκεται στην δεύτερη ισπανική κατηγορία, έτοιμη να κάνει την επάνοδό της στην ACB. Η ουσία παραμένει ίδια βέβαια, αλλά όπως και να έχει το δεδομένο είναι πως η ομάδα του Ναβάρο θα πατήσει στο παρκέ της SUNEL Arena ως το απόλυτο φαβορί, θέλοντας να κάνει το ιστορικό βήμα που προ πενταετίας είχε κάνει και το σύνολο από το Σαν Πάμπλο.
Ο δρόμος των «μουσαφίρηδων» της ΑΕΚ στα Λιόσια
Όπως άλλωστε και η «Ένωση», Μάλαγα, Γαλατασαράι και Τενερίφη χρειάστηκε να διανύσουν τα δικά τους μονοπάτια ώστε να φτάσουν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του BCL. Ας δούμε αρχικά ποια ήταν τα εμπόδια που πέρασαν οι εκπρόσωποι της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Στην φάση των 32, η Μάλαγα βρέθηκε αντίπαλη με τις Πέτκιμ Σπομ, Οστάνδη και Σζτσετσίν. Όπως ήταν προφανές, το επίπεδο βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τα στάνταρ της ισπανικής ομάδας, η οποία έκανε το 6/6 και έφυγε «σφαίρα» για τις 16 καλύτερες ομάδες. Ούτε εκεί δυσκολεύτηκε, καθώς πέτυχε 5 νίκες και μία μόλις ήττα στον όμιλο J, απέναντι στις Γαλατασαράι, Ρίτας και Μανίσα. Η υπόθεση πρόκριση ήταν πανεύκολη και έτσι το σύνολο του Ναβάρο οδηγήθηκε στην προημιτελική φάση, όπου «κονταροχτυπήθηκε» με την Ρετζιάνα. «Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου», 2 νίκες σε ισάριθμα ματς και πρόκριση στο Final Four.
Περνάμε στο κεφάλαιο Τενερίφη. Εκείνη ακολούθησε πιστά το παράδειγμα της συμπατριώτισσάς της και πέρασε από την φάση των 32 με 6/6 κόντρα στις Καρσίγιακα, Σεντ Κουεντίν αλλά και τον Κολοσσό. Στις 16 καλύτερες ομάδες είχε ελαφρώς καλύτερη πορεία από την Μάλαγα, ολοκληρώνοντας με 6 νίκες σε αντίστοιχο αριθμό αγώνων για τον όμιλο Κ απέναντι σε Ρετζιάνα, Πέτκιμ Σπορ και Μανρέσα. Τα Playoffs έφεραν την ιταλική Ντερτόνα στον δρόμο της Τενερίφης, την οποία «τελείωσε» με συνοπτικές διαδικασίες και 2 νίκες, έτσι ώστε να φτάσει στα Λιόσια.
Τέλος, η Γαλατασαράι τερμάτισε 2η στην πρώτη φάση της λίγκας, πίσω από την Νίμπουρκ και πάνω από τον Προμηθέα και την Βέτκα, συγκεντρώνοντας 4 νίκες και 2 ήττες. Στους 16 κορυφαίους οι Τούρκοι συνάντησαν την Μάλαγα στον δρόμο τους, αλλά στάθηκαν και τυχεροί διότι πέρα από τις δύο τους, οι Ρίτας και Μανίσα δεν μπόρεσαν να σταθούν αντάξιες των περιστάσεων. Με 4 νικηφόρα αποτελέσματα και 2 αρνητικά, οι Τούρκοι πέρασαν στα προημιτελικά όπου διασταυρώθηκαν με τη Νίμπουρκ. Μπορεί να είχαν... μειονέκτημα έδρας, αλλά ο παράγοντας αυτός δεν ήταν αρκετός για να τους ανακόψει και με νίκες εντός-εκτός προκρίθηκαν στο F4.
ΑΕΚ - Μάλαγα και Τενερίφη - Γαλατασαράι λοιπόν.
Όλα είναι έτοιμα για ένα ακόμα ιστορικό Final Four και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στα Λιόσια και τη SUNEL Arena. Σίγουρα θα παρατηρήσατε πως η σειρά της ΑΕΚ με την Ναντέρ, ήταν η μόνη που δεν τελείωσε στους δύο πρώτους αγώνες. Κάπου εδώ, σας υπενθυμίζουμε πως ο προπονητής της Μάλαγα, Ίμπον Ναβάρο, είχε δηλώσει τα εξής προ μερικών ημερών:
«Έχω εμπειρία ως αντίπαλος της ΑΕΚ και δεν είναι ευχάριστη».
Στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη πέραση η φράση «είναι ένας αγώνας». Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του δεύτερου ημιτελικού του BCL. Όλα μπορούν να συμβούν. Το σκεπτικό αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, αν λάβουμε υπόψιν πως ο κόσμος της «βασίλισσας» θα δώσει πάλι βροντερό παρόν, καθώς θα υπερισχύει κατά πολύ σε πλειοψηφία έναντι Ισπανών και Τούρκων.