Η πραγματικότητα της Φενέρμπαχτσε που αλλάζει και η ανάγκη για ενίσχυση που γίνεται επιτακτική

Η πραγματικότητα στις τάξεις της Φενέρμπαχτσε είναι αυτή τη στιγμή εντελώς διαφορετική από εκείνη στην οποία βρίσκονται οι υπόλοιπες ομάδες. Ειδικότερα, σε ότι έχει να κάνει με τους συλλόγους της Euroleague. Αν έβγαινε κανείς για γκάλοπ στους δρόμους της Αθήνας πριν από ένα δίμηνο και ρωτούσε ποια θα είναι η ομάδα που θα φτάσει έως το τέλος του δρόμου τη φετινή σεζόν, οι απαντήσεις θα ήταν πολύ συγκεκριμένες.
- Παναθηναϊκός
- Ολυμπιακός
Ή... με την αντίθετη σειρά, όπως προτιμάτε. Το θέμα είναι πως τα φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague ήταν οι δύο ελληνικές ομάδες, αλλά πήγαμε όλοι... κουβά. Ο «Σάρας» και οι παίκτες του ήταν «διψασμένοι», πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Η Φενέρ δεν κέρδισε μόνο το «τριφύλλι» στον ημιτελικό του θεσμού, εξαφάνισε και την Μονακό στον τελικό, νίκη που σήμανε πως η χρονιά της ήταν ούτως ή άλλως 100% πετυχημένη. Παρόλα αυτά, το σύνολο από την Πόλη δεν αρκέστηκε στις εκτός συνόρων επιτυχίες, καθώς διέλυσε και οποιονδήποτε αντίπαλο βρήκε απέναντί του στη Τουρκία και ολοκλήρωσε τη σεζόν, πετυχαίνοντας το treble.
Όλα αυτά καλά, το... μετά, όμως;
Όταν ένας σύλλογος κερδίζει, το brand του ισχυροποιείται. Ο κόσμος αρχίζει να τον παρακολουθεί, να τον θαυμάζει και αποτέλεσμα αυτού είναι οι αθλητές του να προσελκύουν μεγάλο ποσοστό ενδιαφέροντος. Δεν θα μπορούσε να μη συμβεί αυτό (και) με την Φενέρμπαχτσε, η οποία πλήττεται όσο περνάει ο καιρός όλο και παραπάνω, αφού οι αποχωρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Ο Γιασικεβίτσιους δεν είναι από τους προπονητές που θα δηλώσουν κάτι του στυλ... «θα πορευτώ με ότι έχω». Το έκανε στη Λιθουανία με την Ζάλγκιρις, πήγε μακριά μία φορά, αλλά μέχρι εκεί. Στην Μπαρτσελόνα έμαθε να δουλεύει με ανεξάντλητο υλικό και ακολουθεί πλέον ίδιο μοτίβο στην Τουρκία.
Πλέον όμως τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς η Φενέρμπαχτσε έχει αρχίσει να χάνει αρκετούς από τους στυλοβάτες της και η ανάγκη για ενίσχυση αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα. Η... δυσάρεστη αρχή έγινε με την μετακίνηση του Μάρκο Γκούντουριτς, ο οποίος μετακομίζει στο Μιλάνο για λογαριασμό της Αρμάνι. Επίσης, παρελθόν αποτελεί και ο Έρικ ΜακΚόλουμ. Τα νέα όμως που αλλάζουν για τα καλά την πραγματικότητα του συλλόγου, έχουν να κάνουν με το ότι ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις και ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς, αλλάζουν Ήπειρο και θα αγωνίζονται από τη νέα σεζόν στον «μαγικό πλανήτη». Ο Αμερικανός μεταβαίνει στους Φοίνιξ Σανς, ενώ ο Τούρκος γίνεται μέλος της ομάδας των Μέμφις Γκρίζλις, όπως δείχνουν τα πράγματα...
Σε περίπτωση που δεν το θυμάστε, ο ΜακΚόλουμ έγινε μέλος της Φενέρμπαχτσε στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου και κυριολεκτικά άλλαξε τη ροή της ιστορίας της. Από τη στιγμή που μετακινήθηκε στην Τουρκία πήρε μεγάλο μέρος των ευθυνών της ομάδας στις πλάτες του και συνείσφερε τα μέγιστα συγκεντρώνοντας στη Euroleague 12.5 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ. Τα σουτ του 37χρονου «σκότωσαν» τον Παναθηναϊκό στο Άμπου Ντάμπι και έκαναν τη ζωή του προπονητή, αλλά και των συμπαικτών του ευκολότερη.
Περνάμε στην περίπτωση του Μάρκο Γκούντουριτς. Ενός βετεράνου «φονιά», του οποίου οι υπηρεσίες ποτέ δεν έπαψαν να είναι χρήσιμες, καθώς το ταλέντο και η ευελιξία που τον διακατέχει τον κάνουν επιδραστικό σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ. Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι ο Μεσίνα τον επέλεξε, ώστε να... χτίσει πάνω του και να βασιστεί στην εμπειρία του. Το πόσο σημαντικός υπήρξε για την νικηφόρα πορεία της Φενέρμπαχτσε, έγινε κατανοητό από την κίνηση του Μαχμούτογλου, του αρχηγού της ομάδας που του έδωσε να σηκώσει την βαρύτιμη κούπα της Euroleague.
Ο «Σάρας» έχει αναδείξει πολλούς παίκτες στην καριέρα του ως προπονητής. Τον Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις τον έκανε ευρέως γνωστό πριν καν συναντηθούν στην Τουρκία. Οι δύο τους υπήρξαν επίσης συνοδοιπόροι στη Βαρκελώνη, για λογαριασμό της Μπάρτσα. Πλέον αποτελούν το... κορυφαίο δίδυμο αθλητή/προπονητή της Ευρώπης, καθώς ο ένας πήρε τον τίτλο του «Coach of the Year» στη Euroleague και ο άλλος αναδείχθηκε MVP του Final Four. Ο Λιθουανός «μαέστρος» δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Είναι πάντοτε αυστηρός και στα plays του παρατηρείται... ακρίβεια εκατοστού. Στον Αμερικανό φόργουορντ όμως έδωσε πλήρη ελευθερία και εκείνος την εκμεταλλεύτηκε. Ο Χέις-Ντέιβις εκτός από χαρισματικός σκόρερ, είναι και πολύ καλός αμυντικός, συνθήκη που αποδείχθηκε από την ανικανότητα των αντιπάλων του στο Άμπου Ντάμπι, να κερδίσουν το παραμικρό από αυτόν. Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις λένε, οπότε αφήνουμε εδώ αυτό, για να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το κενό που αφήνουν οι τρεις αθλητές.
Σε ότι έχει να κάνει με τον Ταρίκ Μπιμπέροβιτς, ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Σάρας, η αποχώρησή του έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανάδειξή του ως πρωταθλητή Ευρώπης. Με λίγα λόγια παίρνει το ταλέντο του και αρχίζει την απόπειρα για το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του ο Τούρκος, που πραγματοποίησε επίσης καταπληκτική εμφάνιση στον ημιτελικό της Euroleague, όπως και στα Playoffs της λίγκας, αλλά υπήρξε άτυχος και τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των προημιτελικών της Super Ligi.
Εκεί «πονάει» η Φενέρμπαχτσε
Αυτή τη στιγμή, η Φενέρμπαχτσε έχει βάλει στην τσέπη της το σεβαστό ποσό του ενός εκατομμυρίου, που αποτέλεσε το αντίτιμο έτσι ώστε να μπορεί να παραχωρηθεί o Ντέιβις στους Φοίνιξ Σανς. Επιπλέον, αν και δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στις υπηρεσίες του υπερταλαντούχου παίκτη, «γλιτώνει» και τα χρήματα που μεταβίβαζε στο λογαριασμό του. Το ποσό υπολογίζεται στα 2.2 - 2.5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Φενέρμπαχτσε πλέον θα μπορέσει να διαθέσει ώστε να «κυνηγήσει» την οποιαδήποτε περίπτωση θεωρεί ενδιαφέρουσα.
Στις θέσεις των φόργουορντ παραμένουν αυτή τη στιγμή για την Φενέρμπαχτσε ο Κόλσον, ο Μέλι, αλλά και ο Πιέρ. Παρόλα αυτά, κανείς δεν διέθετε τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως συνέβαινε με τους Ντέιβις και Μπιμπέροβιτς.
Η κάθε ομάδα έχει αδυναμίες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Παρόλα αυτά, ο λόγος που το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, έχει να κάνει με το ότι ο κάθε αθλητής μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει τον συμπαίκτη του, σε περίπτωση που εκείνος αποτελεί... αδύναμο κρίκο. Κακά τα ψέματα, η παραγωγικότητα των φόργουορντ και των γκαρντ της Φενέρμπαχτσε, «έκρυψαν» κατά κάποιο τρόπο την έλλειψη ταλέντου που υπήρχε στην ομάδα στη θέση «5». Σανλί και Μπιρτς σε καμία των περιπτώσεων δεν λογίζονταν ως παίκτες της ελίτ, αλλά ούτε που τα θυμάται κανείς πια αυτά, διότι απλά έχουν ανέβει και οι δύο στο Έβερεστ της Ευρώπης.
Επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση
Με τις αποχωρήσεις λοιπόν να πλήττουν τις θέσεις από τις οποίες οι Φενέρμπαχτσε έπαιρνε τα περισσότερα και την αγορά σε ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη να είναι πολύ περιορισμένη, μένει να δούμε τι ποσά είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν οι Τούρκοι ώστε να ψάξουν τις υπερβάσεις από... Αμερική μεριά.
Πάντως, τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει, αρκούν για να «κυνηγήσουν» κάποιον αθλητή που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στον σύλλογο. Το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όλων, είναι αυτό του Βασίλιε Μίσιτς. Αν υποθέσουμε πως αυτή την εποχή η «μερίδα του λέοντος» των κατοχών και των πόντων που παράγει η κάθε ομάδα, περνάνε από τα χέρια των γκαρντ της, η περίπτωση του Σέρβου θα ήταν εξαιρετικά σημαντική και ελκυστική.
Μπορεί οι Μπάλντουιν και Γουίλμπεκιν να έχουν «δέσει» στην Πόλη, αλλά όπως συνηθίζει να λέει ο Εργκίν Αταμάν, «όλοι οι καλοί χωράνε». Ο Σέρβος έχει παραχωρηθεί μέσω trade στους Μιλγουόκι Μπακς και ποιος ξέρει αν θα στεριώσει στα «Ελάφια», ή αν θα γίνει εκ νέου... μπαλάκι του τένις. Πάντως, αν και το συμβόλαιό του ανέρχεται στα 8.1 εκατ. δολάρια, δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψει στην «Γηραιά Ήπειρο», αφού έχει γίνει κατανοητό πως απλά το ΝΒΑ... δεν είναι για όλους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Μπακς τον πρόσθεσαν στο ρόστερ τους. Στο Μιλγουόκι γίνεται μία ξεκάθαρη προσπάθεια αναδόμησης, που έχει ως κύριο στόχο το να μείνει ευχαριστημένος ο μέγκα-σταρ του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Όλα τα σενάρια όμως σχετικά με τον «Βάσα», παραμένουν ανοιχτά.
Ο πρώην MVP αποτελεί πόθο όλων των μεγάλων δυνάμεων της Euroleague και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τα δεδομένα της λίγκας, όπως άλλωστε έγινε και από τη στιγμή που εντάχθηκε στην Αναντολού Εφές. Θα μπει πιο δυνατά στο παιχνίδι της απόκτησής του η Φενέρμπαχτσε, σε περίπτωση που η επιστροφή του πάρει «σάρκα και οστά», ή θα πορευθεί δίνοντας μικρότερα συμβόλαια σε παίκτες που θα θεωρήσει ο Γιασικεβίτσιους ότι μπορούν να συνεισφέρουν εξίσου; Μένει μόνο να το δούμε...