Οι πρωταθλητές NBA που ανήκουν ή ψάχνουν νέο συμβόλαιο στην Euroleague

Ο πρώτος καταγεγραμμένος και ιστορικά επιβεβαιωμένος Ευρωπαίος, που βρέθηκε στην Αμερική και πάτησε τα χώματά της, ήταν ο Λέιφ Έρικσον. Κι αν υπολογίσουμε πως ο Βασιλιάς των Βίκινγκ πέθανε περίπου το 1020 στη Γροιλανδία, αλλά είχε επισκεφθεί ήδη μεγάλο μέρος του Καναδά, όπως αποδεικνύεται και από την οικισμό στη Νέα Γη που ανακαλύφθηκε το 1960, σημαίνει πως εμφανίστηκε αυτός και ο στρατός του, οι ναύτες και οι βοηθοί του, σε μια άγνωστη ήπειρο για τους… συγχωριανούς του, καμιά 400αριά χρόνια πριν το κάνει ο Κολόμβος.
Κι ο Λέικ Έρικσον βέβαια, τα κατάφερε μετά τους απογόνους των Κλόβις της Παλαιονδικής περιόδου, που θεωρείται πως εκείνοι έφτασαν πρώτοι στην Αμερική. Μάλιστα το έκαναν περπατώντας! Διασχίζοντας τη Βερίγγεια γέφυρα, μια λωρίδα γης που συνέδεε τη Βόρεια Αμερική με την Ασία και σήμερα το σημείο αυτό βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πολύ κάτω!
Η διαδρομή πάντως, με αφετηρία την Ευρώπη και προορισμό την Αμερική, είναι η… αναμενόμενη. Ειδικά όταν επίκεντρο της συζήτησης, της φημολογίας και των διαπραγματεύσεων, έχει να κάνει με μεταγραφές στο μπάσκετ.
Υπάρχει το ενεργό θεώρημα -που επιβεβαιώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων- και αφορά μία διαδικασία καθιέρωσης που λέει: «Πρώτα κατακτάς την Euroleague ή έστω πρωταγωνιστείς σε εντυπωσιακό βαθμό στην Ευρώπη και έπειτα κάνεις το… άλμα στο NBA». Στις μέρες μας, αρκούν ως παραδείγματα οι περιπτώσεις του Βασίλιε Μίτσιτς ή του Σάσα Βεζένκοφ. Στα μεταψυχροπολεμικά χρόνια πάντως, αυτή η ιστορία επαναλήφθηκε πολλάκις.
Δεν θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω στον Ντράζεν Πέτροβιτς ή πιο πριν. Ούτε στον Τόνι Κούκοτς, ο οποίος κατέκτησε τρεις φορές το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Γιουγκοπλάστικα και έπειτα πήγε στο Σικάγο. Μέχρι να κλείσει τα 30 του χρόνια, είχε κατακτήσει τρεις Euroleague και τρία δαχτυλίδια με τους Μπουλς.
Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις λίγο πριν και πολύ μετά από τους προαναφερθέντες που έπραξαν το ίδιο, άσχετα αν είχαν ή δεν είχαν εντυπωσιακές ατομικές ή ομαδικές διακρίσεις. Άλλωστε κάποτε έπρεπε να ήσουν ο Άρβιντας Σαμπόνις για να βρεις συμβόλαιο στο NBA. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις. Παίζει κάθε καρυδιάς καρύδι -με την καλή έννοια, ενώ οι Αμερικάνοι εντοπίζουν μελλοντικούς MVPs στην Ευρώπη (και την Αφρική) με μεγάλη ευκολία. Πολλές φορές κάτω από τη μύτη των Ευρωπαίων (και των Αφρικανών). Το έκαναν με τον Νοβίτζκι, με τον Αντετοκούνμπο, τον Εμπίντ και σε κάποιον βαθμό με τον Γιόκιτς.
Δύο αντίθετες διαδρομές
Υπάρχει όμως, και η επιλογή της αντίθετης διαδρομής; Δηλαδή, πρώτα να πάρει κανείς πρωτάθλημα στο NBA και μετά να έρθει να παίξει στην EuroLeague; Υπάρχει κι αυτό! Ως εξαίρεση βέβαια που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Επίσης δεν θα γυρίσουμε στην… παλαιολιθική εποχή. Μία αναφορά πάντως, στον Μπομπ ΜάκΑντου και στον Μπάιρον Σκοτ αξίζει τον κόπο. Ο πρώτος κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με τους Λέικερς τη δεκαετία του ‘80 και ο δεύτερος τρία. Με την ίδια φανέλα την ίδια δεκαετία. Ο ΜάκΑντου ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ιταλία και μετά τις επιτυχίες του στο NBA (μεταξύ άλλων ήταν τρεις χρονιές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος) κατέκτησε την Euroleague το 1987 και το 1988 με την Μιλάνο.
Ο Σκοτ ήρθε στον Παναθηναϊκό το 1997 έπαιξε μία χρονιά και «περιορίστηκε» στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.
Μιας και ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις αποφάσισε λίγο καιρό μετά την σπουδαία κατάκτησή του με τη Φενέρμπαχτσε να επιστρέψει στην κορυφαία λίγκα για μία δεύτερη ευκαιρία στο NBA (όπως έκανε και πέρσι ο Ζερσόν Γιαμπουσελέ, όχι όμως ως πρωταθλητής), αυτή τη φορά με τους Φοίνιξ Σανς και δεν αποκλείεται την ίδια ρότα να τραβήξει και ένας ευρωπαίος συμπαίκτης του, ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς, στον οποίο οι Μέμφις Γκρίζλις θέλουν να επενδύσουν επί τόπου πάνω του, εστιάζουμε στους… παρόντες πρωταγωνιστές. Όχι όμως, αυτούς που θα πάνε ως πρωταθλητές Ευρώπης στο NBA, αλλά τους πρωταθλητές NBA που βρίσκονται στην Ευρώπη. Αυτούς που έκαναν την αντίθεση διαδρομή.
Είναι επτά στον αριθμό και ανάμεσά τους ένας Έλληνας, πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, ο οποίος τελείωσε τη σεζόν του στην Ισπανία και βρίσκεται στη λίστα του Ολυμπιακού.
Με χρονολογική σειρά…
Ροντερίγκ Μπομπουά
2011 / Μάβερικς
Όταν το 2011 ο Ντιρκ Νοβίτζκι κατακτούσε το ένα και μοναδικό πρωτάθλημα του στο NBA και οι Ντάλας Μάβερικς το πρώτο και το μόνο της ιστορίας τους, ανάμεσα στην παρέα βρισκόταν και ένας Γάλλος: Ο Ροντερίκ Μπομπουά, ο οποίος μάλιστα είχε και ενεργό ρόλο στους «Καουμπόηδες» με 8,4 πόντους και 2,3 ασίστ στη χρονιά του μεγάλου θριάμβου. Το 2014 επέστρεψε στην Ευρώπη, μετά από 2 σοβαρούς τραυματισμούς, αρχικά στην πατρίδα του (ΛεΜαν, Στρασμπουρ) και αργότερα στο top επίπεδο. Με την Αναντολού Εφές αγωνίζεται από το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι έχει κατακτήσει και δύο φορές την Euroleague (2021, 2022)! Πλέον είναι 37 ετών, ελεύθερος από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης και… ανοιχτό το μέλλον του.
Μάρκο Μπελινέλι
2014 / Σπερς
Ακόμα μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Μπομπουά και επίσης ελεύθερος (από τη Βίρτους Μπολόνια) είναι και ο Μπελινέλι. Ο 39άχρονος Ιταλός σουτέρ το 2014 κατέκτησε με τους Σαν Αντόνιο Σπερς το πρωτάθλημα στο NBA και το 2020 επέστρεψε στην αγαπημένη ομάδα των παιδικών του χρόνων. Τώρα, βέβαια είναι αποφασισμένος να ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Δεν το έχει κάνει ακόμα όμως, γι’ αυτό παραμένει στη λίστα.
Σερζ Ιμπάκα & Τζόρνταν Λόιντ
2019 / Ράπτορς
Χωρίς τον Σερζ Ιμπάκα η Ρεάλ Μαδρίτης σεζόν 2024/25 θα είχε την ίδια… υποτονική πορεία. Χωρίς αυτόν όμως, οι Τορόντο Ράπτορς δεν θα είχαν πάρει ποτέ τους πρωτάθλημα.
Το 2019 παρέα με τον Καουάι Λέοναρντ, τον Πασκάλ Σιάκαμ, τον Μαρκ Γκασόλ και τον Κάιλ Λόουρι, ο Ιμπάκα είχε λαμπρή συμμετοχή (15 πόντοι, 8,1 ριμπάουντ) στο έπος του Καναδά.
Μαζί του στο ρόστερ, βρισκόταν και ο Τζόρνταν Λόιντ της Μονακό. Τώρα ο Ισπανοαφρικανός σέντερ στα 35 του χρόνια, αν θέλει να συνεχίσει στην Euroleague θα πρέπει να βρει νέα ομάδα. Είναι ελεύθερος από τη Ρεάλ. Την ίδια ώρα ο 31άχρονος Λόιντ που στους Ράπτορς απλά… έβλεπε, τώρα στη Μονακό έχει συμβόλαιο και για τη νέα χρονιά.
Κώστας Αντετοκούνμπο
2020 / Λέικερς
Ο πρώτος της οικογένειας Αντετοκούνμπο που κατέκτησε πρωτάθλημα στο NBA δεν ήταν ο Γιάννης. Ήταν ο Κώστας. Ένα χρόνο πριν τα καταφέρουν οι Μπακς με τον Greek Freak στο επίκεντρο, ο Κώστας Αντετοκούνμπο ήταν στην ομάδα των Λέικερς που το 2020 επέστρεψε στην κορυφή.
Αργότερα επέστρεψε στην Ευρώπη, έπαιξε στη Βιλερμπάν, την Φενέρμπαχτσε και τον Παναθηναϊκό, ενώ φέτος αγωνίστηκε με τη Μούρθια στην Ισπανία. Ο Ολυμπιακός τον έχει στη λίστα του για τη θέση του τρίτου σέντερ της νέας περιόδου, αλλά ακόμα τίποτα δεν έχει ξακαθαρίσει.
Ελάιζα Μπράιαντ & Τζόρνταν Νουόρα
2021 / Μπακς
Το 2021, ένα χρόνο μετά τον Κώστα Αντετοκούνμπο, πρωτάθλημα με τους Μπακς κατέκτησαν και δύο παίκτες που πέρσι ήταν συμπαίκτης στην Αναντολού Εφές. Ο Ελάιζα Μπράιαντ και ο Τζόρνταν Νουόρα. Ο έκτος και ο έβδομος παίκτης του πονήματος που βρίσκεται στην Ευρώπη έχοντας στην κατοχή του πρωτάθλημα στο NBA.
Ο Μπράιαντ έχει συμφωνήσει με τη Χάποελ Τελ Αβίβ του Δημήτρη Ιτούδη, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα τιμήσει τη συμφωνία του αυτή, ενώ ο Νουόρα βρίσκεται ανάμεσα στην παραμονή του στην Εφές και τον Ερυθρό Αστέρα που επιθυμεί να τον αποκτήσει.
Ανάλογες περιπτώσεις στον 21ο αιώνα
Την αντίστροφή διαδρομή (πρώτα πρωτάθλημα στο NBA και μετά… Ευρώπη) είχαν ακολουθήσει κι άλλοι πρωταγωνιστές του πρόσφατου παρελθόντος. Δύο εξ αυτών ήρθαν στην Ελλάδα. Ένας στον Ολυμπιακό και άλλος ένας στην ΑΕΚ και στον Άρη.
Ο Σάσα Βούγιατσιτς, πρωταθλητής με τους Λέικερς το 2009 και το 2010, τη διετία 2011-13 έπαιξε στην Αναντολού Εφές και το 2014-15 στην Μπασκόνια, που τότε λεγόταν Λαμποράλ Κούτσα. Ενας συμπαίκτης του και συμπρωταθλητής του με τους Λέικερς και τις δύο εκείνες χρονιές, έπαιξε το 2012-13 στον Ολυμπιακό: Ο Τζος Πάουελ.
O Νόρις Κόουλ είχε ρόλο και ο Μάριο Τσάλμερς ήταν βασικός το 2012 και το 2013, όταν πήραν πρωτάθλημα με τους Μαϊάμι Χιτ. Ο Κόουλ το 2017 πήγε στη Μακάμπι για έναν χρόνο. Έκανε περιοδεία στην Ευρώπη (Μπουντούτσνοστ, Μονακό, Βιλερμπάν, Μάλαγα, Μπουρζ), έφθασε μέχρι το Κάιρο (Αλ-Αχλί) και στα 36 του συνεχίζει να αγωνίζεται στο Πουέρτο Ρίκο.
Ο Τσάμερς έφθασε μέχρι τα μέρη μας. To 2019 έπαιξε με τη Βίρτους Μπολόνια και μάλιστα κατέκτησε το FIBA Champions League, την επόμενο χρονιά αγωνίστηκε στην ΑΕΚ και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ έκανε και ένα πέρασμα από τον Άρη (2020-01), πριν επιστρέψει στην Αμερική για μία εμπειρία στη G-League και στο Πουέρτο Ρίκο και πριν ολοκληρώσει τελικά την καριέρα του το 2023 στις Φιλιππίνες.