Ο Παναθηναϊκός θέλει να βγάλει από... πάνω του άλλα 6,6 εκατ. ευρώ από Βιλένα και Μαξ

Η δύσκολη «αποστολή» για την απαλλαγή των συμβολαίων «βαριδιών» του Ολλανδού μέσου και του Γερμανού μπακ και τα καλοκαιρινά δεδομένα.
Ο Παναθηναϊκός θέλει να βγάλει από... πάνω του άλλα 6,6 εκατ. ευρώ από Βιλένα και Μαξ

Είναι τρομερά πολύπλευρο φέτος όλο το κομμάτι του προγραμματισμού του Παναθηναϊκού, καθότι στη συνολική εξίσωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πως υπάρχει (πάντα) και η παράμετρος του «Cost Control» της UEFA, την οποία έχει αναλύσει πλήρως το Athletiko από τις 17 Απριλίου.

Και σε κάθε περίπτωση επηρεάζει το «τριφύλλι» τόσο λόγω της αναγκαίας πώλησης (μίνιμουμ) ενός ποδοσφαιριστή, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες «πηγές» εσόδων, όσο και στο πως θα διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι «ισορροπίες» στο εξοδολόγιο/κοστολόγιο του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού, δεδομένου ότι τα έξοδα σε αγορές, συμβόλαια (με την εφορία) παικτών και προπονητών, αμοιβές σε ατζέντηδες κ.ο.κ., δεν μπορούν να ξεπερνούν -βάσει της ντιρεκτίβας της UEFA που έχει τεθεί σε ισχύ από πέρσι ως μετεξέλιξη του Financial Fair Play- το 70% των συνολικών εσόδων μίας ομάδας για την περίοδο 2025/26.

Μικρή παρένθεση στην προκειμένη περίπτωση, διότι έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί απ’ την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία η «ποινή» που θα επιβληθεί στους «πράσινους». Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν ακροάσεις του νομικού επιτελείου του Παναθηναϊκού στις αρμόδιες επιτροπές της UEFA, δόθηκαν επαρκείς (ως ένα σημείο) εξηγήσεις και φαίνεται πως σ’ αυτή τη φάση το «τριφύλλι» θα δεχθεί ως «τιμωρία» ένα πρόστιμο το οποίο θα φτάνει ξεπερνάει τις 300.000 με 400.000 ευρώ.

Πλέον όμως έχει βγει... κίτρινη κάρτα προς τον Παναθηναϊκό, που θα παραμείνει στο monitoring και δεν θα πρέπει να παραβιάσει εκ νέου το «Cost Control», όσον αφορά το εξοδολόγιό του. Όχι τη δυνατότητα ρευστότητάς ή διάθεσης χρημάτων που μπορεί να υπάρχει απ’ την ιδιοκτησία του, αλλά το όριο που μπορεί να «ξοδέψει» για το ποδοσφαιρικό τμήμα ανά έτος με βάση τα έσοδα που έχει (όχι πάνω απ’ το 70%). Διότι εάν παραβιαστεί και την επόμενη αγωνιστική περίοδο το όριο του «Cost Control», η ανοχή των επιτροπών της UEFA θα είναι μηδενική.

Και η επόμενη «ποινή» θα είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη και θα περιλαμβάνει εκτός από ένα νέο -αλλά τεράστιο- πρόστιμο και σοβαρό ενδεχόμενο ακόμη και για απαγόρευση μεταγραφών. Κι επίσης, για να κλείσει η παρένθεση, «θέμα» με το «Cost Control» (μικρότερο ή μεγαλύτερο) δεν αντιμετωπίζει μόνο ο Παναθηναϊκός απ’ τις ομάδες της Big-5 του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά κι άλλα δύο κλαμπ, τα οποία επίσης «ζυγίζουν» τις κινήσεις τους ενόψει καλοκαιριού...

Το πώς θα ανακατανέμει εσωτερικά το μπάτζετ του

Και γι’ αυτό -με βάση τα παραπάνω- είναι εξίσου σημαντικό για τον Παναθηναϊκό το πώς μπορεί να ανακατανέμει εσωτερικά τα χρήματά του, προκειμένου να δημιουργήσει ένα οικονομικό «μαξιλάρι», το οποίο θα μπορέσει να το ρίξει εκ νέου στην αγορά, εντός των ορίων που βάζει το «Cost Control» και χωρίς κίνδυνο «καμπάνας».

Όπως έχει επισημανθεί προ λίγων εβδομάδων απ’ το Athletiko, απ’ τους παίκτες που αποχωρούν επειδή ολοκληρώνονται τα συμβόλαιά τους (Μπαρτ Σένκεφελντ, Ρουμπέν Πέρεθ, Χόρντουρ Μάγκνουσον, Γουίλιαν Αράο) ή «κρέμασαν» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια τους (Ζέκα Ροντρίγκες) ο Παναθηναϊκός θα αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό της αγωνιστικής περιόδου ένα ποσό που φτάνει με την εφορία τα 4,8 εκατ. ευρώ (ή 3.750.000 ευρώ «καθαρά»).

Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος για το «τριφύλλι» και μία σημαντική «κάβα» για την αναπροσαρμογή του εξοδολογίου του, όσον αφορά το που, πως και πόσο μπορεί να τα επενδύσει εκ νέου στην αγορά για τους «αντικαταστάτες» τους.

Στα 6,6 εκατ. ευρώ στη διετία τα συμβόλαια των δύο

Το δεύτερο κι αντίστοιχα σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, είναι το πώς θα μπορέσει να... απαλλαγεί από δύο συμβόλαια «βαρίδια» παικτών που δεν υπολογίζονται.

Ο λόγος για τον Τόνι Βιλένα, ο οποίος έφυγε στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη ως δανεικός στην Αλάνιασπορ (με την τουρκική ομάδα να πληρώνει το συμβόλαιό του για το β’ μισό της σεζόν που ολοκληρώθηκε) και τον Φίλιπ Μαξ, ο οποίος είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό πως δεν υπολογίζεται, όντας μια τρομερά απογοητευτική μεταγραφή του περασμένου καλοκαιριού.

Ο Βιλένα έχει ετήσιες αποδοχές 1,3 εκατ. ευρώ κι ο Μαξ άλλο 1 εκατ. ευρώ περίπου και το «ζήτημα» είναι πως και οι δύο δεσμεύονται με συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια (Ιούνιος 2027). Όπερ σημαίνει πως στην επόμενη διετία «επιβαρύνουν» το μπάτζετ του Παναθηναϊκού με 2,3+2,3 εκατ. ευρώ δηλαδή 4,6 εκατ. ευρώ «καθαρά» ή περίπου 6,6 εκατ. ευρώ με την εφορία (μεικτά, το σύνολο των οποίων βεβαίως πληρώνει το κάθε κλαμπ).

Ένα «καλό» ματς έκανε φέτος ο Φίλιπ Μαξ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κι αυτή ήταν στη... λιμνοθάλασα των Σερρών στις 12 Ιανουαρίου - ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ
Ένα «καλό» ματς έκανε φέτος ο Φίλιπ Μαξ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κι αυτή ήταν στη... λιμνοθάλασα των Σερρών στις 12 Ιανουαρίου - ΠΗΓΗ: ΙΝΤΙΜΕ

Αυτό το ποσό θέλει να το «βγάλει» από πάνω του ο Παναθηναϊκός κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού, για να «αναπνεύσει» σημαντικά το μπάτζετ του -από δύο συμβόλαια που δεν υπολογίζονται- ως προς το ύψος του εξοδολογίου του. Κι ακόμη κι αν δεν καταφέρει να απαλλαγεί πλήρως κι απ’ τα δύο έτη των συμβολαίων τους, σίγουρα θα ήθελε να «αφαιρέσει» απ’ το εξοδολόγιό του τουλάχιστον με έναν ενδεχόμενο δανεισμό τις αποδοχές τους για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2025/26), ήτοι τα 3,3 εκατ. ευρώ με την εφορία. Κι αυτό... ευχής έργον θα ήταν για τον Παναθηναϊκό στο συνολικό «ζύγισμα» που κάνει εδώ και καιρό στο όριο των εξόδων, επί των εσόδων του.

Αν μείνει η Αλάνιασπορ κατηγορία, αλλά και το «ζόρι»

Για τον Βιλένα οι πιθανότητες να βρεθεί λύση σχετικά γρήγορα είναι περισσότερες για έναν πολύ βασικό λόγο: Πάει καλά ο δανεισμός του στην Αλάνιασπορ στην οποία έχει βρει βασικό ρόλο τους τελευταίους 3,5 μήνες, κάνει καλά παιχνίδια (2 γκολ, μία ασίστ σε 13 αγώνες), όμως όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα παραμείνει η ομάδα στην τουρκική Superlig.

Αυτή την στιγμή είναι στο +3 απ’ την επικίνδυνη ζώνη κι αν εντέλει μείνει στην πρώτη κατηγορία, στην Τουρκία θεωρούν δεδομένο πως θα κάνει κίνηση για να κρατήσει τον Βιλένα. Ακόμη και με ένα μικρό ποσό αγοράς του (αυτό κι αν θα ήταν... δώρο), όπως έκανε πριν από λίγους μήνες και με τον Αντράζ Σπόραρ.

Στον αντίποδα, πολύ πιο «ζόρικη» φαίνεται πως θα είναι η υπόθεση του Μαξ. Αφενός διότι έχει κάνει μία... αόρατη σεζόν κι ως εκ τούτου δύσκολα θα προσελκύσει ομάδες που θα έχουν διάθεση για να καλύψουν τις αποδοχές του (1 εκατ. ευρώ ετησίως), όσο κι αν το βιογραφικό του μπορεί να «μετράει» λίγο στην αγορά.

Κι εκεί ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βρει μία δραστική λύση, είτε με δανεισμό του γλιτώνοντας ένα μεγάλο μέρος των απολαβών του, είτε με το να διαπραγματευτεί μαζί του τη λύση της συνεργασίας τους με ένα καταβολή ενός σημαντικού ποσού. Άλλος ένας «δύσκολος» παράγοντας στη συνολική εξίσωση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ