Πως θα μπορούσε μια ομάδα - μέτοχος να φύγει από τη Euroleague και να ενταχθεί στο NBA Europe

Ένα ερώτημα που πριν χρόνια φαινόταν απλώς ρητορικό, πλέον αρχίζει να ζητά απαντήσεις επίμονα. Κι αυτό λόγω του... Παναθηναϊκού και των σκέψεων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στο Game 2 του ΟΑΚΑ κόντρα στην Αναντολού Εφές, δεν αποκλείεται σύντομα τις σκέψεις του να τις μετατρέψει σε οριστικές αποφάσεις.
Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω, να δούμε την εικόνα και ας... εξηγηθούμε!
Από τη μία βρίσκεται το NBA, που έχει ανακοινώσει ήδη και έχει αρχίσει να καταστρώνει τα άμεσα πλάνα του για τη δημιουργία μίας νέας λίγκας, υπό την επιρροή και την εποπτεία του, στην Ευρώπη. Ένα project που θα γίνει με την αμέριστη συνεργασία της FIBA, αλλά τα... ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τον ρόλο της Euroleague Basketball ως οργανισμό, αλλά και ομάδων της (ως μέτοχοι ή ως μακροχρόνια δεσμευμένοι συνεργάτες).
Οι μύθοι και οι πραγματικότητες είναι πολλές, τα εμπορικά κέντρα που ενδιαφέρουν τους Αμερικάνους είναι ξεκάθαρα (Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο), αλλά στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται η Αθήνα και η βόρεια πλευρά της. Συγκεκριμένα ο τόπος εντός του ΟΑΚΑ, εκεί όπου κατοικεί ο Παναθηναϊκός.
Ο ιδιοκτήτης των επτά φορές πρωταθλητών Ευρώπης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στο παρελθόν έχει εκδηλώσει τον προβληματισμό του για την λειτουργία της Euroleague Basketball ως ολότητα. Αυτή τη στιγμή πάντως, βρισκόμαστε σε μία (ακόμα) έντονη κρίση της σχέσης αυτής.
Μετά το τέλος του Game 2 των Playoffs κόντρα στην Αναντολού Εφές, ο Παναθηναϊκός εξέφρασε τα έντονα παράπονά του για την διαιτησία και συγκεκριμένα για την κρίσιμη φάση στο τρίποντο του Κέντρικ Ναν -που του έγινε φάουλ από τον Βενσάν Πουαριέ, αλλά δεν δόθηκε. Μία φάση που ουσιαστικά έκρινε το αποτέλεσμα. Τα παράπονα σιγά σιγά, σαν ένα τσουκάλι με νερό που βράζει, έγιναν... οργή.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλοντας (ή όχι) να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του, αρχικά σκέφτηκε και αμέσως είπε πως «πάμε στην Κωνσταντινούπολη να πάρουμε δύο νίκες». Αυτό επιθυμεί να συμβεί τη δεδομένη στιγμή. Το ερώτημα είναι τι θέλει να συμβεί από εκεί και πέρα. Τη νέα σεζόν ή την επόμενη πενταετία...
Εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Διότι, με αυτό το αίσθημα της αδικίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ο Γιαννακόπουλος δεν βλέπει πως η ομάδα στην οποία επενδύει έχει θέση στην Euroleague Basketball. Γι' αυτό, αφού πρώτα αναρωτήθηκε «θέλετε την υπογραφή μου για δεκαετή συνεργασία;». Τότε κατέληξε στο «παίξτε μόνοι σας, θα πάμε στο ΝΒΑ ή στην FIBA!». Επιπροσθέτως ανέβασε στα social media και μία ανάρτηση που ουσιαστικά προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις.
«Σήμερα είναι η πιο ενδιαφέρουσα μέρα στην 25ετή ιστορία της Euroleague», είπε κοιτώντας κατάματα τον φακό του κινητού του στον αντικατοπτρισμό του καθρέφτη. Και μάλλον όλοι κατάλαβαν τι (περίπου) σκέφτεται.
Το «θα πάμε στο NBA ή στη FIBA» μπορεί από διαζευκτικό «ή» να γίνει συμπλεκτικό «και»
Ο «μαγικός πλανήτη» στη συνεργασία του με την FIBA για τη νέα ευρωπαϊκή λίγκα έχει βάλει στο χρονοδιάγραμμά του την έναρξη της αγωνιστικής δράσης για τη σεζόν 2026/27 -όσο... βιαστικό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο.
Οι ομάδες που θα συμμετέχουν πιθανότατα θα είναι 12 (για αρχή). Μπορεί και 16. Το NBA γνωρίζει τα οικονομικά δεδομένα και τις αγορές, ξέρει πως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία μπορούν να προσφέρουν αυτά που επιζητά (σε οικονομικό επίπεδο), αλλά θέλει να προσδώσει στο project του και την αγωνιστική αίγλη των ομάδων της Euroleague. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα, θα ήθελε ιδανικά να φύγουν από την Euroleague και να ενταχθούν στο NBA Europe.
Εκεί όπου θα υπάρχουν νεοιδρυθείσες ομάδες, άλλες χωρίς ιδιαίτερη παράδοση ή από μέρη δίχως μεγάλη μπασκετική κουλτούρα: Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Βιλερμπάν, Άλμπα Βερολίνου, είναι μερικές από τις πιθανές περιπτώσεις. Προφανώς και το NBA θα ενθουσιαστεί αν ο Παναθηναϊκός, όχι απλώς θέλει να λάβει μέρος, αλλά είναι αποφασισμένος να το κάνει. Κάπως έτσι προκύπτει όμως, ένα ζήτημα που μοιάζει περισσότερο με την εποχή που στην Ελλάδα συζητούσαμε αν θα πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται; Δεν γίνεται; Θα μας διώξουν ή θα φύγουμε μόνοι μας κουνώντας μαντήλι και διαγράφοντας χρέη.
Ο Παναθηναϊκός δεν χρωστάει στην Euroleague Basketball, ούτε το αντίθετο ισχύει. Είναι όμως μέτοχος και υπάρχουν συνεργασίες και συμβόλαια που «σπάνε» (όπως όλα), αλλά υπάρχουν και πράγματα πάνω στο... τραπέζι που πρέπει να τακτοποιηθούν. Σε περίπτωση δηλαδή, που οδηγηθούμε στην «Έξοδο».
Ο δρόμος αποχώρησης ανοίξει το καλοκαίρι του 2026
Οι ομάδες που αγωνίζονται στην Euroleague υπογράφουν είτε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια συμβόλαια, είτε αγωνίζονται παίρνοντας wild cards.
Ο Παναθηναϊκός, όπως και ο Ολυμπιακός, αλλά και άλλες 9 ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Μιλάνο, Μακάμπι και Ζάλγκιρις) ανήκουν στη μετοχική σύνθεση, αλλά δεν αγωνίζονται όλες στην Euroleague. Η ΤΣΣΚΑ (για... άλλους λόγους) δεν έχει τα τελευταία χρόνια θέση στο παρκέ. Άρα, η παρουσία τους σε αυτή τη λίστα δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκη την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα.
Αν βέβαια ο Παναθηναϊκός ή όποιος άλλος θέλει να αποχωρήσει ολοκληρωτικά, μπορεί να το κάνει με άνεση το καλοκαίρι του 2026. Χωρίς η επιλογή αυτή να προϋποθέτει εμπόδια, συμβατικές υποχρεώσεις, επιπτώσεις ή νομικές κυρώσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση μονομερούς διακοπής της συνεργασίας. Καθώς τότε ολοκληρώνεται το συμβόλαιο των ομάδων με την IMG, τον παγκόσμιο οργανισμό sports marketing που συνεργάζεται η Euroleague.
Η IMG έχει ως στόχο το συντομότερο δυνατό να συμφωνήσει με τις ομάδες και να επεκτείνει τη σύνδεσή τους με την Euroleague Basketball μακροχρόνια. Μέχρι και την σεζόν 2035-36. Αυτή είναι η... δεκαετία που ανέφερε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αλλά πέραν από την περίπτωση του Παναθηναϊκού και τις τάσεις φυγής του, δεν είναι δεδομένο πως το σύνολο των ομάδων θα θελήσουν να δεσμευτούν για τόσα χρόνια. Ειδικά τη στιγμή που η εναλλακτική του NBA Europe σύντομα θα δημιουργήσει μία προοπτική που κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει.