Παρίσι-Κιγκάλι-Μανίλα-Πεκίνο-Μελβούρνη: Η διαδρομή του NBA μέχρι την παγκόσμια λίγκα

Υπάρχουν φανατικοί πολέμιοι και ακραίοι υποστηρικτές της. Για την παγκοσμιοποίηση και τις συνέπειες της έχουν γραφτεί αμέτρητοι τόμοι. Από σύνθετες μαθηματικές και φιλοσοφικές αναλύσεις, μέχρι εκλαϊκευμένες τεχνικές προσεγγίσεις. Κάποιοι στηρίζουν πάνω της την επιβίωση μας στον πλανήτη κι άλλοι θεωρούν πως αυτή θα μας καταστρέψει.
Όσοι όμως ασχολούνται… επαγγελματικά με το οικονομικό πεδίο που δημιουργείται μέσω της συνεχώς αυξανόμενη αλληλεξάρτησης των χωρών σε παγκόσμια κλίμακα, προσπαθούν να ενταχθούν στο πλαίσιο που ορίζεται από την εποχή. Και το NBA σε τέτοια θέματα δεν μένει ποτέ έξω από την αίθουσα που παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις.
Σε καιρούς που συνολικά οι ηγεσίες δείχνουν -αν μη τι άλλο- να ζορίζονται ως προς τη συνεννόηση, τη συναίνεση και την αυτοκριτική, η διοίκηση του NBA, στα μέσα της δεύτερη δεκαετίας του 21ου αιώνα, αρχίζει να εξαπλώνεται επιθετικά και να δρομολογεί τις εξελίξεις με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας παγκόσμιας λίγκας. Ακούγεται σαν θεωρία συνωμοσίας, αλλά στις συνωμοσίες πάνω στήθηκαν τα πάντα και η θεωρία κάποια στιγμή έγινε πράξη.
Καθώς λοιπόν το NBA έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ενός νέου πρωταθλήματος στην Ευρώπη, σκοπεύει στην ήπειρο μας να δημιουργήσει (για αρχή τουλάχιστον) κάτι παρόμοιο με αυτό που έχει φτιάξει παρέα με την FIBA στην Αφρική. Με μεγαλύτερη προοπτική αυτή τη φορά, μεγαλύτερο κοινό, άρα και περισσότερα έσοδα κι όταν το σχέδιο αποδώσει καρπούς και επιβεβαιωθούν οι εκτιμώμενοι δείκτες, στην αγωνιστική εξίσωση θα μπει η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία και η υπόλοιπη Αμερική, πέραν των ΗΠΑ. Γιατί στην επιχειρηματική και επιχειρησιακή εξίσωση ήδη εντάσσονται πόλεις από χώρες που μπορεί κανείς να μην υπολόγιζε πως ξέρουν τι χρώμα έχει η μπάλα του μπάσκετ. Από το Κινγκάλι της Ρουάντας και από το Μέξικο Σίτι, μέχρι το Μακάου, τις Φιλιππίνες και τη Μελβούρνη.
BAL λέγεται η λίγκα του NBA στην Αφρική
Στην ήπειρο που καλύπτει το 20% της στεριάς του πλανήτη Γη και είναι η μόνη που… κοντράρει σε έκταση την Ασία, το NBA έχει «ασχοληθεί» μαζί της με ένταση εδώ και αρκετά χρόνια. Από το Basketball Without Borders που ξεκίνησε το… ταξίδι του το 2003 μέχρι τις μετέπειτα Ακαδημίες στη Σενεγάλη και το Καμερούν, φθάσαμε στο 2021. Χρονιά που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Basketball African League. Πιο γνωστό και για λόγους ευκολίας ως BAL.
Πρόκειται για μία σύμπραξη του NBA με τη FIBA, αλλά κι ένα επενδυτικό project στο οποίο εμπλέκονται πρόσωπα, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, σταρ του Hollywood (Φόρεστ Γουίτακερ), πρώην παίκτες του NBA (Γιακίμ Νοά, Λούολ Ντένγκ), αποτέλεσε όραμα για τους αείμνηστους Ντικέμπε Μουτόμπο και Μανούτε Μπολ και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πέμπτη έκδοση του θεσμού.
Η κανονική περίοδο του BAL στην Αφρική ξεκινάει κάθε χρόνο τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Συμμετέχουν 12 ομάδες, που είναι χωρισμένες σε τρεις περιφέρειες: Καλαχάρι, Σαχάρα, Νείλου.
Φέτος, ενεργό ρόλο έχει η Ρουάντα με την ομάδα της από το Κιγκάλι, η Αίγυπτος συμμετέχει με με ομάδα από την Αλεξάνδρεια, η Σενεγάλη (Ντακάρ), η Λιβύη (Τρίπολη), το Μαρόκο (Ραμπάτ), η Κένυα (Ναϊρόμπι), το Πράσινο Ακρωτήρι (Πράια), η Νότιος Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), η Αγκόλα (Λουάντα), η Νιγηρία (Πορτ Χάρκορτ) και το Μάλι (Μπαμακό) συμπληρώνουν την σύνθεση.
Υπάρχουν χρηματικά έπαθλα για τους διακριθέντες σε ομαδικό επίπεδο, αλλά και προνόμια σε όσους ξεχωρίζουν ατομικά. Επίσης, το NBA παρακολουθεί τα αναπτυξιακά προγράμματα κι αν κάποιος νεαρός αξίζει τον κόπο, του προσφέρει υποτροφίες σε αμερικάνικα κολέγια. Ό,τι έκαναν προγράμματά όπως το Basketball Without Orders ή αργότερα το NBA Cares.
Ταυτόχρονα, οι τοπικές κοινωνίες απολαμβάνουν ένα αθλητικό προϊόν ασύγκριτα ανώτερο με ότι είχαν συνηθίσει στα μέρη τους και οι εμπλεκόμενοι αποκομίζουν οικονομικά οφέλη κυρίως κάνοντας πιο δελεαστικές τις χώρες τους -ακόμα και σε επίπεδο τουρισμού. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για να πάει κανείς στην Αλεξάνδρεια κι αν το κάνει για το μπάσκετ θα είναι ο τελευταίος των τελευταίων.
Η Ρουάντα όμως, θεωρείται συνολικά η ανερχόμενη δύναμη στις αθλητικές επενδύσεις, το Μαρόκο επίσης, ενώ η Αφρική θέλει να σπάσει και μία αρνητική παράδοση γι’ αυτήν. Δεν έχουν διοργανωθεί ποτέ στην ιστορία Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μαύρη Ήπειρο. Η ανάπτυξη των σπορ δημιουργεί και νέα κίνητρα που εντάσσονται σε μεγαλύτερο πλαίσιο.
Επιστροφή στην Κίνα, ντεμπούτο στην Αυστραλία
Κι αν στην Αφρική έχει δημιουργηθεί από το NBA ένα ολόκληρο πρωτάθλημα διάρκειας 5 μηνών, με λίγους αγώνες, αλλά με υψηλές προδιαγραφές, στις υπόλοιπες… γωνιές του πλανήτη, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Υπάρχει όμως, σύνδεση!
To ΝΒΑ ξεκίνησε τα λεγόμενα Global Games το 1984 με ένα ματς στο Μιλάνο. Τα καθιέρωσε τη δεκαετία του 1990, όχι με μεγάλη συχνότητα και ποικιλία τότε, αλλά με διοργανώσεις αγώνων στην Ιαπωνία, αργότερα στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, αλλά και στην Ευρώπη.
Πλέον, ο «μαγικός πλανήτη» διεξάγει επίσημους αγώνες στο Μεξικό και στο Παρίσι, μία φορά το χρόνο, αναμένεται να εμπλουτίσει τον χάρτη με ματς της regular season στο Λονδίνο και στο Βερολίνο, ενώ οι φιλικοί αγώνες έχουν εξαπλωθεί και καθιερωθεί. Υπάρχει το Abu Dhabi Games στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ στις 10 και 12 Οκτωβρίου 2025, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια «παύσης», δύο ομάδες του NBA θα αγωνιστούν στην Κίνα. Σχεδόν στην Κίνα για την ακρίβεια…
The Brooklyn Nets and Phoenix Suns will be playing two preseason games at The Venetian Arena in Macao on Friday, Oct. 10 and Sunday, Oct. 12! pic.twitter.com/dHHKPKU4dw
— NBA (@NBA) December 6, 2024
Οι Μπρούκλιν Νετς και οι Φοίνιξ Σανς θα αναμετρηθούν στην Venetian Arena του Μακάου, που είναι μία ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας -όπως το Χονγκ Κονγκ. Το γήπεδο πάντως, είναι ιδιοκτησίας της μεγαλύτερης αμερικάνικης εταιρείας Καζίνο, ονόματι Las Vegas Sands, που παρεμπιπτόντως ανήκει στην περιουσία της Μίριαμ Άντελσον, η οποία εκτός από πάμπλουτη κληρονόμος και χορηγός (προεκλογικά) του Ντόναλντ Τραμπ, είναι και η μεγαλομέτοχος των Ντάλας Μάβερικς.
Νοτιότερα της Κίνας, πέραν του Βιετνάμ, της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας βρίσκεται η Αυστραλία. Εκεί που λίγες μέρες πριν τους αγώνες των Νετς με τους Σανς στο Μακάου, οι Νιου Ορλίνς Πέλικανς θα αγωνιστούν στην Μελβούρνη, στις 3 και 5 Οκτωβρίου κόντρα στους τοπικούς Μέλμπουρν Γιουνάιτεντ. Μία κατάσταση που δεν έχει συμβεί ποτέ στα εδάφη της Αυστραλίας.
Η συνεργασία αυτή έχει να κάνει με το NBA και το NBL το πρωτάθλημα της χώρας, στο οποίο αγωνίζονται από μελλοντικοί NBAers μέχρι «ξεχασμένοι» Αμερικάνοι στη δύση της καριέρας τους και φυσικά ντόπιοι αστέρες. Εκεί έπαιζε ο Τζος Γκίντι των Μπουλς πριν πάει στην Οκλαχόμα και μετά στο Σικάγο και ο Άλεξ Σαρ, πριν γίνει No.2 στο Draft του 2024 από τους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς.
⏳ Last chance to register — pre-sale date dropping soon!
— NBL (@NBL) April 8, 2025
The #NBAxNBL is landing in Australia 👀
The @PelicansNBA are flying to Melbourne to face @MelbUnited and @SEMelbPhoenix in two blockbuster exhibition games at Rod Laver Arena 🔥
Dont Miss Out: https://t.co/GfuunPzf5V pic.twitter.com/sTlNiMHRiG
Οι υποδομές είναι εντυπωσιακές και η προοπτική κέρδους δημιουργεί συνθήκες επέκτασης του NBA μέχρι και στην Ωκεανία. Και όλα αυτά αθροιστικά, η Ευρώπη, η Αφρική, η εντός των συνόρων των ΗΠΑ εξάπλωση, αλλά και ο Καναδάς, το Μεξικό ή η Βραζιλία (αύριο μεθαύριο), έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την παγκόσμια λίγκα!