«Pay Us What You Owe Us»: Στο WNBA... επαναστατούν
Όπως είναι σαφές, οι διαφορές που υπάρχουν στον τομέα των οικονομικών απολαβών, ανάμεσα στο Ανδρικό και το Γυναικείο μπάσκετ, είναι τεράστιες. Ο χώρος θεωρείται εδώ και δεκαετίες ανδροκρατούμενος και τα χρηματικά ποσά που μπαίνουν στους λογαριασμούς των παικτών του «μαγικού πλανήτη», θεωρούνται... αστρονομικά μπροστά σε εκείνα που λαμβάνουν οι αθλήτριες του WNBA. Πάντως, φαίνεται πως αυτή την στιγμή γίνεται μία σπουδαία προσπάθεια ώστε η συνθήκη αυτή να διαφοροποιηθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Στο All-Star Game του WNBA, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ώρες, οι αθλήτριες που έλαβαν μέρος βγήκαν για ζέσταμα φορώντας ένα μαύρο t-shirt στο οποίο ήταν γραμμένη η εξής φράση: «Pay Us What You Owe Us». Το αξίωμά τους είναι σαφές... Οι Αμερικανίδες (και μη) ζητούν περισσότερα χρήματα, καθώς θεωρούν πως οι υπηρεσίες τους, ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται και το ταλέντο τους, είναι ικανά να τους προσφέρουν ακόμα περισσότερα.
Το WNBA και η ένωση παικτριών διαπραγματεύονται αυτή την εποχή μία νέα συλλογική σύμβαση (CBA). Το αίτημα των αθλητριών είναι όπως καταλάβατε η αύξηση των μισθών και ο λόγος της... εξέγερσης «κρύβει» μία τεράστια διαφορά, στον τρόπο με τον οποίο καταμερίζει τα έσοδά του το ΝΒΑ, με εκείνον που το κάνει το WNBA.
Η Ανδρική κορυφαία λίγκα στον κόσμο, κατανέμει το 50% των κερδών στους αθλητές της, όπως δηλαδή είναι και το λογικό/δίκαιο. Αντιθέτως, στο πρωτάθλημα Γυναικών δεν συμβαίνει το ίδιο, καθώς οι παίκτριες λαμβάνουν μόλις το 25%. Το υπόλοιπο μέρος των ποσών που θεωρούν εκείνες πως θα έπρεπε να παίρνουν, προστίθεται στο ταμείο που χρησιμοποιεί το WNBA για να πληρώνει τις παίκτριες στη διάρκεια της offseason μέσω συμφωνιών μάρκετινγκ.
Επίσης, το WNBA πληρώνει και σύμφωνα με το αν η λίγκα έχει πιάσει τον «συνολικό στόχο εσόδων», πράγμα που σημαίνει ότι υπό προϋποθέσεις, το 25% που αναφέρθηκε προηγουμένως, ίσως σε μερικές περιπτώσεις να πηγαίνει και ακόμα πιο κάτω... Προφανώς, στον «μαγικό πλανήτη» κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και οι παίκτες εξασφαλίζουν τα ποσά που έχει συμφωνηθεί ότι θα λαμβάνουν ετησίως, κάτω υπό τις οποιεσδήποτε συνθήκες.
Μέλος των... διαμαρτυριών, δεν θα μπορούσε να μην είναι η Κέιτλιν Κλαρκ (ακόμα και αν δεν έλαβε μέρος στο All-Star Game). Η υπερταλαντούχα παίκτρια που έχει αλλάξει πλήρως τις ισορροπίες στον κόσμο του μπάσκετ Γυναικών και μόνο από τις δικές της επιδόσεις, το προϊόν αποκτά αυτομάτως μεγαλύτερη αξία. Σε ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει, σχετικά με τις συγκρίσεις ανάμεσα στον μισθό και τις χορηγικές συμφωνίες από τις οποίες πληρώνεται, η Κλαρκ είπε τα εξής:
«Ειλικρινά, νιώθω ότι είμαστε πραγματικά τυχερές, που έχουμε αυτές τις εξτρά συμφωνίες. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία παλεύουμε στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να πληρωνόμαστε περισσότερο και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον καθώς η λίγκα συνεχίζει να αναπτύσσεται. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε την διαπραγμάτευση».
Το υψηλότερο συμβόλαιο (Super-maximum) που αυτή την στιγμή υφίσταται στο WNBA, ανέρχεται στις 249.000 δολάρια ((διαθέσιμο μόνο για «cored players», μία ανά ομάδα), ενώ για τις αθλήτριες που κάνουν το ντεμπούτο τους στην διοργάνωση (rookies), δίνεται το ποσό των 72.000 δολαρίων. Εννοείται πως μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και γελοίο να συγκριθούν αυτά τα νούμερα, με εκείνα που μπαίνουν στους χρηματικούς λογαριασμούς των Ανδρών.