Πώς μια ομάδα σαν την Κόμο έχει δώσει 100 εκατομμύρια για μεταγραφές μέσα σε ένα εξάμηνο;

Η Κόμο έγραψε ιστορία πέρυσι, όταν εξασφάλισε την άνοδο στη Serie A μετά από 21 χρόνια εκτός κορυφαίας κατηγορίας, κατά τη διάρκεια των οποίων χρεοκόπησε δύο φορές. Φέτος έστω και με δυσκολία, η ομάδα του Τάσου Δουβίκα κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στα «σαλόνια» του ιταλικού πρωταθλήματος.
Ο σύλλογος που εδρεύει στις όχθες της λίμνης Κόμο έχει βιώσει μια εκπληκτική αναβίωση τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνοντας από την τέταρτη κατηγορία στην πρώτη με τρεις ανόδους σε έξι χρόνια.
Αδιαμφισβήτητα αποτέλεσε ένα παραμυθένιο ταξίδι για τους οπαδούς της Κόμο, μιας ομάδας που ανήκει εν μέρει στους πρώην αστέρες της Premier League, Τιερί Ανρί και Σεσκ Φάμπρεγας, και της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο πρώην μέσος της Τσέλσι, Ντένις Γουάιζ.
Η Κόμο ήταν η μοναδική ομάδα στην Ιταλία που πλήρωσε τα περισσότερα χρήματα σε μεταγραφές (49,2 εκατομμύρια) στην περασμένη χειμερινή μεταγραφική αγορά και, σε μόλις έξι μήνες, έχει επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το διάστημα αποκτήθηκαν παίκτες όπως ο Μαξένς Κακερέ (15 εκατομμύρια από Λιόν), ο Τάσος Δουβίκας (14 εκατομμύρια από Θέλτα) και ο Ασάνε Ντιάο (12 εκατομμύρια απόΜπέτις). Σύμφωνα με το Transfermarkt είναι η τρίτη ομάδα που έχει ξοδέψει τα περισσότερα αυτό το καλοκαίρι, πίσω μόνο από την Αταλάντα (61,8) και τη Γιουβέντους (73,9).
Πώς επενδύει τόσα χρήματα η Κόμο;
Η ερώτηση που πλανάται είναι η εξής: Πώς μπορεί μια ομάδα που δεν είναι από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ιταλίας να ξοδεύει τόσα πολλά σε μεταγραφές;
Η απάντηση είναι απλή. Οι αδελφοί Χαρτόνο, Ινδονήσιοι επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες του ομίλου Djarum, ενός ομίλου με συμφέροντα στον τραπεζικό τομέα, τον καπνό, τα ακίνητα και την τεχνολογία. Αγόρασαν την Κόμο το 2019 για μόλις 200.000 ευρώ, όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν στη Serie D και έκτοτε έχουν χτίσει ένα από τα πιο στέρεα έργα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
«Θα δημιουργήσουμε ταξιδιωτικά πακέτα για να φέρουμε ανθρώπους στο Κόμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Μίρβαν Σουβάρσο, το στέλεχος που εκπροσωπεί την ιδιοκτησία. «Το αρχικό στάδιο είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του παιχνιδιού, αλλά θα την συνδυάσουμε με πράγματα που είναι αποκλειστικά διαθέσιμα μόνο στο Κόμο».
Τα δύο αδέρφια έχουν συνολική καθαρή αξία 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Forbes, γεγονός που τους καθιστά τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Δεύτερος στη λίστα είναι ο Ρόκο Κομίσο, ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα, του οποίου η νέα περιουσία ανέρχεται σε οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την ένταξή τους στον σύλλογο, έχουν επενδύσει περισσότερα από 43 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2022-2023, χωρίς να καταφύγουν σε χρηματοοικονομικό χρέος. Την περασμένη σεζόν, έκλεισαν με ζημίες 47 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με καθαρά κέρδη 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του συλλόγου.
Αυτή η οικονομική στήριξη επέτρεψε στην Κόμο να κινηθεί με πρωτοφανή ευκολία στην μεταγραφική αγορά. Μέχρι στιγμής, η Κόμο έχει κερδίσει μόνο 4,4 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις (Ιωάννου, Γκιντότι και Μπελέμο μεταγράφηκαν όλοι στη Σαμπντόρια). Επιπλέον, επενδύονται κεφάλαια στον εκσυγχρονισμό του σταδίου Τζουζέπε Σινιγκάλια και στην κατασκευή ενός νέου αθλητικού κέντρου.