Η Ρεάλ έχει πλάνο… Κι ας μην της φαίνεται! Το ίδιο και ο Ολυμπιακός όμως!

Το προαιώνιο ερώτημα για τα πλέι οφς του ευρωπαϊκού μπάσκετ στις σειρές best of 5, είναι διαχρονικά καθιερωμένο και μάλλον αναπάντητο: Ποιο είναι το πιο δύσκολο ματς για τις ομάδες που έχουν το πλεονέκτημα έδρας, το πρώτο ή το δεύτερο; Οι απαντήσεις είναι πολυποίκιλες ακόμα και από αυτούς που έχουν συγκεντρώσεις καντάρια εμπειριών σε παρόμοιες προκλήσεις.
Ωστόσο, μία απάντηση, που προσεγγίζει την αλήθεια περισσότερο είναι η εξής: Οι αγώνες έχουν το ίδιο ποσοστό δυσκολίας όταν οι παίκτες διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και οι προπονητές αναγνωρίζουν τα στοιχεία που φέρνει στο τραπέζι ο αντίπαλος. Τόσο απλό; Τόσο! Όσο απλό τέλος πάντων, είναι για έναν παίκτη (ή για οποιονδήποτε άνθρωπο) να γίνει κυρίαρχος των συναισθημάτων του. Δηλαδή, όχι και τόσο!
Το πρώτο ματς , πάντως, στο ΣΕΦ, όπου ο Ολυμπιακός πέτυχε το 1-0, δείχνει κάποιους δρόμους. Τους οποίους είναι σκόπιμο οι ερυθρόλευκοι να έχουν στο μυαλό τους ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης.
Η Ρεάλ, ιδιαίτερα, στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε με ομάδα που ήταν εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την πρώτη ομάδα της φετινής κανονικής σεζόν στην Ευρωλίγκα. Πως προκύπτει αυτό; Κυρίως από το γεγονός ότι στις αμυντικές αντιμετωπίσεις καταγράφηκε τεράστιο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ των παικτών της, ασυνεννοησίες και εικόνες που μαρτυρούσαν μία ομάδα που δεν ήξερε τι ακριβώς είχε στο μυαλό της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των πόντων του Ολυμπιακού να έρθει είτε με τους ψηλούς, είτε με εύκολα drive ή εκτελέσεις των περιφειακών παικτών, έπειτα από συνεργασίες pick n’ roll.
Ήταν η Ρεάλ εντελώς απροετοίμαστη όμως; Η απάντηση δεν είναι αυτή που νομίζεις: Η ομάδα του Τσους Ματέο όχι μόνο δεν ήταν απροετοίμαστος, αλλά για πρώτη φορά, προσπάθησε να προετοιμάσει την ομάδα του καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Πως εξηγείται;
Η Ρεάλ, στη διάρκεια της κανονικής σεζόν δεν συνηθίζει να αλλάζει πολλά πράγματα στον τρόπο και την προσέγγιση του παιχνιδιού της. Έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που αμύνεται, ή επιτίθεται και οι διαφοροποιήσεις είναι πολύ σπάνιες.
Στην αναμέτρηση του ΣΕΦ, ειδικά στο αμυντικό μισό της, η Ρεάλ επιχείρησε να παρουσιάσει μία πάρα πολύ εξελιγμένη μορφή scouting σε τέτοιο βαθμό, που ένα ακατέργαστο μάτι θα ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβει τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει. Διότι σχεδόν για κάθε σχήμα, και για συγκεκριμένους παίκτες του Ολυμπιακού, ο Ματέο είχε εκπονήσει διαφορετικό πλάνο.
Το συνέβη όμως; Η Ρεάλ έπεσε θύμα του overdose των πληροφοριών από το τεχνικό τιμ, με αποτέλεσμα οι παίκτες να μην έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους, τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, όταν ο Ολυμπικακός παίζει με τονν Γκος ή τον Γουόκαπ και τον Μακίσικ… Με τον Βεζένκοφ, με τον ΜΙλουτίνοφ ή τον Φαλ… Πλάνο υπήρχε και μάλιστα εξαιρετικό αναλυτικό. Τόσο αναλυτικό όμως, που οι παίκτες δεν πρόλαβαν να το αφομοιώσουν και για αυτό το λόγο ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο οι ερυθρόλευκοι έμοιαζαν να κάνουν. Περίπατο.
Έκτοτε όμως, πέρασε μία ημέρα, με πολύ βίντεο και ανάλυση. Η τακτική της Ρεάλ, με τον Καμπάτσο να περνάει πάνω από το σκριν, με τον παίκτη που μαρκάρει τον Βεζένκοφ να μην αλλάζει ποτέ, με τους παίκτες παίκτες να παίζουν under με αντιπάλους τους Λι ή τον Γουόκαπ και τον Γκος, αλλά shadow όταν θα γίνει το δεύτερο διαδοχικό pick μετά το πρώτο και τους ψηλούς απλά να κάνουν σαφή την παρουσία τους για να μην ενθαρρύνουν τους χειριστές να επιτεθούν, θα έχει σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με το πρώτο ματς.
Ο Ολυμπιακός; Φυσικά το γνωρίζει! Όπως γνωρίζει ότι θα έχει διαρκώς το πάνω χέρι απέναντι στους Μαδριλένους όταν ο Γκος, η ο Φουρνιέ ή οποιοδήποτε χειριστής δε σταματήσει να είναι επιθετικός μετά το σκριν, αλλά γίνει παθητικός με αποτέλεσμα η άμυνα να έχει πολύ χρόνο να προσαρμοστεί.
Κι αυτά για την ομάδα του Μπαρτζώκα είναι τα μεγάλα στοιχήματα:
- Πόσες φορές και με ποιους τρόπους θα καταφέρει να βγάλει τον Ταβάρες να μαρκάρει μακριά από το καλάθι στο πικ…;
- Πόσες φορές θα χρησιμοποιήσει το step up pick που στο πρώτο ματς ταλαιπώρησε σε υπεθετικό βαθμό (βασάνισε στην πραγματικότητα) την άμυνα της Ρεάλ, με συγκλονιστικό συντελεστή στους πόντους ανά κατοχή; Τί είναι το step up pick; Είναι τα σκριν που κατά βάση γίνονται στις 45 μοίρες, ή όπουδήποτε κοντά σε αυτό το χώρο, σχετικά κοντά στην πλάγια γραμμή, είτε από δεξιά, είτε απο αριστερά. Με αυτόν τον τρόπο, πιο εύκολα από άλλες καταστάσεις, η επίθεση μπορεί να τραβήξει τον Ταβάρες ή τον εκάστοτε ψηλό μακριά από το χώρο που είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, τη ρακέτα… Ο Ολυμπιακός σκόραρε πάρα πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο στο πρώτο ματς.

- Ειδικά πάντως, όταν ο παίκτης που μαρκάρει στη γωνία είναι Γιουλ, ο χειριστής που παίρνει το σκριν έχει απίθανες ευκαιρίες να επιτεθεί. Είτε με άμεσο τρόπο, είτε (πιο σπάνια) με πάσα στη γωνία). Ο Γιουλ είναι συνήθης στόχος των αντιπάλων της Ρεάλ και στο πρώτο ματς ο Μακίσικ τον εξέθεσε αρκετές φορές (και τον Γιουλ, αλλά αυτόν που τον έχει χρεώσει με το μαρκάρισμα του πολύ εκρηκτικού Αμερικάνου)

- Το μόνο μελανό σημείο στις step up επιθέσεις του Ολυμπιακού ήταν η λειψή αποτελεσματικότητα του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Σήμερα, στις εκτελέσεις του οφείλει να είναι πιο συνεπής!
- Πόσο επιτυχημένα θα συνεχίσει να οδηγεί τους χειριστές της Ρεάλ προς το κέντρο της άμυνας, αποφεύγοντας να δεχθεί ο ίδιος τα step up screens να βγάζει μακριά από τη ρακέτα τους δικούς τους ψηλούς. Στο πρώτο ματς, η τακτική της απαγόρευσης του Καμπάτσο και των χειριστών να πηγαίνουν προς την πλάγια γραμμή και να τους οδηγούν προς το σημείο που βρίσκεται ο ψηλός που θα βοηθήσει (99% των περιπτώσεων προς το κέντρο του γηπέδου) λειτούργησε σχεδόν ιδανικά. Σήμερα;
- Η Ρεάλ έχει ψηλούς παίκτες που μετά το ρολ είναι σε θέση να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα… Ο ολυμπιακός από την πλευρά του και με την φιλοσοφία που έχει ο Μπαρτζώκας να θωρακίζει τη ρακέτα του με το “3” ή ακόμα και το “2” (μένουν μέσα αντί να κυνηγούν τους παίκτες τους μακριά όταν είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από μία πάσα) κατάφερε να περιορίσει τη δράση της front line της Ρεάλ… Σήμερα;
- Η Ρεάλ παίζει σαν δαίμονας στα πρώτα 6-8 δευτερόλεπτα των επιθέσεων. Αναζητά λύσεις σε αυτό το χρονικό σημείο. Αν βρει, θα έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Στο ΣΕΦ, την Τετάρτη βρήκε ελάχιστες έως καθόλου, επειδή το αμυντικό transition του Ολυμπιακού ήταν σχεδόν αψεγάδιαστο. Θα κάνει το ίδιο σε λίγες ώρες;
- Πόσο επιθετικός θα γίνει ο Σέιμπεν Λι, ή ο Βιλντόσα και ο Γκος και πως θα αντιδράσουν όταν καταλάβουν ότι η Ρεάλ τους δίνει πολύ χώρο να επιτεθούν ή να εκτελέσουν, παίζοντας under στο πρώτο πικ;
Αυτά για τον Ολυμπιακό… Η Ρεάλ τώρα:
- Για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, η Ρεάλ, όπως έκανε και στο πρώτο ματς, θα χρειαστεί, είτε να χρησιμοποιήσει για αρκετή ώρα ζώνη (πράγμα που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), ή να έχει σχήματα με αμυντικό προσανατολισμό που σημαίνει Καμπάτσο, Αμπάλδε, Ιμπάλα, Ταβάρες, Γκαρούμπα…
- Πόσους πόντους θα πάρει στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα των επιθέσεών της;
- Κατά πόσο θα καταφέρουν οι Μαδριλένοι και κυρίως ο Καμπάτσο, ο Γκαρούμπα και ο Χεζόνια θα καταφέρουν να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν το μάλλον περίπλοκο πλάνο του Ματέο στην αντιμετώπιση των σκριν.
- Τι προσαρμογές θα κάνει στα πλάγια σκριν…
- Πόσο συνεπής θα είναι, όπως έκανε στο πρώτο μέρος, στο στόχο που έχουν να χτυπήσουν στην άμυνα στον Μιλουτίνοφ (στο δεύτερο ημίχρονο του πρώτου ματς λειτούργησε αρκετά καλά)
- Πως θα αποφύγουν τα παιδικά λάθη που έκαναν στο GAME 1 και τα οποία δεν ήταν τόσο προϊόν της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά έλλειψη συγκέντρωσης και καθαρού μυαλού των δικών της παικτών.
- Θα καταφέρει ο Ματέο να ισορροπήσει με τα σχήματά του τις αδυναμίες που θα παρουσιάζονται στην άμυνα (ειδικά με τον Γιουλ , τον Μούσα, ή τον Φελίς στο παρκέ), ή στην επίθεση (π.χ. όταν θα επιλέγει σχήματα με Αμπάλδε, Γκαρούμπα)
Όλα αυτά βέβαια, είναι σχέδια επί χάρτου. Τα οποία οι προπονητές εν τελεί στηρίζουν στη συγκέντρωση των παικτών τους… Η προσωπική ικανότητα και η προσωπικότητα παίζουν τεράστιο ρόλο στο τέλος της ημέρας. Περισσότερα επί της οθόνης.