O Γουόρεν Μπάφετ δεν επένδυσε ποτέ στα σπορ: Γιατί αγνόησε το NBA και την Premier League

Στα 94 του χρόνια αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί. Και ενημέρωσε γι’ αυτή του την απόφαση κατ’ αρχάς το ίδιο του το… τέκνο: Την Berkshire Hathaway. Στο τέλος του χρόνου, όπως ο ίδιος ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε προ ημερών, θα παραδώσει τη θέση του CEO στους επόμενους διαχειριστές της μεγαλύτερης εταιρείας χαρτοφυλακίου στον κόσμο.
Η Berkshire Hathaway, που κάποτε ήταν μια σχετικά μικρή βιοτεχνία κλωστοϋφαντουργίας, με τις εμπνεύσεις και τη συνέπεια δεκαετιών του Μπάφετ, έγινε η μεγαλύτερη Holding Company όλων των εποχών. Δημιούργησε επίσης, μία επενδυτική φιλοσοφία, βασισμένη κυρίως στην υπομονή και την κατάργηση της απληστίας, για την οποία γράφτηκαν αμέτρητα βιβλία, όπως και για τον ίδιο τον Μπάφετ ακόμα περισσότερα.
Ο «Μάντης της Ομάχα», όπως συχνά αναφέρεται, για να υπογραμμίζεται ταυτόχρονα και η καταγωγή του από την πόλη της Νεμπράσκα, το 2021 ξεπέρασε το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προσωπική περιουσίας και στην τελευταία καταμέτρηση προσεγγίζει τα 170 δισεκατομμύρια. Νούμερο που υπολογίστηκε, αφού πρώτα είχε κάνει εντός του ίδιου έτους (2024) φιλανθρωπικές δωρεές ύψους 68 δισεκατομμυρίων. Συγκριτικά αναφέρουμε πως ο Έλον Μασκ (Νο.1) κατέχει περιουσία 395 δισεκατομμυρίων και ο Τζεφ Μπέζος (Νο.2) βρίσκεται στα 209 δισεκατομμύρια.
Ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε την πρώτη του μετοχή στα 11 του χρόνια και για την ακρίβεια ήταν τρεις μετοχές της πετρελαϊκής Cities Services Preferred που κόστιζαν 38 δολάρια και τις πούλησε λίγους μήνες αργότερα, αφού πρώτα ξεπέρασαν τα 300 δολάρια η μία. Είτε αυτόνομα, είτε μέσω της Berkshire Hathaway, έχει επενδύσει σχεδόν στα πάντα πάντα! Έχει εξαγοράσει εταιρείες εξ ολοκλήρου. Από τις μπαταρίες Duracell, και τα ζαχαρωτά See’s Canties, μέχρι την BNSF Railway που είναι μία από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές εταιρείες στις ΗΠΑ.
Διαχειρίζεται ακόμα το 40% του χαρτοφυλακίου της Apple, με την Coca-Cola συνεργάζεται από το 1988, ενώ η American Express και η Bank of America κάποια στιγμή θα του στήσουν… άγαλμα. Ποτέ του όμως, δεν έβαλε χρήματα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Ήταν φίλαθλος, του άρεσαν τα σπορ και θα μπορούσε να είχε εμπλακεί με το NBA όποτε κι αν το επιθυμούσε. Δεν το έκανε.
Η περίπτωση των Κλίπερς και η πίστη του στον ΛεΜπρόν
Όταν οι Λος Άντζελες Κλίπερς έβαλαν πωλητήριο λόγω του σκανδάλου από το ρατσιστικό παραλήρημα του τότε ιδιοκτήτη, Ντόναλντ Στέρλινγκ, προτού εμφανιστεί ο Στιβ Μπάλμερ, γνωστοί, φίλοι και συνεργάτες προσπαθούσαν να πείσουν τον Γουόρεν Μπάφετ να δώσει τα λεφτά που απαιτούνταν για να τους αποκτήσει.
Δεν τσιγκουνεύτηκε τα 2 δισεκατομμύρια που τελικά πωλήθηκε ο οργανισμός από την Καλιφόρνια. Άλλωστε δεν ήταν δα και κάποιο σημαντικό ποσό γι’ αυτόν, αλλά μία τέτοιου είδους επένδυση, με το status που φέρει και την επιρροή σε προσωπικό επίπεδο, δεν ανήκε στην επενδυτική φιλοσοφία του Μπάφετ. Ούτε στον χαρακτήρα του. Ταιριάζει... γάντι πάντως, στον Μπάλμερ.
Βέβαια, ο Μπάφετ είχε κάνει και οικονομική ανάλυση για το συγκεκριμένο πεδίο και συνολικά για τα αμερικάνικα σπορ (NBA, NFL, MLB), αλλά και για τις ομάδες ποδοσφαίρου των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Όπως η αγγλική Premier League που πλέον πάνω από τις μισές ομάδες της ανήκουν σε Αμερικανούς επιχειρηματίες.
Και ναι μεν θεωρείται ο απόλυτος σούπερ σταρ της Wall Street και ο μεγαλύτερος picker μετοχών στην ιστορία του Καπιταλισμού, αλλά μόνο μία φορά επένδυσε σε ομάδα. Μάλιστα, δεν το έκανε με σκοπό να κερδίσει, αλλά να βοηθήσει. Αγόρασε κάποια στιγμή την ομάδα χόκεϊ επί πάγου νέων, ονόματι Ομάχα Λάνσερς. Τον σύλλογο από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ως εκεί!
Χρησιμοποίησε βέβαια τις πλατφόρμες των αμερικάνικων σπορ για λόγους μάρκετινγκ. Oπως τότε που προσέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε όσους θα προέβλεπαν σωστά την κατάταξη της τελικής φάσης του Κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετμπολ (NCAAB), αλλά ήταν κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο αγοράς ομάδας.
Από τη μία είχε δηλώσει πως είναι μεγάλος θαυμαστής του ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον οποίο θεωρεί «ικανό και έξυπνο» ακόμα και ως επιχειρηματία. Όταν έπαιζε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, την αγαπημένη ομάδα του Μπάφετ στο NBA, πήγαινε συχνά στο γήπεδο για να τον δει να αγωνίζεται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα... πόνταρε και πάνω στον King James ή στην ομάδα που εκπροσωπεί.
Δεν επενδύει σε ότι δεν κατανοεί πλήρως: Επιφυλάξεις και για τη Nike
Οι λόγοι για την μη επενδυτική του εμπλοκή με τα σπορ πάντως, δεν αποτέλεσαν ποτέ μυστικό. Λειτουργούσε συντηρητικά και με μακροπρόθεσμους ορίζοντες. Το προφίλ του ως επενδυτής, αλλά και ως άτομο, δεν θεωρούσε πως ανήκε σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τύποι όπως ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, Στιβ Μπάλμερ. Κυρίως όμως, δεν ήθελε να εμπλακεί με τα σπορ για οικονομικοτεχνικούς λόγους. Που και ο ίδιος είχε ενημερώσει για το ποιοι ήταν αυτοί σε δημόσιες ομιλίες του.
Ο βασικότερος απ' όλους του λόγους που ο Γουόρεν Μπάφετ τελικά δεν επέλεξε να εμπλακεί με τα σπορ ήταν η «περιορισμένη κερδοφορία και το υψηλό κόστος», κατά τους μαθηματικούς του υπολογισμούς.
Έχει δηλώσει ότι οι επαγγελματικές ομάδες συχνά δεν αποφέρουν σημαντικά κέρδη και ότι η αξία τους αυξάνεται κυρίως λόγω της ζήτησης που έχει το προϊόν από πλούσιους πελάτες. Συνέκρινε αυτή την κατάσταση με την αγορά έργων τέχνης. Κάτι που δεν… ευθυγραμμίζεται με τη φιλοσοφία του για επενδύσεις σε επιχειρήσεις με σταθερή και προβλέψιμη κερδοφορία.
Επίσης, έχει σημειώσει και τα προβλήματα διαχείρισης που προκύπτουν από την πίεση των φιλάθλων. Έχει αναφέρει ότι «η ιδιοκτησία μιας ομάδας συνεπάγεται με διαρκή πίεση από τον κόσμο και από τα μέσα ενημέρωσης». Ειδικά όταν η ομάδα δεν αποδίδει καλά, κάτι που θεωρεί «πονοκέφαλο» που πάντα προτιμούσε να αποφύγει.
Ένας ακόμα λόγος, ήταν πως ο Μπάφετ πάντα απόφευγε επενδύσεις σε τομείς που δεν κατανοεί πλήρως. Και γι’ αυτό πέραν την άρνησή του σε περιπτώσεις αγοράς ομάδας του NBA, του NFL και του MLB, της Premiere League ή οποιουδήποτε μεγάλου πρωταθλήματος στον κόσμο, έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις και για τις επενδύσεις σε εταιρείες αθλητικού εξοπλισμού, όπως η Nike για παράδειγμα, λόγω της πολυπλοκότητας και της έντονης ανταγωνιστικότητας του κλάδου.
Κυρίως όμως, ήταν πάντα «αλλεργικός» στη δημοσιότητα και στην προβολή. Από... μικρός! Την προσοχή της μάζας την απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι. Έτσι, οι Ομάχα Λάνσερς αποτέλεσαν τη μόνη επένδυσή του στον αθλητισμό και η άρνησή του να αγοράσει τους Λος Άντζελες Κλίπερς του NBA και των Ατλάντα Μπρέιβς του MLB ήταν αυτές που τον έφεραν κοντά στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά δεν συνδέθηκαν ποτέ μαζί του. Προτιμούσε να παραμείνει φίλαθλος και τα λεφτά του να τα βλέπει να... αυγατίζουν στην Coca-Cola.