Κυνηγάκης στο Athletiko: «Ο αθλητισμός πρέπει να είναι σε ομάδες και όχι σε μονάδες όπως είμαστε στην Ελλάδα»»

Ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής των αποστάσεων της κολύμβησης παρέμεινε ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου στην ανοιχτή θάλασσα, είχε όμως αρκετά να πει στη μεικτή.
Πηγή: Athletiko
Παναγιώτης Βότσης avatar
Αποστολή στη Σιγκαπούρη Παναγιώτης Βότσης
Πηγή: Athletiko

Ο Άλκης Κυνηγάκης κατέκτησε την 14η θέση στην Ολυμπιακή απόσταση των 10χλμ open water στο Παγκόσμιο της Σιγκαπούρης καιβρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου στην 5η του παρουσία στον θεσμό. 

Ο 27χρονος αθλητής μίλησε στο Αthletiko λίγο μετά την κούρσα του και αναφέρθηκε στη δύσκολη χρονιά που είχε μέχρι να ξεκινήσει τη συνεργασία του με τον Μίλτο Κανελλόπουλο, αλλά και στο ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο Παγκόσμιο: «Η αλήθεια είναι ότι ήθελα κάτι παραπάνω, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι φέτος είναι μια μεταβατική χρονιά. Έκανα την προσπάθειά μου να φύγω στο εξωτερικό να κάνω προπόνηση αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα στο χέρι μας, οπότε έπρεπε να γυρίσω πάλι πίσω. Ξεκίνησα ουσιαστικά αρχές Νοέμβρη μέχρι τέλη Δεκέμβρη και Χριστούγεννα, δηλαδή στο Λάφμπορο στη Μεγάλη Βρετανία. Μετά έκανα δύο-τρεις εβδομάδες για να βρω πού θα συνεχίσω πάλι πίσω στην Ελλάδα. Άλλη μια χρονιά που είχε μεταβολές. Δεν τα έχω καταφέρει πολλά χρόνια τώρα να έχω σταθερό περιβάλλον, κάνω το καλύτερο δυνατό και ελπίζω από εδώ και πέρα να είναι καλύτερα τα πράγματα».

Για τις ειδικές συνθήκες της προετοιμασίας και τις ελλείψεις που είχε, πρόσθεσε: «Δεν ήταν φουλ η προετοιμασία φέτος. Είχα ζητήσει μία προετοιμασία σε υψόμετρο, αλλά δεν επιχορηγήθηκε από την κολυμβητική ομοσπονδία, επειδή δεν είχα πλήρη εικόνα το προγραμματισμό μου από την άρχη της χρονιάς. Το να παραμένεις σε αυτές τις θέσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γνωρίζοντας ότι δεν έχεις κάνει το peak της προσπάθειάς σου -μπορεί να ακούγεται άσχημο- αλλά είναι πολύ καλό».

Θα ήθελα κάτι παραπάνω, μία θέση μέσα στην οκτάδα

Η εξέλιξη της κούρας δεν πήγε ακριβώς όπως την είχε υπολογίσει ο Έλληνας αθλητής: «Ήταν μέσα στη στρατηγική να ξεκινήσω δυνατά τους πρώτους γύρους, ένιωσα μια ταλαιπωρία, οπότε πήγα σιγά σιγά πιο πίσω. Δεν είχα αυτήν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να κρατηθείς  κοντά στο pack των πρώτων. Δεν διάβασα πολύ καλά την κούρσα, υπολόγισα ότι οι Βορειοευρωπαίοι πιθανότητα θα σκάσουν από τη ζέστη, γιατί είχε 30 βαθμούς έξω και 30 μέσα στο νερό. Να καταλάβετε ότι η θερμοκρασία του κορμού ανεβαίνει πάρα πολύ και όταν συμβαίνει αυτό αρχίζει η εφίδρωση και μετά αρχίζει η ταλαιπωρία. Είμαι ευχαριστημένος. Θα ήθελα κάτι παραπάνω, τύπου μέσα στην οκτάδα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μια χαρά».

Πηγή: Eurokinissi / Αναστασία Καρεκλά
Πηγή: Eurokinissi / Αναστασία Καρεκλά

LA 2028 και η φιλοσοφία προπόνησης στην Ελλάδα

Ο Κυνηγάκης έχει ήδη αγωνιστεί σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Τόκιο το 2021 και στο Παρίσι το 2024, και έχει κατακτήσει την 5η και την 10η θέση αντίστοιχα. Ο στόχος είναι να βρεθεί προφανώς και σε τρίτη διοργάνωση στο Λος Άντζελες το 2028, αλλά αυτό θέλει να γίνει με τους δικούς του όρους: «O στόχος είναι το Λος Άντζελες το 2028, απλά θέλω κάποια πράγματα να γίνουν έτσι όπως εγώ τα θεωρώ σωστά. Δεν γίνεται να είναι τόσο αφοσιωμένος για τόσο καιρό και από εξωτερικούς παράγοντες να καταστρέφεται η προετοιμασία μου. Δεν είμαι πια ούτε 22, ούτε 23. Έχω νιώσει τη συνέπεια αυτού της τρόπου σκέψης, να κυνηγάς το αποτέλεσμα στο νερό, και στο τέλος της μέρας είναι καταστροφική, κάνεις να συνέλθεις πάρα πολύ καιρό. Σε κάθε προπόνηση μπαίνεις μέσα στο νερό και σου παίρνει ενέργεια, δεν είναι διασκεδαστική, ενώ θα πρέπει να είναι διασκεδαστική».

Ένα από τα σημεία που βλέπει μεγάλες διαφορές σε σχέση με το εξωτερικό, είναι διαφορά στην προπόνηση κατά μόνας ή σε ομάδα:  «Σίγουρα όταν δουλεύεις σε ένα μεγάλο γκρουπ το αποτέλεσμα είναι πιο αβίαστο, πιο όμορφο. Ο αθλητισμός νομίζω πρέπει να είναι σε ομάδες και όχι σε μονάδες όπως πολλές φορές είμαστε στην Ελλάδα. Αν παρατηρήσεις όλους τους αθλητές των αποστάσεων, πέρα από την Κρήτη, όλοι είναι μόνοι τους. Δηλαδή δεν υπάρχει μια συνοχή σαν ομάδα. Το οποίο, κατά τη δική μου απόψη πάντα, είναι πλην. Μπορεί να υπάρχουν και δύσκολες μέρες που έχεις κουραστεί πάρα πολύ. Δεν μπορείς να έχεις πάντα το χρονόμετρο πάνω και να βλέπεις. Ένας training partner θα σε βοηθήσει να πάτε ένα βήμα και δύο μαζί πιο πέρα. Αυτό κάνουν οι μεγάλες χώρες, η Ουγγαρία, η Γερμανία. Νομίζω πρέπει να παίρνουμε μαθήματα και από έξω. Καταλαβαίνω ότι είμαστε σε μια χώρα η οποία θέλει, αλλά δεν μπορεί. Εγώ όμως γώπρέπει να προστατεύσω το δικό μου εαυτό στο τέλος της μέρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ