Λογοκρισία, προπαγάνδα και ποδόσφαιρο - Η Βόρεια Κορέα στα χρόνια του Κιμ Γιονγκ Ουν

Τα πλοκάμια του Κιμ Γιονγκ Ουν και του δικτατορικού καθεστώτος του εκτείνονται σε κάθε γωνιά της βορειοκορεατικής κοινωνίας, επηρεάζοντας το ποδόσφαιρο και τον τρόπο με τον οποίο οι Βορειοκορεάτες βιώνουν τα μεγάλα γεγονότα του όμορφου παιχνιδιού.
Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης είναι στην ημερήσια διάταξη στην Πιονγκγιάνγκ, καθώς και η παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και των επικοινωνιών, αφού η μόνη εξουσιοδοτημένη πηγή πληροφοριών είναι το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Τύπου (KCNA), το επίσημο φερέφωνο της κυβέρνησης.
Αλλά μεταξύ προπαγανδιστικών φυλλαδίων και προγραμμάτων αφιερωμένων στην εξύμνηση της δυναστείας των Κιμ, οι Βορειοκορεάτες μπορούν να απολαύσουν το ποδόσφαιρο. Ένα μικρό δείγμα αθλητικής ψυχαγωγίας που, όπως όλα στη χώρα, δεν είναι απαλλαγμένο από προπαγάνδα και λογοκρισία για να προσαρμόσει τη χλιδή του αγγλικού ποδοσφαίρου στα πρότυπα της ασιατικής επικράτειας.
Μια Premier League... κομμένη και χειραγωγημένη
Σύμφωνα με μελέτη του «38 North», ενός Μέσου ενημέρωσης αφιερωμένου στην πολιτική και τεχνική ανάλυση των εσωτερικών υποθέσεων της Βόρειας Κορέας, από τις 13 Ιανουαρίου το κανάλι «KCNA» προσφέρει αγώνες από την τρέχουσα σεζόν της Premier League, αλλά το κάνει με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, χωρίς να αποκαλύπτει τον νικητή οποιουδήποτε αγώνα και αποφεύγοντας να δείξει οποιαδήποτε «συμβολή» αντίθετη με το καθεστώς.
Ο πρώτος αγώνας που μεταδόθηκε ήταν το Ίπσουιτς -Λίβερπουλ (0-2), που διεξήχθη στις 17 Αυγούστου 2024 και μεταδόθηκε από όλες τις τηλεοράσεις της Βόρειας Κορέας 150 ημέρες αργότερα. Οι θεατές μπόρεσαν να απολαύσουν το θέαμα των «Reds», αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν κανένα από τα γκολ, καθώς τα παιχνίδια διακόπτονται συνήθως μετά από 60 λεπτά και οι παίκτες του Σλοτ, βρήκαν δίχτυα στο 60ο και 65ο λεπτό με γκολ των Ντιόγκο Ζότα και Μοχάμεντ Σαλάχ.
Στο ίδιο πνεύμα, τα γραφικά στα αγγλικά αντικαθίστανται από γραφικά στα κορεατικά, τα διαφημιστικά λογότυπα είναι θολά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφήμιση του ίδιου του γηπέδου αραιώθηκε.
Νοτιοκορεάτες στην Premier League; BAN
Αν και οι Κορεάτες μπορεί να καταναλώνουν μερικούς αγώνες της Premier League, είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν ολόκληρη τη σεζόν. Μια σεζόν της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας έχει 380 αγώνες εκ των οποίων, πέρυσι μεταδόθηκαν μόνο 21, επαναλαμβάνοντας σε πολλές περιπτώσεις για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μονομαχία των τελευταίων δύο τρίτων της σεζόν.
Ομοίως, δεν εμφανίζονται όλες οι ομάδες στις οθόνες της Βόρειας Κορέας. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023-2024, δεν μεταδόθηκαν αγώνες με τη συμμετοχή των Μπρέντφορντ, Μπράιτον, Έβερτον, Τότεναμ ή Γουλβς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τρεις από αυτές τις πέντε ομάδες (Μπρέντφορντ, Τότεναμ και Γουλβς) έχουν παίκτες από τη Νότια Κορέα, μεγάλο εχθρό του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ. Ο μέσος Τζι-σου Κιμ παίζει για την Μπρέντφορντ, ο επιθετικός Χι-Τσαν Χουάνγκ για τη Γουλβς και ο Χέουνγκ-Μιν Σον για την Τότεναμ, όπου είναι και το μεγάλο αστέρι της Νότιας Κορέας.
Λογοκρισία εναντίον των εχθρών του
Η αποστροφή προς όλα όσα αντιπροσωπεύει η Νότια Κορέα είναι κοινή στις αθλητικές εκπομπές του καθεστώτος. Πέρυσι, στο Champions League, το «KCTV» μετέδωσε όλα τα παιχνίδια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με διαφορά μηνών, λογοκρίνοντας, ωστόσο, την Παρί Σεν Ζερμέν μέχρι τους ημιτελικούς, όπου αποκλείστηκε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μια περίεργη και εκπληκτική σύμπτωση: Η παρουσία στη γαλλική ομάδα του Λι Κανγκ Ιν, ενός επιθετικού από τη Νότια Κορέα.
Όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022, η δικτατορία εξέπληξε με μια πολύ προηγμένη κάλυψη για τα πρότυπα της επικράτειας. Η τηλεόραση του καθεστώτος μετέδωσε όλους τους αγώνες με μόνο μία ή δύο ημέρες καθυστέρησης, μεταδίδοντας έως και τέσσερις αγώνες σε μία ημέρα. Είναι αλήθεια ότι η λογοκρισία εξακολουθούσε να υπάρχει, καθώς οι μόνοι τέσσερις αγώνες που δεν μεταδόθηκαν από το τουρνουά ήταν οι τρεις της Νότιας Κορέας στη φάση των ομίλων και η σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουαλίας.
Ακόμα κι έτσι, ο λαός της Βόρειας Κορέας μπόρεσε να βιώσει τον αποκλεισμό της γειτονικής του χώρας από τη Βραζιλία (4-1) σε μια εκπομπή όπου χαρακτηρίστηκαν ως «μαριονέτες» στα γραφικά της σύγκρουσης.