Οι ψυχίατροι στην Αγγλία... συνταγογραφούν αγώνες ποδοσφαίρου σε ασθενείς με κατάθλιψη

Μια άκρως επαναστατική επιλογή φέρνουν στο προσκήνιο οι γιατροί στην Αγγλία, καθώς θα ξεκινήσουν να «συνταγογραφούν» ζωντανούς ποδοσφαιρικούς αγώνες σε ασθενείς με κατάθλιψη στο Νησί. Η πρωτοβουλία που αποκαλύφθηκε μέσω της «Ιndependent», πήρε... σάρκα και οστά από τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Δρ. Σάιμον Όφερ και τον ιδιοκτήτη της Ecotricity, Ντέιλ Βινς.
Η εν λόγω κίνηση θα προσφέρει στους ασθενείς των ιατρείων στην περιοχή του Γκλόστερσαϊρ την δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά παιχνίδια της Φόρεστ Γκρίν (ομάδα της ερασιτεχνικής κατηγορίας), η οποία ανήκει στον Βινς.
O πρώην γενικός ιατρός και νυν βουλευτής είναι υπέρμαχος της «κοινωνικής συνταγογράφησης» αντί των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για άτομα με ήπια συμπτώματα κατάθλιψης. Στο παρελθόν, ο ίδιος είχε προβεί σε συνταγογράφηση δραστηριοτήτων όπως κηπουρική ή θέατρο. Παράλληλα, τόνισε ότι το 90% των ασθενών συνεχίζουν με αυτές τις δραστηριότητες.
«Πιστεύω πως υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο να παρακολουθείς ποδόσφαιρο, καθώς σου προσφέρει την αίσθηση του ανήκειν σε μια κοινότητα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σημερινή κοινωνία είναι η κοινωνική απομόνωση. Είναι πραγματικά τοξική και έχει επιδεινωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι παμπ δεν είναι πια δημοφιλείς, βγαίνουμε λιγότερο, δεν ζούμε πια σε εκτεταμένες οικογένειες.Όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για την υγεία. Είναι βασικό να βγάλουμε τους ανθρώπους έξω, να κοινωνικοποιηθούν», δήλωσε ο Δρ. Όφερ.
Ο Όφερ σε πολλές συνεντεύξεις του έχει ταχθεί εναντίον της συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών σε περίπτωση ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν τέτοιου είδους φάρμακα αυξήθηκε κατά 2.1% σε σύγκριση με το 2022/23. «Αν κάποιος έχει σοβαρή κατάθλιψη, τότε ασφαλώς και θα προτείνω αντικαταθλιπτικά. Αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει αυτό που αποκαλούμε ήπια έως μέτρια κατάθλιψη.
Η τρέχουσα τάση είναι να τους δίνουμε χάπια, επειδή ουσιαστικά δεν υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη — μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες για να λάβεις βοήθεια — και νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι άλλο», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξη του.