O λόγος που οι κολυμβητές κάνουν ντους ενδιάμεσα από τους αγώνες

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει τους αθλητές του υγρού στίβου, οι οποίοι κάνουν ντους πριν βουτήξουν ξανά στην πισίνα, ξέρετε όμως τον λόγο;
Πηγή: Julian Stratenschulte / picture alliance via Getty Images / Ideal Images
Πηγή: Julian Stratenschulte / picture alliance via Getty Images / Ideal Images

Βγαίνουν από την πισίνα και πριν ξαναμπούν σ' αυτή, κάνουν πρώτα ένα γρήγορο αλλά πολύ σημαντικό για τον οργανισμό τους ντους. Μπορεί να φαίνεται κάπως υπερβολική αυτή η διαδρομή, αλλά δεν είναι! Έχει να κάνει με μία διαδικασία που έχει και ιατρικό πρόσημο και εξήγηση.   

Οι αθλητές του υγρού στίβου στο υψηλό επίπεδο κι ειδικά όσοι είναι επιμελείς με το σώμα τους και την προετοιμασία για τη δράση που έπεται, κάνουν ντους ανάμεσα στους αγώνες τους, ακόμα κι αν αυτοί απέχουν χρονικά ελάχιστα λεπτά ο ένας από τον άλλον.

Αυτό ισχύει και στις καταδύσεις, αλλά και σε όλα τα αγωνίσματα κολύμβησης που έχουν διαδοχή στο πρόγραμμά τους. Στο πόλο για παράδειγμα, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς όταν τελειώνει ο ένας αγώνας δεν ακολουθεί επόμενος. 

Το... μυστικό αυτού του ενδιάμεσου ντους, που δεν είναι υποχρεωτικό αλλά έχει νόημα και ουσία, έχει να κάνει με το μυϊκό σύστημα των αθλητών. 

Ο ρόλος της αιμόστασης 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (World Aquatics) έχει θέσει ως όρο ότι οι πισίνες πρέπει να έχουν θερμοκρασία από 25 έως 28 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μην υπερθερμαίνονται οι αθλητές ούτε να... παγώνουν κατά τη διάρκεια της προπόνηση ή του αγώνα.  

Επειδή όμως, συνήθως η θερμοκρασία του νερού με την εξωτερική θερμοκρασία διαφέρει, αυτό επηρεάζει και την αιμόσταση του οργανισμού του ανθρώπου. Έτσι, όταν οι κολυμβητές βγαίνουν από την πισίνα, το σώμα τους αλλάζει απότομα θερμοκρασία (εκτός βέβαια κι αν το περιβάλλον έχει όμοια). Αυτή η αλλαγή, κάνει τους μύες να καταπονούνται, να σφίγγονται και έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοσή τους στον αγώνα που ακολουθεί.

Έτσι κάνουν ζεστό ντους ώστε να... απομακρύνουν από πάνω τους τη θερμοκρασία του νερού της πισίνας που πριν από λίγο βρίσκονταν μέσα σε αυτή. Και με αυτόν τον τρόπο κρατούν τους μύες τους χαλαρούς και κατ' επέκταση σε κατάσταση ιδανικής ετοιμότητας για τη δράση που έρχεται! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ